diumenge, 28 de desembre del 2014

Oh, aire de Nadal, aire, porta cançons...



dissabte, 20 / desembre / 2014 

A mig matí m’arribo fins a Sant Martí per deixar-ho tot preparat per la missa de diumenge.  

A Anglès oficio el baptisme de la Violeta. A la celebració som 6 persones, la nena i jo. És com més m’agrada.  

Participa una bona colla de gent a la missa de Bonmatí (precedida per la celebració de la penitència). Quan acabem la missa ve gent pel concert que s’interpretarà a les 7.

A la missa d’Anglès som pocs. I cap al pis.  


diumenge, 21 / desembre / 2014

Celebro les misses del darrer diumenge d’Advent. A Sant Martí m’obsequien amb una panera ben generosa i ben aprofitable. Hi acabem la missa cantant una nadala escrita per Mn. Ramon Cabanas que va ser rector de la parròquia del 1986 al 1999. Diu:

CANTEM DE COR I AMB ALEGRIA,
TOT FENT CAMÍ CAP EL PORTAL:
OH, GRANS MERCÈS, VERGE MARIA
QUE ENS HEU PORTAT TAN BELL REGAL.

1.    Un tendre Infant, Fill de Déu Pare,
Que ve per treure’ns del pecat
I del qual Vós en sou la Mare.
Quin gest més gran de caritat. 

2.    Vós sou la llum de nostres fides,
el millor estel dins la foscor,
bàlsam suau per les ferides,
del qui demana a Déu perdó.

3.    Quin goig més gran quan us dic: “Mare!”
Fins endevino el dolç somrís
Amb què em respon la vostra cara.
A prop de Vós, qui no és feliç?

4.    El poble, aquest, que avui us prega
Sota l’esguard de sant Martí,
Filialment a Vós s’entrega
I us regracia el Fill diví.

Vaig a celebrar l’aniversari de l’Hostal Massot. Tothom s’hi atipa qui més pot: sembla que no han menjat de fa setmanes.

Surto a caminar i m’arribo fins les primeres cases de Sant Climent d’Amer, a uns 3’5 km. De retorn, recullo fulles i branques pel meu pessebre.  

Quan sóc a casa, instal·lo el meu pessebre. M’agrada que sigui senzill però suggerent. Les figueres són del monestir de Sant Benet. També hi poso un cor d’àngels i petits llantions que aniré encenent aquests dies. Quina dolça companyia!

Baixo a l’era d’en Ciscot a veure el pessebre vivent dels pares, professors i alumnes del col·legi de la Vall dels Àngels. Llàstima que no es pugui instal·lar i representar al barri antic d’Anglès: gairebé no caldria decorats.  


dilluns, 22 / desembre / 2014

Quan em dutxo ho haig de fer amb aigua freda: ara ves a saber què li ha passat al termo. Temo més a la fredor del pis que no pas a l’aigua freda de la dutxa ja que acostumo a fer-ho sovint.  

A primera hora venen les pabordesses de la confraria de l’escombra i ho deixen tot net. També ve en Josep a arreglar el termo. A veure si anirem bé.  

Vaig al Centre de Dia a oficiar-hi la missa de Nadal. Som una trentena de persones. Juntament amb els avis hi ha algun familiar, alguna amistat, algun veí...

Dino aviat i vaig a fer una passejada seguint el curs del Ter. Quedo força embardissat. Finalment surto a can Món i a Can Riera. No hauré caminat massa però hauré descobert terreny.

En Miquel i la Maria instal·len el pessebre de la mainada de Catequesi. És un pessebre ben eixerit de molsa i suro.  Entretant jo m’arribo fins al carrer Antoni Gaudí a recollir quatre diorames a casa d’en Joan Noguer.

Al vespre vaig a la Cellera per participar a la celebració de la penitència. Som unes  25 persones.  

Quan acabem, en Ramon ens convida en Jesús i a mi a fer un mos al Centre. Cap a les nou arribo a la doma. Arriben els cantaires que venen a assajar els cants per la missa de Nadal.  

En Jesús Calm ens ha obsequiat amb un poema de Nadal ben castís i fet de monosíl·labs. No coneixia aquesta afició i aquesta habilitat d’en Jesús.  

El “Xus” (De la Cova a la Creu)

Neix i creix... com tu i com jo.
Té un xic de tot i molt de seny.
Res de por i un tremp ben fort.

Dolç i fort en el que diu,
Cert i ben clar en tot el que fa
Ven a tort i a dret cants de pau, a preu de res,
Doncs li surt de dins, és clar, del cor i la ment.

Amb el cap clar, i el pit al cent
Fa front al sol, la neu, el fred i el vent.
De dia no té son; si cal, es treu la pell,
Per fer un gest per mi, per tu i per ells.

És com llum pels fills i els nens.
Té mans i peus per tots, pels curts, pels llargs i els vells.
Quan riu, se li veu el cor i se sap per on va.

Ell fa molt de bé i res de mal,
És bo i viu com cal.
El seu gust no és menys sà:
Un poc de vi, un tros de carn i un xic de pa
Té per seu tot el que és bé, bo i bell.

Neix i creix... al ras del cel.
Tant si plou com si fa fred,
Viu al pla de dalt i al rusc de baix,
Prop del mar i en un prat verd.

El seu lloc, tant si fa sol com si fa vent,
És el cau de tot el món, el niu de tots els neus
És el NEN de Déu que neix i viu per tu i per mi.
Quan dorm, és com la PAU i és LLU pel món.

Al pas de temps es fa molt gran i molt xic!!!
Es fa VENT, PA i VI. Tot per a tots.

TOT per tu i per mi...   I prou!
Jo sí que vull per tu UN BON ANY NOU


dimarts, 23 / desembre / 2014

L’aigua surt calentona. Amb tot, el primer raig òbviament és d’aigua freda, però sempre l’aprofito per fer la primera esbandida.

Em toca fer de patge pels reis i baixo al poble. Sort que em passen una foto del que volen.    

La Maria, en Miquel i en Joan enllesteixen els pessebres de l’església. També instal·lo el Naixement de la Maria Vda. Piferrer a l’altar de Montserrat.

Enllesteixo el suplement del full. Com que s’editarà el proper 28, també hi publico una enganyifa, com tinc per costum.

Vaig a caminar fins el Carrer Nou de Sant Julià. Passo per les serres del darrera de la Burés.

Al vespre celebro la missa vespertina, la darrera d’Advent.


Dimecres, 24 / desembre / 2014

Al matí, atenc algunes visites al despatx.

Al migdia m’arribo a Sant Martí per endollar les estufes i deixar-ho tot enllestit per la missa de demà.

Dino tranquil·lament.

A la tarda m’arribo fins a Sant Julià per deixar les coses preparades per la missa del gall.

A les 6 celebro la missa a Bonmatí. S’omple l’església i hi participen unes 80 persones. També hi ha feligresos de Vilanna, d’Amer, d’Anglès... Les divisions parroquials han trencat barreres. Celebro amb senzillesa la primera missa de Nadal.

A les 7 ja sóc a Anglès. Només d’obrir l’església ja hi entra gent. Hi fan d’escolà en Taras i la Maria. En Quim està avariat i no pot fer res. El grup de cant ho fa molt bé i assegura l’animació musical. L’església gairebé s’omple i la gent es posa molt aplegada. Cap a les 9 acabem. Reparteixo bombons a la mainada i, als escolans, alguna cosa més que ha preparat la Conxita.

Després de la missa, sopo una mica: un plat d’escudella espessa. I espero que toquin les 11 per anar cap a Sant Julià. Entretant vaig enviant i rebent missatges de felicitació.

Poc abans de dos quarts de dotze estic al carrer Nou. De bones a primeres sembla que no hi haurà gaire gent. Però de mica en mica, d’enmig de la foscor, va sortint la gent com els cargols. En Marc va repartint les torxes. I, quan són dos quarts d’onze, començo la pujada, brandant la torxa encesa.

Poc abans de les 12 som a dalt a l’església. Som un xic més de la cinquantena. Hi ha gent de tots els pobles de l’entorn: Anglès, Sant Martí, Bonmatí, Les Planes, Sant Julià... També hi ha una família ucraïnesa i una parella anglesa i una d’escocesa.

Quan hem acabat la missa, m’agrada fer la baixada tot sol, enmig de la foscor, sense cap mena de lluminària. Estem a lluna nova i només hi es veu la brillantor de les estrelles i de les cases de la vall: “La nit de Nadal és nit d’alegria, l’Infant de Maria és nat al portal...”.


dijous, 25 / desembre / 2014

Em desperto a la mateixa hora de sempre i, poc després de les 6, ja estic de peus a terra: “A Déu m’encomano...”.

Celebro la missa de Nadal i em serveixo de les diverses possibilitats que facilita el missal: missa de l’alba a Anglès, missa de l’alba combinada amb la missa del dia a Sant Martí, i missa del dia a Anglès. A totes les celebracions hi participa una bona volada de gent, força més que un diumenge.

A la missa del migdia també fem memòria del primer aniversari d’en Lluís Maria. A més dels Cors Alegres, també hi participa la Mireia Carreras interpretant diverses peces al violí. Molt bé: ha estat una celebració ben digne.

A quarts de dues, quan ho tinc tot endreçat, vaig cap a Serinyà. En Josep, la Carme i jo celebrarem el dinar de Nadal a casa d’en Martirià i la Sònia, amb els pares de la Sònia i els dos mini nebots (que ja no són tan petits). Pel camí haig d’anar en compte perquè em ve passió de són.

A la tarda, després de fer una becaina al sofà, retorno cap a Anglès. Rebo i faig alguna trucada de telèfon felicitant el Nadal.

En Josep Danés em telefona per dir-me que caldrà oficiar dues exèquies.


Divendres, 26 / desembre / 2014

Em llevo una mitja hora més tard que els altres dies. Sembla que no, però mitja hora més de descans també es nota.

Tenim el dinar de Nadal a Can Teixidor. Algú no hi pot assistir perquè li toca treballar. Som 15. Abans d’asseure’ns a taula, es fa cagar el tió, sota la morera, al costat del pou.

Quan acabem el dinar hi ha la sessió de poemes: la petita, l’Anna, recita el poema d’en Joan Vilardell: “Si Nadal fos a l’estiu...”; l’Aniol recita “Nit de Nadal”; en Ferriol recita un fragment de “Les figures del pessebre” d’en Llongueres: “La vella que fila...”; en Patllari recita “Caieu, fulles, caieu...” d’en Joan Maragall i, en Pol (el més gran) recita: “Mil estels”. Els dos grans també diuen, cadascú, un poema en anglès.

A la sobretaula surt la situació actual del país. El pensament és força coincident però hi ha matisos diversos i ben interessants. Això és imparable: pot ser més aviat o més tard, però no hi ha qui ho aturi.

A la tarda vaig a Girona, a la residència dels capellans per visitar  i felicitar companys més grans: Mn. Antoni Recio (hi coincideixo amb la Victòria, en Jordi, el fill i la jove), Mn. Ramon Tremoleda, Mn. Vicenç Capdevila, Mn. Àngel Pla (antecessor meu), Mn. Pito Quer, Mn. Vicenç Fiol, Mn. Josep Rovira, Mn. Miquel Jordà, Mn. Josep M. Fàbregas...  També volia saludar Mn. Joan Busquets però no es veu que ha sortit (bon senyal).

Celebro la missa vespertina a Anglès. Som pocs. Venen a fer d’escolans en Quim, en Taras i la Maria.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada