dissabte, 5 d’abril del 2014

Lux perpetua luceat eis, Domine

dissabte, 29 / març / 2014

Al matí faig la catequesi a un grup de mainada. No ha pogut venir cap de les seves catequistes.

Preparo les misses d’aquest diumenge. Imprimeixo l’homilia del Sr. Bisbe a les exèquies de Mn. Isidre Puigmitjà per repartir-la a les misses d’Anglès i de Sant Martí. Serà una bona manera de recordar-lo. També llegirem la pregària de Charles de Foucauld que hi ha al seu recordatori.

Al migdia m’arribo a Sant Martí. Ho deixo tot apunt per la missa de demà. I camino una mica per l’entorn.

A la tarda tinc la missa anticipada a Bonmatí i la d’Anglès. Fresqueja.


diumenge, 30 / març / 2014

Celebro les misses del matí. Després de celebrar la missa a Sant Martí em ve a saludar una família del poble si bé sembla que van a missa a algun altre lloc. M’arribo al poble a visitar la Maria.

Després de la missa d’Anglès, vaig a dinar al restaurant. M’hi trobo amb en Manel, la Roser, la Pilar i el seu marit. També hi ve en Míliu.

A la tarda en Ramon em comunica la mort de  Mn. Modest Prats i Domingo. Va néixer a Castelló d'Empúries el 1936. Va estudiar al Seminari de Girona i es llicencià en Romàniques a la Universitat de Barcelona. El 8 de març de 1959 fou ordenat prevere a l'església de Sant Martí del Seminari diocesà i fou destinat de vicari de Roses. Des del 1960 fins el 1990 fou professor del Seminari diocesà. Del 1963 al 1965 fou superior del Seminari major i del 1964 al 1966 també secretari d'estudis del Seminari. Del 1966 al 1968 féu la llicenciatura en Teologia a la Universitat Pontifícia Lateranense de Roma ampliant-la amb cursos de doctorat a la Facultat de Teologia de l'Institut Catòlic de París. Del 1968 al 1971 fou el capellà de Santa Maria de Vista Alegre de Girona. Del 1973 al 1976, consiliari del Servei universitari cristià del col·legi universitari de Girona  i del moviment d’universitaris cristians (MUEC). Del 1974 al 1976, bibliotecari del Seminari diocesà. Del 1975 al 1981 fou delegat del Secretariat diocesà de "Justícia i Pau". Del 1977 al 2002 fou rector de Medinyà i Vilafreser. El 1995 assistí al Concili Provincial Tarraconense per designació del Sr.  Bisbe. Del 1998 al 2008 fou membre del Col·legi de Consultors. Del 2002 al 2009, rector de Santa Susanna del Mercadal de Girona i del 2006 al 2007 també rector de Sant Salvador d'Horta de Girona. Des del 2009 estava adscrit a Santa Susanna del Mercadal de Girona i residia a la residència "Bisbe Sivilla" de Girona on va morir ahir 29 de març. La missa exequial s’oficiarà a Santa Susanna del Mercadal de Girona demà.

Quan vaig a tancar l’església miro el pluviòmetre i indica que han plogut cap a 12 litres. Faig una pregària per en Modest i recordo els moments que m’he relacionat amb ell. Havia estat professor meu diverses vegades: al Seminari al tractat de Trinitat i un curs de literatura catalana contemporània; a la Facultat de Teologia de Barcelona vaig tenir-lo de professor d’un curs de literatura catalana contemporània i cristianisme. Al Col·legi Universitari de Girona, em va fer un curs de fonètica i de fonologia. També el vaig tenir de company i de veí quan vaig estar a Sant Jordi Desvalls (des del 1987 al 1994) i diverses vegades vaig anar a ajudar-lo. També recordo la seva bona mare, tan castissa, empordanesa i bona cristiana.  


Dilluns, 31 / març / 2014

Al matí vaig a Bonmatí. A les 10 oficio les exèquies d’en Bernardo Díaz (58a). A la colònia se’l coneixia com en Berdardí. A l’acabament hi escoltem la Salve Rociera. No m’és possible assistir a les exèquies de Mn. Modest a Girona.

Telefono la Maria Pilar per precisar alguns temes que explico a l’article sobre la vida a Can Teixidor del Terme, des del començament del darrer terç del s. XIX al començament del darrer terç del s. XX. L’article no hauria de sobrepassar 10 pàgines i ja en tinc cap a 30. Val a dir que, com més remeno, més material em surt. N’hi hauria per fer un llibre. Ves a saber.  

A la tarda tinc les exèquies de la Maria Parramon (91a). Fa tres setmanes morí el seu marit, en Jaume. Ella havia nascut a Susqueda. El fill havia feia de camioner a Can Aulina. Òbviament es repeteixen moltes cares de persones que van assistir a les exèquies d’en Jaume. Sembla que molts també procedeixen de Susqueda.  

La mainada que han vingut a la catequesi treuen el nas al portal de l’església. No estan gaire acostumats a veure cerimònies fúnebres.

dimarts, 1 / abril / 2014

De bon matí vaig cap a Vilassar. Pel camí escolto les tertúlies. El tema principal és l’homilia del cardenal Rouco a les exèquies de l’Adolfo Suàrez,  a la Almudena. Quin desastre, Déu meu!  Segons ell, estem “al borde de la guerra civil”. I tot per culpa dels nacionalismes. I perquè no parla dels informes de Caritas?

A l’Arxiu de Vilassar acabo el buidatge dels quaderns de comptabilitat de l’Enric Monjo. Agafo un sistema més ràpid de buidatge. Segurament hauré de tornar a l’arxiu un parell de vegades més. Ara em caldrà mirar la correspondència i fotografies.

De retorn, m’aturo a Argentona. Deixo el cotxe al carrer Bernat de Riudemeia, davant del restaurant El Celler. Però, vist el preu del menú, prefereixo dinar a un restaurant popular al costat del teatre municipal, La Sala d’Argentona. 

Quan acabo de dinar, pujo pel carrer Gran, decorat amb càntirs gegants pintats per diversos artistes. Vaig fins l’edifici de l’Ajuntament i giro pel carrer Sant Narcís. Pel carrer Puig arribo al carrer Sant Ferran. Vaig per la vorera. Tot d’una s’obre de cop una porta s’obre una porta i en surt un vailet esperitat amb el pare que, al darrera, li rebot la porta a l’esquena després d’etzibar -li “Ves-te a airejar una mica que t’anirà bé”. Renoi, no sabia que la tramuntana també arriba cap aquest veral  

Pel carrer Lladó arribo fins la plaça de l’Església. Des de l’exterior es veu que la construcció té un cos principal tardo-gòtica. Als perpendicular als peus, arrancant de la façana, hi ha un cos perpendicular que sembla de finals del s. XIX. Em sembla que hi ha gent a la rectoria i hi truco.

M’obre un noi, en Quim, que es veu que fa el manteniment de l’església i del Centre Parroquial que sembla força gran. Em presento i pregunto pel mossèn. Em diu que aquesta setmana no hi és. Ell mateix em mostra l’església: una nau central gòtica, una nau lateral a cada banda i tres absis. A l’absis principal hi llueixen  tres grans tapissos d’en Grau Garriga:  el central, representa una exaltació de l’Eucaristia; el de l’esquerra, evoca la Passió; el de la dreta, representa la Resurrecció. Quina sort poder disposar d’aquesta joia! També hi ha altres peces interessants que fotografio per tenir-ne constància. Als peus de l’església hi ha la capella del Santíssim. Abans de sortir, a la sagristia hi deixo una nota d’agraïment pel mossèn.

Reprenc el viatge amb tranquil·litat. A Santa Coloma de Farners m’aturo per visitar el temple sikh, darrera mateix de l’església de Sant Sebastià, a l’esquerre del començament de la carretera d’Anglès. M’acull el sacerdot que vetlla el temple: un home de grans barbes, descalç,  amb un turbant al cap, vestit tot ell de blanc, amb pantalons amples i túnica curta. Se’l veu afable. Intento explicar-me, però veig que no parla català, ni castellà , ni anglès . Per telèfon, em posa en contacte amb algú de la junta que parla bé el català i el castellà. Els parlo d’una família sikh que passa un moment molt difícil. Em diuen que cal que aquesta família es reuneixi allà, un diumenge al matí, per parlar-hi directament i saber millor el que necessiten. Em faciliten el número de telèfon que faig arribar immediatament a la persona de Caritas que intenta ajudar aquesta família.

Quan arribo a la doma hi ha el grup de catequesi amb la Pilar i la M. Teresa. Tot d’una se’m desencadena un dolor molt fort a l’espatlla esquerra: ho atribueixo al fet que, mentre treballava a l’arxiu, la taula on hi tenia l’ordinador era excessivament alta. 

Celebro la missa vespertina. Quan acabo, vaig a La Cellera: allà tenim reunió dels capellans de l’arxiprestat. El dolor de l’espatlla i del braç es va enrabiant. Vaig seguint la reunió parlant de la Setmana Santa, de la Pasqua jove...

El Barça empata amb l’Atlètic de Madrid. L’Ignasi està content perquè han convocat el seu fill per ser porter substitut de l’Espanyol, diumenge vinent.

Arribo a la doma cap a les 11 del vespre. Prenc un calmant pel dolor de l’espatlla i m’hi faig un xic de fregues amb una pomada, una mena d’ungüent de la serp. 


dimecres, 2 / abril / 2014

Quan em llevo sembla que s’ha calmat un xic el dolor de l’espatlla. Val més.

Fins el migdia estic al despatx. A més d’en Florenci i d’en Ramon, ve alguna altra persona.

Cap a migdia surto cap a Bescanó per assistir a la trobada de Vida Creixent. L’església de l’Assumpta està plena de gom a gom. Estan fent els parlaments.
Hi ha en Miquel Àngel, en Félix, en Jaume, l’Àngel Pagès, l’Esteve, en Josep Barcons, en Josep M. Barcons... Els diaques que hi ha són en Miquel Figarola, en Josep Ferrarons, en Joan Robé i un de Barcelona. Presideix la celebració el bisbe Francesc.  Els micròfons no funcionen massa bé.  

Quan acabem la missa, em saluden gent de Palamós i de Banyoles: una senyora m’agraeix que li administrés la Unció dels Malalts, fa 30 anys, quan ella entrava a urgències. Es veu que jo també era per allà, acompanyant la mare, i la seva filla m’ho demanà.  També saludo la colla d’Anglès: només faltaria!

Vaig a dinar a Banyoles. A Can Teixidor hi fotografio maquinària antiga que es feia servir per casa: una lloca artificial BUCKEYE, una batedora de llet Alfa Laval, una trinxadora de ravebledes Maher...

A la tarda, retorno passant per la vall del Llèmana. M’aturo a visitar l’esglesiola de Santa Maria de Ginestar. Quina solitud, Déu meu!  I també cert abandó i aire melancòlic! Quan estic per allà també hi venen de visita el germà de Mn. Cornellà i un nebot, que són els propietaris dels terrenys de l’entorn.

Arribo a Anglès cap a les vuit. Tanco l’església. Plovisqueja.

dijous, 3 / abril / 2014

El dia comença plovisquejant. El matí redacto el suplement del Full Parroquial i n’envio el text a la impremta. També vaig arrodonint el text sobre Can Teixidor del Terme.

Dino amb tranquil·litat i descanso una mica. A la tarda ve un petit grup per fer reforç.

A la tarda enllesteixo l’article de sobre Can Teixidor del Terme.

Cap a les 7 del vespre miro el pluviòmetre. Han caigut uns 15 litres. Mentre celebro la missa es posa a ploure de valent. I va fent...  

M’adormo amb el so de la pluja al pati de la doma.


divendres, 4 / abril / 2014

Des d’ahir al vespre fins aquest matí han plogut uns 25 litres. Per tant, sumant els litres d’ahir amb els d’avui ens en anem a uns 40 litres. Ja convenia!

Envio l’article de la vida a Can Teixidor del Terme recollint aspectes diversos des del darrer terç del s. XIX al darrer terç del s. XX. Veurem si ho podran aprofitar.

Al matí vaig a visitar els ancians de Bonmatí. Són una dotzena. Alguns tenen ganes de parlar. Altres, encara que volgués fer-ho, no podríem. Tots segueixen bé quan els dono Nostramo i diuen bé el Parenostre.

Els divendres de quaresma dino llenties i arròs i no menjo ni carn ni peix. És a dir, no cal que faci magre.

A la tarda, ve en Ramon i preparem la celebració conjunta de la Vetlla Pasqual. També parlem de la preparació de la Professió de Fe de la mainada de les nostres parròquies: d’Anglès seran la Paula, la Núria, la

Al vespre hi ha el Viacrucis. Hi participen unes 25 persones. Cada divendres hem seguit un text diferent. La creu la porta un home i dues dones l’acompanyen amb un ciri. Jo vaig tot davant i vaig llegint les reflexions amb un micro sense fils.

Després de la missa ens reunim amb els lectors per preparar la Setmana Santa i repartir les lectures. Som uns 10.

Pujo al pis cap a les 10. I fins demà, si Déu plau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada