dissabte, 28 de setembre del 2013

Aliquando et insanire iucundum est

dissabte, 21 / setembre / 2013

Al matí acompanyo en Raül al campionat de caiac que hi ha a la Pilastra i que organitza el club caiac de Salt. M’hi saluda l’Esther de Palafrugell, la néta de Can Mingo. Em comenta que ara viu a Vic i que també està afeccionada al caiac.  

De retorn, passo per Sant Martí Sapresa. En Manel gairebé ha acabat de pintar l’església i ja només hi manquen enllestir els detalls. Qui l’ha vista i qui la veu! Quina lluminositat i quina alegria! A veure si aquesta setmana comencem a col·locar les imatges dels sants al seu lloc i anem acabant la ornamentació.

A primera hora de la tarda, a Anglès, oficio les exèquies d’en Josep Muntadas (89a). Es veu que algú li deia en Pito de Comarrodona. Entre els assistents hi ha en Xavier amb qui vaig ser company de claustre des del 1996 fins el 2004. 

A la tarda, quan vaig cap a Bonmatí, a les notícies informen d’un accident a Caldes de Montbuí: un vailet li ha caigut la porteria de futbol al damunt. Em ve un calfred recordant l’accident i la mort d’un vailet el 2004, a Palafrugell, i que tant em va fer patir i plorar.


diumenge, 22 / setembre / 2013

Celebro les misses del matí. Encara que cal fer-hi una bona neteja, a l’església de Sant Martí hi dóna gust la celebració. Quan acabo la missa, pujo al poble a visitar la Maria.

A la missa de les 12, a Anglès, hi participa en Joaquim Piera de Palafrugell, un dels col·laboradors habituals de la parròquia. Em porta salutacions de la Caterina.

Dinant, llegeixo els articles de la Pilar Rahola (Francesc versus Rouco) comentant l’entrevista del papa Francesc, que tant mal de ventre ha provocat als sectors més conservadors. També en fa referència l’Antoni Puigvert. També llegeixo l’entrevista a la Marie Balmary “El psicoanàlisis pot ser un fet espiritual”.

Bona part de la tarda l’esmerço en la redacció de la vida de santa Lluïsa de Marillac. Haig d’interrompre sovint el treball: telefonades, visites...  Amb tot, pràcticament enllesteixo l’estudi.


Dilluns, 23 / setembre / 2013

Al matí preparo i distribueixo les cartes per convidar a iniciar la catequesi.

Al migdia oficio les exèquies d’en Lluís Carreras (87a.), en Tomei, que va ser un conegut negociant de fusta. Procedeix de Mieres.  

Vaig cap a Banyoles. Abans d’anar a casa, faig un encàrrec a dintre la ciutat. Saludo algun conegut. Em parlen de les pintures d’en Tano Pisano. Sembla que hi ha una mica de rebombori en alguna publicació digital.

Dino amb la Carme, en Josep i la Nuri. Parlem de gats i d’altres animals: en Rufi, en Birol (el burro que es va morir la setmana passada)...

Quan marxo de Banyoles vaig a Girona, als Cromats Ensesa, a recollir les corones de les imatges de Sant Martí i també un calze petit de plata. Quan jo  el vaig portar a netejar, pensava que era de llautó. Ara li deixo un salpasser i alguna, unes campanetes...


dimarts, 24 / setembre / 2013

El matí feinejo per la casa i, cap a migdia, vaig cap a Santa Coloma de Farners a celebrar-hi sant Dalmeu Moner. L’església està plena.

Presideix la celebració el bisbe Carles, assistit de Mn. Ramon, que és el rector, i Mn. Esteve, que és el capellà de la residència geriàtrica. També hi concelebrem Mn. Salvador Coll, Mn. Esteve de Viloví, Mn. Joan de Breda, Mn. Rossend de Massanes, Mn. Jordi de Maçanet, Mn. Lluís de Vidreres i jo mateix, com a veí que sóc de la parròquia, ja que Sant Martí hi limita. També hi ha el diaca, en Josep, i l’escolà major, en Jordi.
   
Anem a dinar a les Termes Orion. A la taula s’hi afegeix l’Eduard d’Arbúcies. Intento introduir el tema de l’entrevista del papa Francesc a la Civiltà Cattolica. Sembla que no ha desvetllat massa interès.  

Algú, sotto voce, em comenta el desplaçament de Mauro Piacenza (de 69 anys) com a Penitenciari Major i responsable d’indulgències, al Vaticà. Fins ara ha estat el responsable de la Congregació pel Clergat. Sembla que el seu tarannà és netament conservador i restauracionista. El nou responsable vaticà del Clergat ara és Beniamino Stella (72 anys). Es veu que la premsa conservadora ja xerica.  

Quan arribo a Anglès, passo per la Burés. Es carreguen taps al camió per ajudar a l’Elena. Hi venen cinc nois de Ca la Remei. En Manel, en Jordi i en Lluís que porten la batuta.

A la Doma tinc la primera reunió de curs del grup de Vida Creixent. El grup injecta una gran dosi de tendresa.  

  
dimecres, 25 / setembre / 2013

Em llevo amb un any més, o sigui 60 anys! Sóc un ancià, encara que suposo gens venerable. No estic massa fi.

Al matí tinc obert el despatx i atenc un parell de visites. Per telèfon i per facebook vaig rebent felicitacions.  

Després del migdia vaig cap a Cadaqués. Són 91 km de viatge. Dino amb en Jaume i passem la tarda junts comentant de tot i de res.  

Déu n’hi do les felicitacions que he rebut: les que més prefereixo són les breus i concises.


dijous, 26 / setembre / 2013

Al matí enllesteixo la redacció del suplement del proper cap de setmana, i l’envio a la impremta.  

Un cop al mes, més aviat o més tard, faig una visita a Palafrugell. Visito la tieta de Can Pons  i vaig a dinar amb en Josep, la Maria, en Joan i l’Enric tot comentant la situació del país i del poble.

Voltant pels carrers, em trobo amb en Joan de l’Arc i amb l’Albert dels pantalons. Tot són salutacions efusives.  

Una de les coses que se’m comenta és l’emissió del programa El Convidat de l’Albert Om al bisbe Novell. El regust que deixà sembla que no és precisament positiu.  

Quan marxo de Palafrugell ho faig amb el cotxe farcit de taps de plàstic, d’uns caminadors d’ancià, una garrafa d’oli d’oliva... Hi haurà qui en dirà bé de tot això.  

Els nois de Ca la Remei han anat a la Burés a carregar taps al camió. Hi fan un bon servei. Sembla que s’hi ha afegit algú més. Ja convé!


divendres, 27 / setembre / 2013

A primera hora vaig a la rectoria de Sant Martí Sapresa per recollir unes cadires i una imatge de la Mare de Déu de Lourdes per portar-ho a l’església de Sant Amanç. També s’emporten una imatge de santa Anna que m’havia regalat la M. Lluïsa.

Quan sóc a Anglès, ve l’Assumpta a prendre un cafè i, de nou, pugem a Sant Martí Sapresa per veure com ha quedat l’església un cop pintada. Sembla que li agrada.

De nou a Anglès, vaig a comprar alguna cosa per dinar. Avui dinaré espinacs, un xic de bistec de pobre i un parell de mandarines, que ara n’hi ha de les que m’agraden.

A la tarda confecciono el rectorologi de Sant Martí Sapresa indicant les millores que s’han fet a l’església a cada etapa. No hi ha manera que trobi cap referència de l’adaptació de l’església a la litúrgia conciliar a l’època de Mn. Miquel Guitart. Si que trobo uns croquis de la reforma però ni estan signats ni s’indica l’any. En algun lloc o altre tinc un recordatori de la benedicció i consagració de l’altar per part del aleshores bisbe de Girona Mons. Narcís Jubany. Feia poc que s’havia inaugurat quan vaig estar uns dies a la rectoria de Sant Martí amb l’Enric, el nebot de Mn. Miquel, que érem amics. No recordo si va ser l’estiu del 1966 o del 1967.

Val a dir que remenant papers trobo altres documents ben interessants: els inventaris parroquials fets després del 1940, l’informe que el rector envià sobre les destrosses del 1936...

A la tarda faig una estona de repàs a un dels nois de Ca la Remei. Després en venen uns quants més per ajudar les col·laboradores de Caritas a preparat els lots de menjar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada