dissabte, 19 de juny del 2021

 L'article que presento aquí ha estat publicat al darrer número de EL SENYAL,  la revista de la Diòcesi de Girona (n. 212, abril - maig 2021), a la pàgina 15 s'hi ha publicat aquest article que se m'encomanà: 

SANTORAL: SUSPÉS EN PARITAT DE GÈNERE

Martirià Brugada i Clotas

 

Tots sabem que a la societat s’està maldant per assolir la paritat de gènere i veiem com s’estan assolint algunes fites significatives, si bé encara queda lluny un nivell acceptable. I si bé a la societat queda molta feina per fer, a nivell d’organització eclesial encara es queda més lluny: cert que no podem obviar alguns resultats assolits darrerament a nivell de secretariats (en alguna conferència episcopal, en el sínode de bisbes...), a les cúries episcopals, a les parròquies, als ministeris laïcals... Unes fites impensables fa 50 anys.

 

Hi ha, però, un dèficit important a esmentar i a esmenar, fruit d’una llarga història, que fa referència al santoral: els sants i santes venerats per l’Església.

 

Cert que, si observem el llarg llistat reconegut de sants i santes venerats arreu (i que supera  20 mil noms, individuals o en grups), ens acostaríem a una certa paritat. Amb tot, la majoria d’aquests sants i santes ens resulten del tot desconeguts i ens queden molt lluny, en tots sentits.

 

Més enllà del gran llistat o cànon de sants, anem a observar altres agrupacions que ens queden més properes. En primer lloc el santoral que es commemora a Catalunya i que recull el Missal Romà. Hi trobem un llistat d’uns 310 sants i santes (més o menys populars, segons cada comarca). D’aquest conjunt 26 són celebracions dedicades a la Mare de Déu i una cinquantena escassa dedicats a santes. És a dir, únicament una quarta part del santoral (amb la Mare de Déu) evoca models i protectors femenins.

 

Semblantment passa amb els titulars de les 381 parròquies del bisbat de Girona. Mentre en trobem 80 dedicades a la Verge Maria (o alguna de les seves advocacions), únicament 33 són dedicades a diverses santes, la majoria màrtirs dels primers segles ( Àgata , Agnès, Anna , Cecília , Coloma 5, Cristina, Eugènia, Eulàlia, Margarida, Seculina , Teresa) i algunes aparellades amb sants barons (Iscle i Victòria, Julià i Basilissa, Quirze i Julita).   

 

Semblantment passa amb les gairebé 500 ermites i santuaris del bisbat de Girona. Mentre un centenar són dedicades a la Mare de Déu (en diverses advocacions), se’n  troben únicament 44 dedicades a diverses santes (Afra, Brígida, Càndia, Caterina, Cecília, Cristina, Elena, Eugènia, Fe, Llúcia,  Magdalena -la que més-, Margarida, Quitèria, Susanna ).

 

Finalment aporto un darrer element que ratifica aquesta marginació significativa en la veneració de les santes: la lletania dels sants (tal com es preveu al ritual d’ordes sagrats, al ritual dedicació d’una església, a la Vetlla Pasqual...) on són invocats 26 sants, encapçalats per Santa Maria i esmentant únicament 6 santes.  

 

Tenim feina a fer i algunes fites podem assolir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada