dissabte, 14 de setembre del 2013

Vox populi, vox Dei!

dissabte, 7 / setembre / 2013
Al migdia oficio les exèquies de la Maria Lluïsa Fages. El cognom m’evoca aires empordanesos: de fet és nascuda a Castelló d’Empúries.
 A la tarda celebro la darrera missa d’aquest estiu a la capella de Can Bonmatí, on es va formar la parròquia de Bonmatí. Presideix la petita imatge de la Immaculada, una talla del s. XVIII, que la família Bonmatí custodia zelosament: és la seva patrona. En diverses ocasions (la darrera, del 1936 – 1939) fou amagada i soterrada per evitar-ne la destrucció. La imatge està ben conservada.
 Després de sopar, començo a sentir petards. Recordo que, a Buenos Aires, es decideix si es celebren els Jocs Olímpics a Madrid. Quan miro les notícies comenten que la candidatura de Madrid ha estat eliminada a la primera ronda. Encara bo! Quin ridícul tan divertit! Malbaratament (encara que sona millor en castellà: “despilfarro”), ostentació, xuleria madrilenya i pepera sumades i augmentades...

 diumenge, 8 / setembre / 2013
 Al matí celebro les misses a Anglès i a Sant Martí Sapresa. Com que el temps amenaçava pluja, a Sant Martí la celebrem dintre de l’església. Encara està tot empantanegat i no s’ha acabat de pintar. La lluminositat de la nau és esclatant.  
 Al migdia vaig a celebrar la missa de la festa major de Constantins. Hi celebrem el diumenge, el Naixement de la Mare de Déu, sant Vicenç... Hi participem una cinquantena de persones. Hi ha el cor que també hi ha participat els darrers anys. Quan sortim, a l’atri de l’església, hi fem el vermut i ens saludem entre els assistents.
 Vorejant el Ter, per una carretera prou bona però sense asfaltar, arribo aviat a Sant Gregori i a Banyoles.
 Dino a Banyoles: a taula parlem dels veïns de la casa de l’altra costat del rec, de la via catalana dels coets que van esclatar a Banyoles celebrant que Madrid no havia estat escollida seu dels JJOO...
Retorno passant de nou per la carretera que he descobert avui, des de Sant Gregori, vorejant el Ter. M’estalvio un parell de quilòmetres

dilluns, 9 / setembre / 2013
 Faig endreça per la sagristia i pel despatx.
 Cap a migdia vaig cap a l’ermita de la Mare de Déu de Serrallonga, al límit de Brunyola, a tocar de la Fraternitat de Santa Clara, les clarisses de Vilobí.
 L’Esteve m’ha convidat a predicar-hi la homilia. També hi assisteixen Mn. Ramon de Santa Coloma, Mn. Lluís de Vidreres, Mn. Rossendo de Maçanes, el diaca Mn. Josep Maria, l’Esteve i jo. Al presbiteri també hi ha uns escolats de Salitja ben eixerits i ben preparats: en Joel, en Miquel i en Pau (que em diuen que també ens veurem a Montserrat). Les germanes clarisses han arreglat l’església i han preparat els cants.
 Centro l’homilia en la profecia de Miquees: ““Ell serà la Pau” i faig referència a la invitació del papa Francesc a pregar per la pau, especialment a Síria. Recordo que és l’aniversari de l’entrevista de sant Francesc amb el soldà Malek al Kamel per obrir camins al diàleg i a la col·laboració interreligiosa. I, fent referència al nom de l’ermita, parlo d’aquesta lluita pacífica i engrescadora per la llibertat i la dignitat del nostre país. Sembla que tothom escolta, fins i tot els companys.  
 Quan ens traiem els ornaments, un mossèn perd l’audífon. I ja ens tens a tots cercant l’aparell. Total, que s’havia quedat amagat en una arruga de l’alba. M’ha vingut a la memòria aquella vegada que a la mare li va caure el seu audìfon dintre la tassa del vàter. I sort encara que el meu germà el va poder rescatar dintre el decantador, a fora al pati.
 Després de saludar els assistents i de recollir un tortell que se’ns lliure als capellans, anem a dinar a Sant Dalmai, al restaurant La Crosa. Un dels temes que domina és el de la manifestació del dia 11. Els que parlen amb més entusiasme són els capellans grans, amb la voluntat de fer tritllejar les campanes a les 17’14, animant-nos als altres.  
 A Anglès, abans de la missa vespertina, venen una colla de jovent a col·locar senyeres a dalt del campanar. De fet porten l’autorització de l’ajuntament, ja que el campanar és compartit. I els campanar queda ben mudat.  

dimarts, 10 / setembre / 2013
 Vaig a comprar a Girona. Hi ha coses que no es troben aquí i val més anar a Girona.
 Quan arribo, passo per la delegació local de l’ANC a recollir una camiseta i una estelada. Demà cal anar ben equipat.
 Al migdia oficio les exèquies d’en Josep Calls. També  se l’anomena amb el nom amb que era conegut el seu pare (en Joan) “l’Uzcudun”, ja que havia estat aficionat a la boxa i se li aplicà el nom del boxejador famós del moment: Paulino Uzcudun  (1899 – 1985).
 Dino aviat i, de nou, vaig cap a Girona. Amb en Manel, hi anem al palau a recollir unes quantes cadires de la capella de les adoratrius. També recullo un sagrari i alguna altra cosa. Les nostres pobres esglésies quedaran ben proveïdes.
 De tornada, ho anem a descarregat tot a Sant Martí Sapresa, que és l’església que més se’n beneficiarà.

dimecres, 11 / setembre / 2013
 Al matí preparo algun entrepà, fruita i una petita motxilla per emportar-me a la tarda cap a la Via.
 Al migdia celebro la missa a Bonmatí, acompanyant i felicitant els ancians del poble que celebren la seva festa. L’ajuntament ha col·locat una senyera molt ufanosa a l’església.  Anant i tornant de Bonmatí em trobo amb comitives de cotxes que van cap a la Via. Em ve a la memòria tot l’entusiasme col·lectiu que va desvetllar la visita de la imatge de la Mare de Déu de Fàtima, al començament dels anys 50. Potser des d’aleshores res més havia motivat tant d’entusiasme popular com aquesta Via.
 Quan acabo, retorno cap a Anglès i dino d’una esgarrapada. I aviat és hora de marxar.  
 Cap a les dues vaig cap al carrer Josep Pla. Hi ha quatre autocars que fan el primer viatge d’assistents a la Via Catalana. Em trobo amb catequistes, mainada de catequesi, pares, col·laboradors parroquials de tota mena, escolans... Semblava que anàvem a una romeria. Quan sortim d’Anglès, tot de gent gran ens saluda des de les voreres.
 Els autocars ens porten cap Riudarenes, al Rolls. Tot està atapeït de gent i hi ha feina a trobar un lloc. En feines i treballs, els autocars descarreguen i retornen cap a Anglès per fer un segon viatge amb participants a la Via. Molta gent ja hi ha arribat abans amb els seus propis cotxes. Alguns fins i tot han dinat allà mateix.
 Em trobo amb els escoltes de l’Agrupament Sant Miquel, gent de la Cellera que també han portat el seu mossèn, d’Amer, d’Osor... I quan em reconeixen em saluden efusivament. Camino cap el sud per situar-me al tram que se m’ha assignat: el 563.  Al meu entorn hi ha un grup de gent d’Anglès: la Maria, en Josep Maria, la filla, els néts... Més enllà hi ha la gent d’Osor que van ballant les danses típiques d’Osor (especialment el ball del ciri), i més enllà encara hi veig la colla de gent d’Amer que han vingut amb els músics de la Xaranga Damm-er que van interpretant a la perfecció diverses peces musicals d’animació que la gent va corejant i ballant.
 La gent d’Anglès, amb els grallers i els gegants (en Miquel i la Remei) s’han situat més cap al nord i, des d’on som, ni es veuen. I encara, més amunt, segueix la colla de La Cellera. Es veuen persones de totes les edats i condicions, alcaldes, professors de diverses universitats (de totes les branques), metges, dependentes, empresaris, immigrants... 
 Tot plegat és una autèntica festa amb la gent corejant INDEPENDÈNCIA, fent la ona repetidament... L’esclat desborda alegria i entusiasme a les 17’14 quan ens donem apretadament les mans. I també hi faig la meva pregària perquè tot plegat esdevingui realitat. Des d’Anglès m’arriben missatges d’entusiasme perquè les campanes han repicat. També han repicat a Bonmatí.
 Des d’on sóc, en un giravolt un xic elevat, es veuen molts trams on es podrien encadenar tres i quatre cadenes... Si això es repeteix des del Pertús fins a Alcanar (uns 400 quilòmetres) vol dir que, només a la cadena que es forma a la carretera hi deu participar més d’una persona per metre. I els números aviat estan fets. A més, sembla que als nuclis urbans, la gent s’amuntega molt i molt més, especialment a Barcelona. Això no té aturador.
 Tot de fotògrafs van traient imatges de cada tram i, quan acaben, es desfà la cadena quan són ja cap a dos quarts de set. Aleshores tornem al lloc on hem baixat i anem recol·locant-nos als autocars, que són els primers que poden passar (i el nostre realitza el primer viatge). Tothom està entusiasmat i tothom s’afanya a enviar missatges als amics i a escoltar les notícies.
 Al vespre m’assec al davant de l’ordinador i al davant de la tele per anar admirant imatges, contrastant dades,escoltant comentaris a les diverses cadenes, sobretot a la tertúlia de TV3 (amb opinions contrastades) i a la de la 13 (esperpèntica). La cirereta de la festa l’han posat un grup d’ultres a Madrid projectant al món la imatge de la Espanya profunda contrastada amb la imatge de la cadena. 
 Prego, dono gràcies a Déu per aquesta jornada gloriosa, encomano els que l’han preparada, demano que sigui escoltada...

dijous, 14 / setembre / 2013
 Em llevo com de costum. Els mitjans informatius del país, d’Espanya, del món... bullen de comentaris i d’imatges. Sembla que ha desaparegut de cop el problema de Gibraltar, el cas Bàrcenas, la crisi...  Les valoracions dels polítics són per fugir i arrancar a córrer. Si bé sabien que això arribava, se’ls ha tirant al damunt i els ha agafat amb els pixats al ventre. I continuen les amenaces i la manca de respostes polítiques fetes amb seny. L’Iñaki Gabilondo hi toca prou. I ja poden lamentar-se: s’arriba tard!
 Al matí hi ha les exèquies de la Maria Elena Ruiz (68 anys). La família em demana que digui algunes paraules en castellà en atenció a alguns familiars vinguts de fora, com de fet així faig. A Palafrugell m’hi trobava molt més sovint.
 Com que ahir era festa i no hi hagué el despatx obert, avui puja alguna persona. I vaig preparant el suplement del full parroquial.
.Amb uns amics anem a dinar a Sant Martí.
 A la tarda acompanyo un noi de Ca la Remei a la Pilastra, per practicar-hi caiac. S’hi troba amb l’Otger, en Lluís, l’Adrià... És un esport ben complet.
 Després de la missa vespertina vaig cap a la Cellera. Hi tenim reunió dels companys de l’arxiprestat. Després de la pregària inicial unint-nos al desig del papa Francesc i pregant per la pau, parlem de la romeria a Montserrat el proper dissabte (hi participa més gent que l’any passat i s’omplen tots els autocars), parlem del inici del curs, de les novetats del bisbat...
 Com és obvi al final de la reunió també parlem de la VIA CATALANA. Únicament un dels que estem a la reunió ens comenta que no li va ser possible assistir a la Via. De fet, molts dels companys del bisbat també hi van assistir, si bé alguns dels que els hauria agradat participar-hi no els va ser possible per alguna obligació familiar, i molts dels campanars es van unir a la reivindicació.  
 Valorem els comentaris que surten als diversos mitjans de comunicació i els lamentables comentaris dels ministres del govern. Com es pot parlar d’una majoria silenciosa amagada darrera els centenars de milers que s’han manifestat públicament? Que no saben llegir? I tanta gent que hauria volgut venir i no els va ser possible per motius laborals o familiars?
 De fet, no hi ha com tenir els antecedents que es tenen per part de qui fa aquesta mena d’afirmacions. 
 Tot sopant, aquest també és el tema que domina. I abans de les 11 ja marxem cadascú a casa seva. 

divendres, 13 / setembre / 2013 
 A les sis, com cada dia, sóc de peus a terra. I amb calma, vaig posant en marxa el meu dia, mastegant pregàries i obrint el cor a Déu perquè me l’ompli amb el seu amor. Obro l’església cap a les vuit i faig una estona de pregària reposada. 
 Pujo a esmorzar i miro les notícies a diversos canals. Continua la sorpresa per la manifestació de la diada, algunes vegades barrejada amb la ràbia, altres la sorpresa es barreja amb una aparent indiferència que no pot deixar de mirar de reüll, altres la sorpresa es barreja amb l’entusiasme desbordant, altres amb el cap cot, altres amb perplexitat... Això no és un soufflé com ens volien fer creure després de la manifestació del 2012. I ara ja comencen a sortir els brots més rabiosos. El cert, és que això no té aturador i no hi ha marxa cap al darrera.
 Preparo les misses del diumenge. Les pregàries sobretot seran per encomanar a Déu el nou curs. També selecciono els cants i envio la tria als responsables dels cants. També preparo els detalls per la romeria a Montserrat.
 Acabo el recull d’aquesta setmana amb un AVE A LA MARE DE DÉU DEL REMEI que ha escrit a suara el fill d’Anglès Mn. Dídac Faig i que es veu que ha musicat Mn. Lluís Solà:  
Remei, arc iris de pau
que ens anuncia el nou dia:
obriu-nos el mantell blau, 
SANTA MARIA!
 
Remei, silenci nostrat,
llantió de poesia:
doll pel cor assedegat,
SANTA MARIA!
 
Remei, esplendent d’Amor
que el vostre Fill ens envia:
sigueu el nostre tresor,
SANTA MARIA!
 
Remei, pòrtic repòs
Que el nostre cor més ansia:
sigueu el nostre redós,
SANTA MARIA!
 
Remei, triomfant del por
i estrella que al cel ens guia:
deu-nos la Vida en la mort,
SANTA MARIA!
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada