diumenge, 20 d’abril del 2014

Ubi caritas et amor, ibi Deus est

dissabte, 12 / abril / 2014

El matí ve la mainada de la catequesi per assajar una mica la representació de la passió a la missa del migdia. Espero que no clavin a la creu a la Duna, la noia que representa la Mare de Déu.

A la tarda celebro la missa a Sant Martí. Som pocs però la celebració és digna. I a les  vuit hi ha la missa vespertina a Anglès. A totes dues misses beneïm

Venen a sopar uns amics.


diumenge, 13 / abril / 2014

Soms diumenge de Rams. Se’m gira feina. Abans de les 8 vaig a recollir un tortell pel meu fillol que havia encarregat. També saco pa i coca per dinar: tindré una colla.

Celebro la benedicció de Rams i la commemoració de l’entrada de Jesús a Jerusalem a totes les misses. A totes hi ha gent. A les 9, hi participa gent gran.

A 2/4 d’11, a Bonmatí, fem la benedicció a la plaça. L’església s’omple: fa goig. Hi participen en Joan i la Pilar amb dos dels fills, les seves parelles i amb els néts (si no em descompto n’hi ha 5). Em regalen garoines de xocolata d’elaboració casolana: la Pilar és una bona cuinera i ho he comprovat moltes vegades.

Al migdia hi ha la celebració a Anglès. La mainada de catequesi -dirigits per l’Alfred, en Miquel i l’Anna, i ajudats per la Vicky i l’Eva- hi representen la Passió de Jesús. Encara que possiblement faltava un xic de preparació, els surt molt bé. La gent -bona part familiars de la mainada-  estan molt satisfets i segueixen molt bé la celebració. Distribuint la comunió, s’acaben les partícules. Sort que encara no havia sumit tot el Vi consagrat i, jo mateix, vaig sucant partícules sense consagrar al Vi: “La Sang de Crist: Amén”. No es passa la panera: vatua l’olla!

A la una oficio les exèquies d’en Josep Peracaula. Li deien en Patel. La seva vídua, l’Angelina és coneguda per la Barquera ja que és filla de cal Barquer de Sant Julià de Llor on hi viu el seu germà. Havia treballat de cuinera a l’escola pública Pompeu Fabra. Quan jo feia de monitor a les colònies escolars de Sant Feliu de Guíxols (em penso que van ser els estius del 1973, 74, 75 i 76), hi venia a fer de cuinera. També hi havia participat el seu fill.

Al migdia tinc una colla a dinar. La doma s’omple de vida i d’alegria.

Cap a les 5 vaig cap a l’Hotel d’Entitats, l’antiga cada de la vila, a la plaça de la Vila. Hi tenim la trobada ecumènica de Setmana Santa.

A la vesprada arriben una trentena de ràngers amb els seus caps. Són de Caldes de Montbui, de l’Agrupament Escolta El Pasqualet, i de Viladecans, de l’Agrupament Escolta l’Espiga. Han baixat caminant per la via verda des de Sant Feliu de Pallerols, on hi ha passat la darrera nit. Ahir van començar la ruta a Olot. La doma –el pati i la sala gran- de nou s’omplen de vida mentre els nois i noies van descansant, es van col·locant, van sopant... Alguns, quan caminen, semblen ànecs: alguna butllofa als peus, una mica esborrats... Poc després de les 10 es fa un gran silenci.

dilluns, 14 / abril / 2014

Poc després de les 7 baixo a obrir l’església. Els nois i noies ja ronden per la sala, pel pati i per l’hort. Hi ha tranquil·litat. Esmorzen i cap a les vuit surten de la doma. Els acomiado i els dono records per la Majestat de Caldes. Baixen pel carrer Major i van cap a enfilar de nou la via verda. Aquesta nit dormiran a la parròquia de Sant Pau de Girona.

Faig endreça per la sagristia. Tot quedà de potes enlaire. També venen la Consol, la Cris i la Maria que fan un xic de neteja de l’església i posen bé els ramis i les flors que van quedar.

Cap a un quart de dotze vaig al Centre de Dia. Hi celebro la missa de Setmana Santa, com he acostumat fer altres vegades. Hi participen una 15 d’usuaris i una mitja dotzena de veïns / acompanyants.

Vaig a Amer, a la trobada de nois i noies que es preparen per la Professió de Fe / Comunió Solemne.  D’Anglès hi ha l’Arianna, la Paula, la Duna i la Núria. Entre tots som 17. Ho dirigeix en Ramon i ho fa molt bé. Primer es fa alguna activitat per presentar-nos. Tot seguit es fa una  dinàmica per resseguir els principals passos de Jesús a la Passió. Amb la Pilar, preparem el berenar: llonguets de can Centena (de forn de llenya), coca dolça, sucs de fruita... Quan acabem, entrem a l’església per la celebració de la penitència. Amb to de senzillesa, les celebracions tenen el millor regust. Finalment assagem una mica el que caldrà fer a la Vetlla Pasqual on aquesta mainada hi celebrarà la Professió de Fe davant del Bisbe i del jovent de la Pasqua Jove.

L’Alfred porta la mainada d’Anglès i jo carretejo la mainada de La Cellera ja que Mn. Ramon va a Les Planes per ajudar Mn. Jesús a la celebració de la penitència. La mainada que porto se’m van presentant espontàniament: una neboda de la Quima, el fill del paleta que va treballar a l’església de Sant Martí Sapresa...

Abans de les vuit sóc de nou a la doma. La Teresa ve a missa: no es recordava que l’he celebrada al Centre de Dia. Els veïns acompanyen la filla i el nét d’una setmana. Els felicito. Tanco l’església.

Vaig a donar un tomb.

dimarts, 15 / abril / 2014

Quan em llevo, poc després de les 6, cap al damunt d’Osor albiro la lluna plena que gairebé fa el ple (de fet, serà a les 9’42 del matí). És la lluna plena de Nissàn. Quan la veig està gairebé al damunt d’Osor. Llàstima que no serà possible veure quan es torna vermellosa: hi ha un eclipsi de lluna si bé no és visible des de Catalunya. Abans es deia: senyals al cel, treballs a la terra! De fet, problemes i maldecaps n’hi ha arreu, sempre i de tota classe.

Al matí feinejo i preparo diverses coses. En Joan porta la creu de fusta amb un Crist clavat, tal com li vaig demanar. Queda molt bé. La creu, sense Crist, és de mal portar, deia sempre la mare.

A la tarda, celebro la missa a les set. Hi ha els feligresos habituals. Quan acabem també arriba la Teresa. No sé si val la pena que editi el suplement del full.

Pujo cap a Sant Feliu de Pallerols per ajudar en Jesús a la celebració de la penitència. Hi participen unes 85 persones. L’any passat hi participaren una trentena de penitents. I després hi ha qui dirà que no hi ha consciència de pecat.

Quan acabem ens saludem amb alguns feligresos. Hi ha qui em fa arribar salutacions de la Maria Genover.

Baixo cap a La Cellera per deixar la creu de fusta a en Ramon, per la representació que es farà dissabte, al Centre, per iniciar la Pasqua Jove. També hi ha en Jordi Pou. Anem a sopar plegats al Centre.

Arribo a la doma cap a les onze. La lluna encara fa el ple i il·lumina tot el pati.


dimecres, 16 / abril / 2014

Al matí atenc al despatx. En Joan ve a treballar l’hort. A més d’en Ramon i en Florènci que venen a comptar la menudalla, venen diverses persones: un que ve a cobrar un rebut, l’altra que s’apunta per portar la creu en el Viacrucis del Divendres Sant, l’altre que demana el baptisme del seu fill, una noia que porta els papers per preparar el seu casament... Quan responc al telèfon, em pregunten si és la perruqueria: encara no, senyora.

Amb unes quantes fulles de bledes de l’hort, preparo el dinar. Ara l’hort ja comença a llevar.

A la tarda estudio fotografies de creus de terme. N’hi ha de tant diverses!

Al vespre celebro la missa. Quan acabo ve una parella per demanar el baptisme del seu fill. I tot seguit la celebració de la penitència: hi participen cap a 200 persones.


dijous, 17 / abril / 2014

mentre esmorzo escolto l’entrevista que fan a la Carme Bordonés, presidenta de Caritas de Barcelona: que els polítics no es preocupin tant de rescatar els bancs i que rescatin les persones, que aquesta és la seva principal obligació.
La trobo lúcida, incisiva, profètica, senzilla...

El matí vaig a comprar alguna cosa per aquests dies. Amb unes quantes confraresses, preparem algunes coses del Monument i de l’església per la celebració del Sant Sopar.
 
Després de dinar, escolto l’homilia del papa Francesc a la missa Crismal a Sant Pere del Vaticà glosant la joia de la unció presbiteral, una unció profunda  amb l’oli de la joia que ungeix, però que no untuosa (en català seria no llefiscosa), sumptuosa, presumptuosa... Trobo la homilia molt senzilla, molt propera, molt profunda...  

A la celebració del Sant Sopar, a Bonmatí, hi participen uns 40 feligresos, entre els que n’hi ha quatre d’Anglès i dos de Bescanó. A Anglès som uns 80. Faig el rentament dels peus a 10 mainada de catequesi, 4 nois i 6 noies

Divendres, 18 / abril / 2014

A les nou tenim el Viacrucis pels carrers del barri vell d’Anglès: Jacint Verdaguer, Santa Magdalena, Avall, Empedrat, plaça de la Vila i carrer Major. . A cada estació, el portant de la creu és una persona diferent. Hi participen 80 persones entre les que hi destaquen un grup de mainada. La durada no arriba a l’horeta.

A les onze tenim el Viacrucis a Sant Martí Sapresa. Fem algunes estació dintre de l’església i les altres, la majoria, a l’exterior, al pati del davant. Hi pariticipem 15 persones entre les que hi ha dues nenes que acompanyen el Sant Crist amb un ciri cadascuna.

A Bonmatí també fan el Viacrucis. Hi arribo a la sisena estació. Hi participen 20 persones entre les que hi ha un nen.  

Dino llenties amb arròs i una amanida. Per internet, recupero la cerimònia d’ahir del sant pare restant els peus a unes persones deficients. Feia impressió. Pot semblar únicament un signe. Però, qui més fa un signe com aquest? No crec que ho faci mai ni en Mariano Rajoy ni en Zapatero.

A la tarda, a Bonmatí, a la vetlla de la Passió, participa la Rosa uns 40 feligresos.  A Anglès som uns 60 participants. Una vintena són ucraïnesos.


El vespre, mentre menjo una torrada i un tall de formatge, segueixo el viacrucis al Colisseu, a Roma. M’hi sobra el comentarista que tradueix i trepitja els comentaris originals. Val a dir que els comentaris a les estacions són excel·lents. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada