dissabte, 15 de febrer del 2014

Totum revolutum


dissabte, 8 / febrer / 2014

El matí venen la mainada de catequesi. Acompanyo en Raül a entrenament de caiac. Entretant parlem de la setmana, dels companys, dels estudis... Avui anirà al Pasteral amb bici i allà, a l’aigua, com els ànecs.

Quan arribo, vaig fins a Sant Martí a deixar-ho tot apunt per la missa de demà. Al pis, dino tranquil i descanso.

A la tarda, a Sant Miquel,  ho preparo tot per les misses de demà i la del vespre. I cap a les cinc, vaig a Bonmatí.
  

diumenge, 9 / febrer / 2014

A la missa de les 9 hi participen algunes persones que venen a pregar per en Pruden Aranda, que morí d’accident laboral el dijous, i pel pare del joier Ruben Calvo, en Josep Calvo de La Bisbal, i que morí d’accident a l’eix, fa una setmana. En Rubèn també té un germà a Palafrugell que també coneixia.

Després de la missa de Sant Martí, pujo al poble i vaig a visitar la Maria i la Nati.

A la missa del migdia, a Anglès, hi participen la  Montse Quera i Carme Quera, d’una família amiga de Banyoles. Amb el germà, en Jordi, havíem estat bons companys i a casa d’ells fou el primer lloc on hi vaig veure la televisió.

També hi venen la família Soley López de Cerdanyoa del Vallès: en Salvador, la Júlia, la Sílvia i la Mercè. Fa molt temps que ens coneixem.  

A més dels amics banyolins i dels de Cerdanyola, a la missa també hi participen ucraïnesos, hondurenys i segurament d’altres llocs.  

 Abans d’anar a dinar, vaig a caminar una estona. I quan surto de dinar, també camino una mica. Total, dono la volta a tot el poble.

dilluns, 10 / febrer / 2014

Segueixo la rutina dels dies que vaig a Barcelona: em llevo cap a dos quarts de sis del matí, oferiment d’obres i un moment de pregària, obrir finestres, donar corda al rellotge, mirar un moment les notícies, servei i dutxa, vestir-me, menjar una fruita i cereals, baixar, saludar la Mare de Déu del Remei i sant Miquel, obrir l’església...

Vaig cap a Barcelona per assistir a la darrera sessió del curs MUSEU NACIONAL PRO: PROFESSIONALS, PROJECTES I PROCESSOS DEL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA.  Arribo aviat a Barcelona i encara puc anar a prendre un tallat. I cap a l’auditori, que és com una sala de turments. Quina incomoditat!

La Teresa González, cap del Departament d’Educació del MNAC, ens fa la presentació del treball que es fa des del seu departament acollint famílies i col·lectius. Segueix la Sandra Figueres, tècnica del Departament d’Educació, ens parla de les aules taller i passem a visitar-les.

Després de fer una pausa, anem tots a les sales de gòtic on fem la valoració del curs amb la Núria Llorens, la coordinadora del màster Anàlisi i gestió del patrimoni artístic (de la UAB), i la Cristina Riera, responsable del curs que hem realitzat al MNAC (des del Departament d’Activitats del MNAC). S’obre un diàleg molt interessant sobre la finalitat del màster i del curs. Quan acabem, la Cristina ens atorga a tots un diploma acreditatiu d’haver seguit el curs, si bé encara cal lliurar una valoració escrita. Acabem fent fotos del grup de companys, lliurant a la Cristina un petit obsequi en nom de tots i acomiadant-nos.

Vaig a la cafeteria a dinar una mica. La Mariam em serveix amb l’amabilitat que la caracteritza. A la taula del costat s’hi asseu en Pepe Serra, el director del MNAC, i en Josep M. Carreté, el sotsdirector gerent. Parlem un moment del curs i els agraeixo les atencions rebudes per part de tot el personal i especialment de la Cristina.

Surto del Palau Nacional per la porta del darrera que dóna als jardins del Palauet Albéniz. Per l’avinguda Montanyans, vorejo el Palau pel costat oriental on hi veig la petita ermita de Santa Madrona (de la que en desconeixia l’existència). Arribo a la façana  i baixo per l’escalinata un parell de nivells fins el passeig Jean Forestier. I pujo fins l’aparcament, al costat de ponent del Palau Nacional.

Quan surto de Barcelona m’haig d’aturar a l’àrea de servei de Montgat per fer una becaina. Arribo a la doma per atendre els grups de catequesi.

dimarts, 11 / febrer / 2014 

El matí gandulejo una mica pel pis i baixo al despatx cap a dos quarts de deu.   

Oficio les exèquies de la Paquita Peracaula (91a) de Cal Correu. Havia nascut a la Cellera. Fa un parell de mesos enterràrem la seva filla, la Rosa Torner. Curiosament quan faig l’assentament al llibre de defuncions, filla i mare queden situades de costat, la Rosa al full de l’esquerra i la Paquita al de la dreta.

Algú em comenta que un nebot de la Paquita, de petit, anant d’excursió al santuari de El Far, va entrebancar-se i va caure al precipici, si bé va quedar suspès en un arbre i, encara que ell i tothom ho passaren ben malament, fou possible rescatar-lo. Sant Antoni gloriós!  

Els de Mecacentre de Palafrugell inicien, a la sala de la doma, un curset d’informàtica per gent gran.


dimecres, 12 / febrer / 2014

Venen els paletes a reparar uns esbornacs que hi ha a la paret exterior de la doma. També tapen el forat per on em sembla a mi que entren estornells a ajocar-se damunt del cel ras del pis. En Joan ve a feinejar a l’hort i també es queixa dels estornells que se li cruspeixen tot.

Baixo al poble per fer-hi alguna gestió: a correus, a la papereria, a la farmàcia... I quan retorno, obro el despatx.  

Ve la Teresa i estem una bona estona parlant de l’antiga imatge de la Mare de Déu del Remei. Parlant de la Conxita Vila, que a Anglès era coneguda com la Baguenya  (perquè era de Can Bagueny de La Cellera), resulta que era una tia de Mn. Joan Vila Gussinyer de Banyoles. Ves per on!

Dino a Banyoles. Amb en Jordi parlem del treball dels arquitectes. A la tarda, vaig a la rectoria. A l’arxiu de la Revista de Banyoles, intento trobar un article que hauria escrit la Coia Cabré Munné i que s’hauria publicat a la Revista de Banyoles els anys 80. No hi ha sort.  


dijous, 13 / febrer / 2014

Al matí, venen les confraresses de l’escombra i esterregen l’església. Quan acaben, anem a esmorzar a la Rutlla. Ens han convidat els responsables dels Pastorets per la feina que s’ha tingut. I quan marxem de La Rutlla, ens carreguen d’ampolles de llet i de quilos d’arròs per Ca La Remei.

Per la tele, miro una estona proves de snowboard als jocs d’hivern de Sotchi. Quines cabrioles, quina meravella! Hi quedo com embadalit, potser envejant tanta agilitat i tanta acrobàcia.

A la tarda, la Trini de Can Perich em comunica la mort de la Carme de Can Mariano (54a.) de Sant Martí Sapresa. Em poso en contacte amb el tanatori de Salt. M’atén en Francesc de Can Tites. Com que al tanatori li fan unes exèquies, al cementiri de Sant Martí hi farem la recepció del fèretre amb la gent del poble amb una breu pregària.

A la tarda, vaig a caminar una estona. Fa un temps primaveral.


divendres, 14 / febrer / 2014

Al matí feinejo una mica pel despatx. Cap a dos quarts d’onze vaig a comprar alguna cosa per dinar. I vaig a visitar ancians a Sant Martí Sapresa: en Quim de les Cuques, a Can Pedrosa, a Can Perich... Tots lamenten la mort de la Carme, tan jovenassa!  També parlem de la mort recent de la Maria de Can Llorençó.

A Can Perich, quan he saludat la família, em porten a visitar la granja dels pollets. Uf, n’hi ha milers. Faig un xiulet, i tots callen. Quina calor hi fa! Tan a l’estiu com a l’hivern, estan a la mateixa temperatura.

Dino aviat i descanso una estona. A primera hora preparo una pregària per la trobada de catequistes i consells parroquials, aquest vespre, a la Cellera.

Poc després de dos quarts de quatre vaig cap a Sant Martí. Al cementiri mateix ens hi apleguem una trentena ben bona de veïns. Llegeixo les Benaurances: crec que és el text que més s’escau. Demanem al Senyor que faci realitat amb la Carme les seves promeses de felicitat: “Carme, que els àngels t’acompanyin al paradís, que a la teva arribada et rebin els màrtirs... “. 

Quan arribo a la doma, surto a fer una caminadeta. La temperatura és agradable i el temps hi convida. Una família índia em conviden a entrar a casa seva: no es pot refusar. Namasté! Em preparen berenar: unes grasaletes de seva i pebrot i un suc de fruita. Em tocarà caminar el doble.

Al vespre vaig a La Cellera. Abans de marxar, la Mercè em telefona desesperada que ha perdut les claus, i que li miri per l’església. Res. Al Centre hi ha representants dels catequistes i dels consells de les parròquies de l’arxiprestat. En Jordi Callejón i l’equip motor venen a presentar-nos la Pasqua Jove 2014 que es celebrarà entre la Cellera i Amer amb el lema “Queda’t amb nosaltres”.


M’assabento que la Maria “Pa i xocolata”, de Bonmatí, va caure i ha estat ingressada de nou al Santa Caterina. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada