dimarts, 4 de setembre del 2018

Invitació i felicitació per la festa de santa Cristina


Fa dies que no he publicat res. De fet, el meu propòsit és anar penjant aquí diversos articles que ja tinc publicats. Aquesta vegada penjo els darrers. 

El primer que penjo és la INVITACIÓ que vaig escriure per el BUTLLETÍ INFORMATIU de la festa de SANTA CRISTINA 2018 editat per l'OBRERIA DE SANTA CRISTINA on es publicà a la pàgina 4. 

En aquesta invitació / felicitació hi vaig escriure: 


Des dels primers temps del cristianisme, els màrtirs han estat sempre venerats pels deixebles de Jesús.  Dels primers que ja en tenim notícia són sant Joan Baptista (Mc 6, 29), sant Esteve (Ac 8, 2)... I, amb el temps, la veneració dels màrtirs no ha quedat reclosa als espais religiosos i litúrgics sinó que ha motivat tota mena d’expressions culturals i artístiques: pintures, escultures, poemes, representacions dramàtiques, composicions musicals, produccions cinematogràfiques... i també  celebracions populars i folklòriques de gran riquesa humana i cristiana.  Tot un món que sempre m’ha desvetllat interès.

Aquest any em disposo a ser testimoni , a participar i en part ser  protagonista d’una gran celebració popular i farcida de bellesa  entorn de santa Cristina de Bolsena on es barregen  pregàries, cants, colors, sol, sorra, aigua, suor...  Considero que serà per mi tot un privilegi que m’ajudarà a immergir-me a la Parròquia de Sant Romà de Lloret de Mar i a tota la vila.

I com en altres ocasions que he viscut esdeveniments majestuosos propis de la religiositat popular,  espero que aquest també serà per mi un impacte que em sacsejarà i em desvetllarà preguntes, i és que si bé l’espectacle serà fascinant, em qüestionaré quin és el nivell i la profunditat del seu contingut. O dit d’altre manera, serà únicament espectacle el que veuré o hi ha també fe i devoció real verns la santa noia de Bolsena i envers allò que ella, amb el seu martiri, ha validat i testimoniat.

Aquesta pot semblar  uns pregunta retòrica, però no voldria pas que ho fos. L’autenticitat  de la religiositat popular ha de partir del cor de cada creient i de cada devot que hi participa i, a la vegada,  l’expressió d’aquesta religiositat cal que sacsegi els cors dels que hi participen i dels que ho veuen.  Estimar aquesta festa vol dir estimar santa Cristina i estimar tot el que ella representa per Lloret de Mar i per cada creient.

I estic segur que és i així serà. Els companys que m’han precedit  així m’ho han testimoniat i  m’hi han predisposat.

Felicitats i gràcies a tots i a totes els que hi participeu i a  les persones que la feu possible. I que santa Cristina us beneeixi i beneeixi  Lloret de Mar, els que hi viviu, els qui hi treballeu i els qui el visiteu.

Molt bona festa de santa Cristina!

Mn. Martirià Brugada Clotas


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada