dissabte, 12 d’abril del 2014

Stabat Mater Dolorosa iuxta Crucem lacrimosa...

dissabte, 5 / abril / 2014
 
Quan em llevo, faig la bugada. El matí és tranquil. Cap al migdia vaig a proveir de manduca i m’arribo fins a Sant Martí per deixar-ho tot apunt per la missa de demà.

Abans de dinar telefono la M. Pilar per felicitar-la pel seu aniversari. Els anys passen per tots els germans.  

Al llarg del dia, he anat seguint l’assemblea a Tarragona de l’ANC. Espero que se’n surtin.  

A Bonmatí, a la missa anticipada, gairebé doblem els feligresos dels altres dissabtes.

A la missa d’Anglès hi ha poca gent. Després de la missa vespertina, amb uns amics anem a la Rutlla a sopar.


diumenge, 6 / abril / 2014

El matí comença lluminós i amb el cel força net. A les misses del matí s’hi veu gent. Com que fa bon temps, encara s’apunta algú més per anar a Sant Joan les Fonts aquesta tarda.

Després de la missa del migdia pujo a Sant Julià. Hi batejo l’Eloi. M’he oblidat el ritual, però el recordo bé. L’evangeli el llegeixo d’un dels leccionaris que hi ha a l’església: “Jo sóc el cep veritable i el meu Pare és el vinyater”.

Dino d’una esgarrapada i descanso una mica.

Cap a dos quarts de quatre baixo a la plaça del Bacallà. Va venint la gent. Finalment pugem tots a l’autocar. Hi participem 10 persones de Bonmatí, 9 de Sant Martí Sapresa i 16 d’Anglès. A Amer també en puja una collada.  

A la gasolinera de la carretera de Santa Pau, fem una aturada tècnica per evitar problemes posteriors.

A l’església del monestir de Sant Esteve ens acull el rector, Mn. Miquel Vallosera. Ens explica breument la història del monestir, de la construcció de l’actual església (finals del s. XII), molt monumental, i de la restauració. Llàstima que les pintures de l’absis no són gaire encertades.

Mn. Ramon ha seleccionat els textos del Viacrucis i a cada estació llegeix algú de cada parròquia. En Pere i jo ens cuidem de portar el cant. Al Viacrucis també hi ha algú de Sant Joan les Fonts. Entre tots devem ser cap a 115.

Quan acabem, donem un tomb a l’església. Algú troba un llorer i entre tots el deixen ben plomat.

Tota la colla anem cap a La Canya. Visitem l’església i berenem una mica. Fa bon temps i ens quedem al davant de l’església. Molta gent ho aprofita per visitar l’església dedicada a sant Josep Obrer. I també hi ha qui aprofita per anar al servei. 

Quan retornem, un cop hem deixat els participants d’Amer,  al passar pel Pasteral, parlo de que vaig visitar Susqueda quan s’estava alçant la presa. Un dels records que tinc és el de la dona que no volia marxar de casa seva i que filava borra de llana. La gent em diu que es deia Carmeta Gallussa. Un bell record.  

Arribo cap a les 9 a la doma. Tanco l’església. Demà serà un altre dia.  


dilluns, 7 / abril / 2014

A partir dels apunts que he anat fent aquests dies, vaig elaborant l’esquema dels components del taller de l’Enric Monjo i l’època que hi van treballar: Gabriel Alabert, Juli Pérez Ripoll, Josep Martí Sabé, Florenci Veciana, Francesc Bacquelaine, Josep M. Subirachs, Francesc Torres Monsó, Miquel Senserrich, Lluïsa Granero, Adolf Salanguera...  

N’hi ha una colla, però, que no hi ha manera que aclareixi qui són: Guill, José Iglesias, Bosch, Ricardo, Vélez, Rufié, Martínez Bueno, Francesc Ontalascó...

A la tarda ve la mainada de catequesi. Els baixos de la doma semblen un galliner. Em penso que senten la primavera.

dimarts, 8 / abril/ 2014

De bon matí surto per anar cap a Vilassar. Treballo a l’Arxiu Municipal recollint informació sobre el taller de l’Enric Monjo. Puc copiar una bona colla de fotografies i també articles relacionats amb l’escultor. També repasso les cartes que va rebre quan estava a Burgos, durant la guerra. No reconec a ningú. Valdria la pena fer-ne un bon estudi. Sembla que també s’estigué un temps a San Sebastián (al començament) i a Saragossa. Gairebé totes les cartes són de temàtica personal, familiar, d’amics... Únicament una vegada es parla de la possibilitat de fer una imatge que ha estat destruïda. També hi ha la correspondència amb una empresa distribuïdora que li venia petites peces, segurament per guanyar-se la vida.

Quan marxo, com que em sembla que tinc temps, pujo fins el poble d’Òrrius. Té cap a 700 habitants. M’hauria agradat visitar l’església. S’hi veneren els sants Abdó i Senén, que són els patrons del poble. Es veu que antigament el poble es formà com a parròquia forana d’Argentona. Tot lliga.   

Arribo aviat a la doma. A la tarda, ve un grup de catequesi.

dimecres, 9 / abril / 2014

Em llevo amb mal a l’espatlla. Sembla que em roseguin l’os.  

Tinc despatx i atenc alguna visita.  

Al migdia vaig a Banyoles. Dino amb els de casa.  

De nou a Anglès, celebro la missa més aviat .A la mainada del reforç que estan treballant a la sagristia, els fa gràcia veure com em revesteixo. Em pregunten perquè em poso l’alba, perquè faig un petó a l’estola, perquè em poso la casulla i perquè és de color morat...

Quan acabo la missa, vaig cap a Osor. En Ramon fa la celebració de la penitència i vaig a acompanyar-lo.  


dijous, 10 / abril / 2014

Venen a netejar l’església. La Consol em ve a buscar ja que s’ha desprès un fragment de l’enguixat del sostre del cambril de la Mare de Déu del Remei. El guix, amb la humitat, s’havia bufat i, finalment ha caigut. Encara bo que no es veu des de baix. Caldrà prendre una solució més definitiva. El problema és que el cambril queda sota una terrassa. Quan plou, l’aigua s’escola malament i ho amara tot. I això que ho he fet pintar més d’una vegada amb pintura per terrasses.

Continua el fort dolor a l’espatlla. A mig matí, haig de tombar-me una estona. Sembla que s’alleugereix una mica. Val més així.

Ve el lampista per mirar els serveis de l’edifici de Santa Magdalena. Feia temps que no es feien servir i tots perdien aigua. Ara que s’utilitza per rebost de Caritas i per CDA cal que estigui tot més ben preparat.

A la tarda estudio una mica. Ve el grup de catequesi de professió de fe i ens posem d’acord per anar a Amer dilluns vinent i a la Vetlla de la Pasqua Jove.  


Divendres, 11 / abril / 2014

Sembla que el dolor a l'espatlla s'ha suavitzat. Els ocells van desvetllant el matí: una mallerenga xerrepeta. Felicito les Dolors conegudes, especialment la meva padrina, la tia Lola. Parlem una mica parlant de la situació de la família, dels brunyols...

Amb en Joan, resseguim les creus de ferro del viacrucis que hi ha per la vila vella. Només hi manquen quatre creus. Espero que ens les deixin col·locar.

Preparo alguna cosa per les celebracions de Setmana Santa, especialment pel diumenge de Rams.


A la tarda, abans de la missa, resseguim els Set Dolors de la Mare de Déu. Haig de revisar les reflexions: són massa emotives. Hi participen una trentena de feligresos. També hi venen en Josep M.,  l’Elena i els fills. Quan acabo la missa, anem a menjar alguna cosa a la Rutlla. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada