diumenge, 14 de desembre del 2014

Rorate caeli desuper, et nubes pluant justum

Dissabte, 6 / desembre / 2014

És el dia de sant Nicolau i ho vaig a celebrar amb els escolans, a ca l’Elisa. Els dic que tenim el dinar d’empresa i li fa molta gràcia a en Joan. Tota la família ens ve a saludar. Ens tracten bé.

A la missa anticipada d’Anglès, a l’ofertori, pregunto als escolans si volen seguir fent d’escolà. També pregunto als feligresos si els admeten d’escolans. Tothom es posa a aplaudir. I a cada escolà, quatre nens i una nena,  els imposo una petita creu de fusta amb el seu nom i el dia d’avui.

La lluna fa el ple i llueix d’allò més. Sembla que està satisfeta.


diumenge, 7 / desembre / 2014

A les misses del matí no hi participa massa gent. A Anglès, unint totes tres misses, en faríem una de maca. Però fa ànsia: sempre hi ha algú que li vindrà malament. De moment, aguantarem. De fet, la missa de les 12 queda molt afectada per festes majors de les altres parròquies, aplecs, comunions... És com una missa comodí.

Dino lleuger. I surto a caminar. M’arribo fins a Sant Just, gairebé 3 km. Com que és tot planer i fa un sol molt agradable, és una autèntica passejada, amb l’oportunitat de saludar constantment gent coneguda.

Per cert, m’adono que, només cal sortir d’Anglès, perquè la via verda sigui ben néta i polida, només amb fulles i un xic de fang. Què ho fa que des de l’antiga estació FEVE fins a la gasolinera, direcció Bonmatí,  la via verda sigui tan i tan bruta?

Els escolans s’han repartit a les misses d’avui. El que més ha repetit ha estat en Joan.

Al vespre, després de la missa anticipada a Anglès, m’arribo a Bonmatí per fer el recompte de fanals a les finestres de les cases.

I aquí  hi poso els resultats:

C. Vista Alegre, 31 fanalets;
C. Jaume Balmes, 30 fanalets;
C. Església, 23 fanalets,
C.Selva, 21 fanalets,                     
C. Ramon Muñoz, 16 fanalets, 
C. Germans Griera. Rda. de Dalt  i C. Aulina, 15 fanalets; 
C. Flaçà, 12 fanalets;
C. Lluís Companys, 11 fanalets;
C. Constantins, 9 fanalets
C. Mestres i C. Pere Serrat, 8 fanalets;
C. Eugeni Casacuberta i C. Remences, 7 fanalets; 
C. Mas Moner, 6 fanalets;
C. St. Ramon i C. 22 de febrer, 5 fanalets;
C. del Pi, C. St. Julià i C. Veïnat de Cabanes, 4 fanalets;
C. Sardana, 3 fanalets
C. Josep Tarradellas i Amer, 2 fanalets; 
C. Jordi Pujol, C. Ipso Lauro, C. Ponent: 0 fanalets;

TOTAL: 256 fanalets


dilluns, 8 / desembre / 2014

Al matí, quan estic enllestit, telefono i felicito la Concepció i la Conxita. També felicito la Conxita, la Rossa, de Can Tants.

Hi ha força gent a la missa de les 9 i també a la de Sant Martí. Em comuniquen la mort, a Olot, de la Gna. Carme Puig de Can Padrosa. Era religiosa del Cor de Maria. De tant en tant venia a ajudar i assistir a la seva germana, la Conxita, un xic més gran que ella. També conec l’altre germà, en Lluís que s’està a Olot i va ser qui va fundar l’Hostal La Perla, que ara gestionen els fills. Un altre germà vivia a Vilafraser i es dedicava a donar massatges i a posar bé ossos. Els seus fills viuen a Banyoles. Quan acabo la missa de Sant Martí m’arribo fins a Can Padrosa a saludar la Conxita i expressar-li el meu condol. Ho aprofito per administrar-li la Santa Unció i portar-li Nostramo. És una dona creient i ho rep amb devoció i amb naturalitat.

I vaig a celebrar la missa a Bonmatí. Hi participen unes 40 persones. Quan acabo la celebració els comunico el resultat del recompte de fanals que vaig fer anit.

Torno cap a Anglès. Descanso un xic i dino. A la tarda vaig a caminar fins gairebé el Pasteral. Pel camí vaig saludant tot de col·laboradors parroquials i gent coneguda: la Carme Rieradevall i la Carmina, l’Imma Xarles,  la Maria Badia... Fa un dia rúfol.    

  
Dimarts, 9 / desembre / 2014

Al matí, em desperta la fressa de la tramuntana. Sembla que la casa hagi de prendre el vol i tota ella se somou. Espero que el campanar no surti disparat amunt,  com un coet.

Atenc una visita i, quan acabo, baixo a fer fotocòpies dels pessebres retallables per repartir a la mainada de Catequesi.

Venen els fusters a allisar portes de les sales de catequesi. No n’hi ha cap que ajusti bé i, a més, una s’aguanta només amb una xarnera i potser algun dia hauria caigut pel damunt d’alguna criatura. Constantment cal reparar una cosa o altra.

Cap al migdia m’arribo a la impremta Pagès. Hi porto els dibuixos de la mainada de catequesi per il·lustrar el programa felicitació de Nadal de les parròquies de l’arxiprestat. Hi vaig i en torno caminant. I allà, un bon cafetó.

Porto la bossa de mà a la Montserrat. Se la descuidà a l’església el dia de la Puríssima al migdia. L’he passejada amunt i avall ja que, volent anar al carrer Avellaneda, he anat a raure al carrer Puigventós, per la Triassa. Amb el bolso amunt i avall, ja hauré fet una bona fila.

Faig de catequista d’un petit grup de vailets. M’hi acabaré enganxant. Ser capellà de parròquia comporta fer un xic de tot, fer tots els papers de l’auca, tocar totes les tecles de la vida pastoral. O, com diu Mn. Emili Bohigas, fer de metge de medecina general o, com es diu ara, metge de família. I la catequesi t’apropa al realisme dels infants. El tema que hem treballat és el de Maria, la Mare de Déu.  

Ens comuniquen la mort de Mn. Pere Teixidor i Soler. Els de la nostra generació li dèiem afectuosament “En Dansa” perquè no parava de moure’s i de realitzar tota mena d’activitats. Va néixer el 1931 a Garrigàs (Alt Empordà). Estudià al Seminari de Girona i fou ordenat el 1956 a Sant Martí del Seminari. Va ser vicari de Sils i, posteriorment, a les parròquies de la Immaculada Concepció i sant Pau i de sant Pere de Figueres. El 1961 fou rector d’Oix, Sant Miquel de Pera i Talaixà, El 1963 fou rector de Pont de Molins i Vilarnadal i, a partir de 1965, de les Escaules. Del 1968 al 1978 fou rector d’Hostalric i Reminyó. El 1978 fou rector de Cornellà de Terri, Sords, Pujals dels Cavallers i Pujals dels Pagesos. El 1982 fou rector de Caldes de Malavella i Sant Andreu Salou i, del 1984 al 1987, arxipreste de la Selva. Del 1988 al 2002 fou rector de Malgrat de Mar i del 2002 al 2010, de Palafolls i Sant Genís de Palafolls. Del 2003 al 2005 també fou membre de la Junta d’Economia diocesana i de la Junta de l’Institut especial “Sant Feliu” en representació dels preveres de la Zona Pastoral de la Costa. Del 2010 al 2011, adscrit a Palafolls. Des del 2010 era adscrit a sant Genís de Palafolls i des del 2011 a Malgrat de Mar. Ha mort a Malgrat de Mar el dia 9 de desembre de 2014. Les exèquies s’oficien aquest dijous a Malgrat de Mar.


dimecres, 10 / desembre / 2014

Oficio les exèquies de la Lola Martorell (84 a.). Va quedar vídua d’en Jaume Archidona (61a) el 1986. Ella era de can Malagana de La Cellera de Ter, al costat de can Guideta. Amb la seva germana, la Ramona, acostumava a participar a la peregrinació diocesana a Lourdes, el juny. La filla, l’Anna, és infermera; el gendre, és professor al Pompeu Fabra; el fill, en Jordi, treballa a Barcelona...  Les nétes han participat a les exèquies llegint un poema de Miquel Martí i Pol i interpretant a la flauta una peça d’en Lluís Llach. Quan a unes exèquies hi participen els néts, hi donen molta categoria humana.

dijous, 11 / desembre / 2014

M’assabento que en Ricardet va caure i que, sense ser res greu, està un xic gamat. Com que haig d’encarregar dos avets de Nadal, m’arribo fins la floristeria i també puc aclarir un xic què ha passat i com està.

Vaig a dinar a Banyoles. Parlem del Barça i de les batusses que hi hagué a la sortida. No sé com pot haver-hi gent que es baralli per aquesta mena d’espectacles.

Quan acabem el dinar, acompanyo en Patllari i en Ferriol fins l’escola. Tenen ganes d’explicar-me alguna cosa d’esports. En Patllari comença a practicar piragüisme. Quedarà quadrat. A Banyoles es poden practicar molts esports.

A la tarda m’arribo a Olot. Porto a restaurar unes imatges de la col·lecció d’en Josep Espelta destinades a Sant Martí Sapresa: la imatge de sant Salvador d’Horta i la de sant Dalmau Moner. Són sants de la comarca i la Sant Martí hi tenen un lloc d’honor reservat i segur que, des d’allí, ens donaran un cop de mà.


divendres, 12 / desembre / 2014

Al matí feinejo pel despatx. Cap a mig matí baixo a proveir al poble. Dino tranquil.

Cap a les tres surto a caminar. Fa una tarda ben assolellada i cal aprofitar-ho. M’arribo fins el pont de Sant Julià: uns 2’5 km (o sigui que, entre anar i tornar, faig uns 5 km). Pel camí em va telefonant gent. Hi ha dies que sembla que s’obre l’aixeta de les telefonades i, renoi, tothom vol parlar.

Haig de tornar ràpidament al despatx per resoldre un error del programa / felicitació de l’arxiprestat.


Al vespre venen els cantaires parroquials: un grup de pares que s’han animat a formar un cor per animar les misses familiars. També hi participa alguna mainada que ja han fet la primera comunió. Ara preparen la missa del pollet, la missa de vigília de Nadal. Els dirigeix en Josep M. Quer. Sona molt bé. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada