diumenge, 21 de setembre del 2014

Adéu, Marturi!

Dissabte, 13 / setembre / 2014

A les 8 vaig a acomiadar-me de la gent que marxa cap a Montserrat. Són una quinzena d’Anglès i tres de Sant Martí. Em reca no poder anar-hi. Per esbargir-me, abans d’anar a esmorzar, camino una mica. Al final de la caminada, la Joana m’informa de la situació d’en Lluís. Sembla que la seva salut no millora.

Al migdia celebro la missa de la festa dels vells, a Bonmatí. Tothom va endiumenjat.

A la tarda batejo la Valentina, la més petitona de la família Bonmatí. Hi participa bona part de la família.

Al vespre celebro la missa anticipada a Anglès. La Conxita ja ha arribat de Montserrat i em comenta la seva visió del viatge. 


diumenge, 14 / setembre / 2014

Abans de començar la missa de les 9m, les col·laboradores de la parròquia m’informen de la mort de Mn. Martirià Pla i Carré. Quedo de pedra.

Mn. Martirià Pla i Carré va néixer a Banyoles el 3 de juliol de 1946. Va fer els estudis eclesiàstics al Seminari de Girona. Els estius, amb els altres seminaristes de Banyoles, feia de monitor del Casal d’Estiu i allí el vaig conèixer. Fou ordenat prevere l’1 d’abril de 1973 a l’església parroquial de Sant Cugat de Salt. Fou destinat de vicari de Mn. Joan Riu a Sant Cugat de Salt i de Roses i, amb Mn. Feixas, a Calella (Maresme), on també hi vaig anar jo de vicari a partir del 1983. Del 1980 al 1996 fou el rector de les parròquies de Sant Cristòfor les Fonts d’Olot i de Batet. Allí vaig ser el seu diaca (1980) i el seu vicari, des del febrer del 1981 fins el setembre del 1983. Del 1984 al 1987 fou arxipreste de l’arxiprestat d’Olot. El 1996 fou nomenat rector d’Anglès i tres anys més tard de Sant Martí Sapresa (parròquies on hi estic de rector). Del 1997 al 2004 també fou arxipreste de l’arxiprestat del Ter-Brugent i del 2003 al 2009 consiliari de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes. El 2004 fou nomenat rector d’Argelaguer, la Miana, Montagut, Oix, Sadernes, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Tortellà i Sant Miquel de Pera i encarregat de Talaixà, càrrecs que va exercir fins al 2010 a excepció dels dos darrers que van finalitzar el 2008 quan es van suprimir les respectives parròquies i el de rector de la Miana. Des del 2008 també era rector de Besalú, Beuda, Dosquers, Lligordà, Maià de Montcal i Segueró, i encarregat de Fares i el Mor i Ossinyà. També era, des del 2004, coordinador de l’agrupació de parròquies i, des del mes de març d’enguany, administrador parroquial de Montagut, Oix i Sant Jaume de Llierca. Ha mort a Besalú el dia 14 de setembre de 2014.
Puc ben dir que ha estat un bon company i un bon Mestre. No me’l trauré del cap en molts dies.  
Oficio la missa de la festa major de Constantins. Hi participen una cinquantena de feligresos. També hi ha l’alcalde de Sant Gregori, en Joaquim Roca, un dels alcaldes més joves. Quan acabem la missa em saluda la Remei Vila Vilà. Està desolada per la mort de Mn. Martirià

Quan trec el cotxe de l’aparcament, no veig bé una pilona de ferro i se’m clava al morro del cotxe. Renoi!


dilluns, 15 / setembre / 2014

Comunico a alguns feligresos la mort de Mn. Marturi. A aquests pobles el recorden amb molt d’afecte.

També em poso en contacte amb diverses persones comentant el meu màster: en Santiago Estaún, la Maria Josep Recoder, la Germma Rigau, en Cèsar Favà, en Quim Garriga, en Bernat Puigdollers...  Tots m’animen a continuar la investigació.

A la tarda vaig a les exèquies de Mn. Marturi, a Besalú. Passo a recollir en Ramon de La Cellera i en Jesús de Les Planes. També hi ve en Joan.

L’antiga església del monestir de Sant Pere s’omple de feligresos. Els capellans ens situem a l’absis i a la girola. Hi trobo una colla de coneguts: el músic Josep Casú i la seva muller, en Sidro, la Maribé, l’Assumpta, la Pilar Coromina, en Quim, l’Oller...

Mentre som a l’església, a fora hi plou de valent. Quan acabem, sortim a la plaça i fem una rotllana entorn del fèretre. Adéu, Marturi. Al cels ens puguem veure!

I ens afanyem a retornar. En Jesús arriba just per la missa a la Pietat, a Amer. Jo arribo també amb el temps just per la missa vespertina a Anglès.

Havíem estat 6 capellans que ens dèiem Martirià: l'escolapi P. Martirià Masmitjà, Mn. Martirià Brunsó, Mn. Martirià Torras (cosí germà del meu pare), Mn. Martirià Pla, el claretià P. Martirià Figueres i jo. I només quedem en vida els dos darrers. 

dimarts, 16 / setembre / 2014

Al matí vaig a fer anàlisi de sang per controlar la pròstata, o sigui, la postdata, com diu algú.

També vaig a la barberia. Feia ja més de tres mesos que no hi anava i els cabells em feien molta nosa.

La Lluïsa em comunica que puc passar a recollir una imatge de la Immaculada que tenen a casa seva. Ella mateixa i la seva germana li han refet i arreglat els vestits, amb uns brodats molt refinats. També ha fet arreglar la vitrina que la conté, de caoba, del s. XIX. He pensat que a la sagristia d’Anglès hi farà molta patxoca.


dimecres, 17 / setembre / 2014

Al migdia vaig a La Cellera. M’hi convoca el Consorci Ter-Brugent. També hi ha alguna assistenta social, algun educador, una professora d’institut... Estan elaborant un estudi de les oportunitats i de les possibilitats que hi ha a aquest sector de la Selva. No em canso de dir que, com que quedem a un extrem de la comarca (Selva), ningú es recorda massa de nosaltres i tots els recursos es destinen als grans nuclis de la comarca (Lloret, Blanes, Santa Coloma). Les assistentes ho il·lustren amb dades ben concretes.

Quan acabem vaig cap a Banyoles. Es veu una broma molt fosca cap a migdia i, a les notícies, van dient que cau un temporal damunt de Vidreres, Caldes, Cassà, Llagostera... i que es va desplaçant cap a la costa.  

Dino a Banyoles. Parlem d’en Marturi i també de la votació a Escòcia. Convenim que, tant si guanya el si com si guanya el no, és una lliçó de democràcia i que, tant d’una manera o altra, Escòcia hi guanyarà ja que els polítics unionistes han fet moltes promeses per atraure el vot cap el no.  També parlem de la llei de consultes que s’està debatent al Parlament.

Després de dinar vaig a fer un tomb a la vora de l’estany. M’arribo fins el Mirallac, uns 1500 metres des de casa.  

I cap a Anglès.


dijous,  18 / setembre / 2014

Porto el cotxe al taller per mirar quina reparació caldrà fer. Fem l’informe i em diuen que passarà el pèrit de l’asseguradora. Sort que el tinc a tot risc.  

Aquests dies haig d’anar enllestint feina que havia deixat de banda preparant la defensa d’ara fa una setmana.

Al matí redacto el suplement del full parroquial.  I a la tarda sobretot treballo elaborant l’article per la revista Taüll sobre la imatge de la Mare de Déu de Loreto de Lloret de Mar que s’esculpí al taller de l’Enric Monjo el 1943, quan era rector de Lloret Mn. Antoni Talamás.    

Encara hi ha qui m’estima i m’assorteixen d’un bon cabàs de fruita. No serà pas tota per mi.

Sembla que tindrem escolà per dies.


divendres, 19 / setembre/ 2014

Vaig a fer un anàlisi de sang senzill, a la farmàcia, per controlar el sucre. Encara sóc massa dolç.

Porto de nou el cotxe al taller. Avui hi passa el pèrit.

Al matí enllesteixo del tot l’article per la revista Taüll i l’envio a l’Olga.

A la tarda vaig a la impremta a preparar el punt de llibre / recordatori que repartirem el dia de la festa de la Mare de Déu del Remei. En Ramon ha fet un bon dibuix de la imatge de la Mare de Déu.

Fa 20 anys que vaig arribar de rector a Palafrugell. No ho oblidaré fàcilment. Dos nois de Sant Jordi Desvalls, en Carles Casademont i en Narcís Torroella em van ajudar a fer el darrer trasllat de trastos des de la rectoria de Sant Jordi a la casa on vaig viure 16 anys al c. Ample de Palafrugell.

Preparo els papers dels casaments que hi ha demà a aquestes parròquies. Sort que un el fa en Miquel, el diaca.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada