dimarts, 2 de gener del 2024

 https://www.agenciaflama.cat/martiria-brugada-els-grans-influenciadors-de-la-historia-es-troben-al-santoral/


Martirià Brugada: “Els grans influenciadors de la història es troben al santoral”

WhatsApp Image 2023-10-07 at 07.44.43

Amb el nou any començat, la Terra torna al seu punt de partida per donar una nova volta de 365 dies al Sol i torna, des de l’1 de gener, la celebració de Santa Maria, Mare de Déu; la de sant Basili el Gran (el 2); la del Santíssim Nom de Jesús (també Manuel o Manel), el 3; la de santa Zedíslava de Lemberk (el 4), i, així, la de centenars de persones que han estat venerades per l’Església catòlica com a santes o beates, i que mossèn Martirià Brugada (Girona, 1953) s’encarrega de recollir cada dia en la seva secció de Flama.

Una mirada investigadora que el rector de la parròquia de Sant Romà de Lloret de Mar va veure brollar incipientment quan, de petit, “en el si d’una família arreladament cristiana”, acumulava grans quantitats de números [que encara guarda] de Vidas Ejemplares, una col·lecció de còmics sorgida a Mèxic un any després del seu naixement i que incloïa biografies de sants i santes. “De fet, fa pocs dies —fa memòria Brugada—, mentre llegia coses sobre la vida de l’historiador català Joan Baptista Culla [mort el passat 29 de novembre], nascut un any abans que jo, vaig recordar com d’important ha sigut per a generacions com la nostra aquesta primera base teòrica”.

Amb aquesta afecció apareguda de manera vocacional, ha mantingut des d’aleshores un lligam estret amb “els veritables grans influenciadors (o influencers, com se sol dir més sovint) de tots els temps”, com reconeix aquest capellà. Això només cal veure-ho, indica, en la tasca que han desenvolupat aquests últims segles religiosos i religioses, “alguns més coneguts que altres”, que, des de moltes congregacions, han treballat insistentment en l’aspecte educatiu i humà, com ara el salesià sant Joan Bosco (1815-1888). Un exemple per a Brugada de les grans personalitats que l’Església catòlica ha sabut condecorar amb encert.

Director de la col·lecció Sants i Santes del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona des que va rebre’n l’encàrrec per part del seu president, Josep Maria Romaguera, fa prop de tres anys, la seva biblioteca es nodreix d’una ingent quantitat de títols recopilats durant els últims anys a còpia de recerques, per exemple, en llibreries de Roma i d’arreu de Catalunya. Això li permet endinsar-se en una munió de vides venerades que, “amb una mica de gràcia narrativa i ganes de conèixer-les“, acompanyen totes les dates de l’any, “amb una mirada especial —ressalta— per als sants i les santes màrtirs, com ara Santa Coloma de Sens, amb esglésies dedicades a Catalunya i que va acabar el santoral del 2023″.

No hi ha dia sense sants importants“, relata, ni diòcesis que, com la seva, es mereixin romandre sense bisbe durant tants mesos: “És una situació molt trista”, lamenta, i justifica la seva opinió afegint que, en línies generals, “els capellans gironins no se senten gaire representats en aquesta possible elecció que s’està coent”, afirma. “¿On és, doncs, la sinodalitat en aquest procés?“. Com les beatificacions, aquest també és un assumpte que es fa esperar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada