diumenge, 4 de gener del 2015

Allà en un pessebre, que li fa de llit...


dissabte, 27 / desembre / 2014

Oficio dues exèquies. A les 10, ens apleguem per pregar junts per en Lluís Culell (81a.). Era vidu de la Nati de Can Soldat de Sant Amanç. Vivia a baix de l’Empedrat, al començament del carrer Antoni Gaudí.

A les 12 oficio les exèquies de la Rosa Blasi (98a), nascuda el mateix any que la meva mare. Li deien la Rossita Tintorera ja que tenia una tintoreria a casa seva, al carrer d’Avall, prop de can Camps, l’electricista, al costat de cal Cisteller. El seu marit, en Francesc Bonaventura, redactava les ressenyes dels partits de futbol de l’Anglès que publicaven al Diari de Girona.  

Venen a visitar-me la Montse, el seu marit i els seus fills, la Maria i en Joan. Passegem una mica pel nucli antic i anem plegats a dinar. També m’obsequien amb el darrer volum de la CRÒNICA D’UN ANY - 2014. Em fan passar una bona estona i amb bona companyia.

A la tarda celebro les misses anticipades a Bonmatí (18) i a Anglès (20). Déu n’hi do la gent que hi participa!

diumenge, 28 / desembre / 2014

A més de les misses d’Anglès, celebro la missa a Sant Amanç (en comptes de la missa a Sant Martí). Hi fan d’escolans en Quim i la Maria.

De fet, l’església de Sant Amanç es pot considerar la segona església de la parròquia de Sant Martí Sapresa. A l’interior de l’església hi ha unes 80 persones que segueixen atentament la celebració. A l’exterior n’hi deu haver unes 40. En Lluís em confirma que participen a la celebració 120 persones: missa, xocolatada, bon ambient, retaule de sant Miquel...
  
Dino pinetells que em va obsequiar la Carme. Hi acompanyo una mica de pasta.  

I a la tarda vaig a caminar. Passant per darrera la Burés, m’arribo fins a l’església de Sant Julià de Llor. A la pujada, bufo una mica. No sé pas qui va ser l’eixerit que, als indicadors, hi va fer posar “ESGLÉSIA DE SANT AGUSTÍ”.


dilluns, 29 / desembre / 2014

Passo el matí a Banyoles. Vaig a saludar i felicitar el Nadal a la M. Àngels, a la seva botiga, a Ca la Brugui. Vaig a dinar amb en Jaume. Ens trobem a can Pei, a Banyoles.  

Després de dinar, faig una passejada per alguns carrers del barri antic de Banyoles. Em cau l’ànima als peus quan veig l’edifici del monestir de la Divina Providència: quin desgavell, Mare de Déu!

Abans d’arribar a la doma, passo a recollir uns pijames que em fa arribar la M. Pilar. No passaré fred.

Celebro la missa vespertina a Anglès.


dimarts, 30 / desembre / 2014

Oficio les exèquies d’en Francisco Jorquera. Vivia per la plaça de la Vila. A la cerimònia hi participen molts familiars i veïns.

Em passo el dia per la doma. Fa fred i no tinc gaires ganes de res. Llegeixo, miro bibliografia, redacto el suplement...   


dimecres, 31 / desembre / 2014

Vaig a omplir el dipòsit de gasoil. Veig que les estacions de servei no s’han assabentat massa que el preu del cru ha anat baixant. A les 10 ens trobem amb en Ramon i en Jesús. A Bescanó recollim en Jordi. Fem la nostra passejada i convivència nadalenca. Anem cap a Banyoles.

Aparco davant de la farinera de Can Belem, que està tancada de fa temps. És un nom ben nadalenc, per cert. Anem fins l’Asil a veure el gran pessebre monumental que hi tenen instal·lat i que es va fent de dia i de nit. Gairebé totes les figures es belluguen. Quan acabem saludem els residents.

I anem cap al Monestir. Ens hi trobem amb l’Ignasi i la seva muller. També hi ha en Jaume i en Josep. Ens esperen i ens atenen en Sebastià Serra i dos altres  companys de l'Associació de Pessebristes de Banyoles. Celebren el 50 aniversari de la seva fundació amb la biennal dels pessebristesde Catalunya. 

L’església del monestir ha estat desmantellada d’imatges i s’hi ha instal·lat la magna exposició de pessebres amb uns 150 diorames. Si un està bé, l’altre està millor. Faig algunes fotografies dels que són més fotogènics, que no sempre coincideixen amb els millors.

És curiós comprovar la diferència d’estil entre els diorames del Maresme amb els del Pla de l’Estany, o entre els del Gironès amb els de la Garrotxa... Els ulls queden ben sadollats i gairebé saturats de pessebres. Alguns també hi llueixen l’estelada.

I és que aquests dies, com també els darrers anys, l’estelada surt a tantes manifestacions populars! Pessebres vivents, Pastorets, Concerts Nadalencs, diorames nadalencs... No sé com pensen resoldre el tema tota la colla de polítics!

Quan sortim de l’església del monestir, prenem un xic el sol per refer-nos de la fresca de l’interior de l’església. Tot seguit anem fins a l’estany: està esplèndid, com de costum. Però amb la calma i el sol, és brillant i exuberant.

Anem a dinar al Mas Casadevall. És un centre molt interessant dedicat a persones amb autisme. Hi som molt ben atesos i hi dinem molt bé amb un ambient càlid i amb un menú ben suculent. També visitem la botiga que hi tenen i hi proveïm d’algun objecte.

Abans de les 5 ja som de nou a Anglès. Vaig a celebrar la missa anticipada (a les 6) a Bonmatí. Hi participen unes 40 persones. A la missa anticipada d’Anglès hi participen unes 50. Hi fan d’escolà la Maria i en Quim.

Quan acabo la missa d’Anglès i ho he tancat tot, vaig cap a la Cellera. Ens hi convida en Ramon i ens hi trobem amb en Félix, en Josep i la Montse, que és la cuinera. Sopem bé i tranquils i, cap a dos quarts dotze, acabem. Abans de les 12 ja sóc a la doma. Felicito alguns familiars i amics i rebo també alguna felicitació. I fins demà, si Déu plau.


dijous, 1 / gener / 2015

Em llevo cantant: 

Allà en un pessebre, 
que li fa de llit, 
damunt d'unes palles
Jesús s'ha adormit, 
metre les estrelles
des del cel estant,
contemplen sorpreses
el son de l'Infant. 

El bestiar bruela, 
no el deixa dormir; 
Jesús es desperta 
amb somriure fi. 
"Jesús us estimo, 
mireu-me, Senyor! 
Guieu els meus passos
i feu-me claror" 


A les misses del Ninou hi ha participat una bona collada de gent, un xic més que a les d’un diumenge. Quan es passa a venerar la imatge del Nen Jesús, s’ha repartit un branquilló d’olivera.

Després de les misses, no ha quedat cap fulla d’olivera per terra i només ha sobrat un branquilló que l’he posat damunt de l’altar. Entre totes les misses, les anticipades i les d’avui mateix, s’han repartit més de 200 branquillons que corresponen a les persones que hi ha assistit.

Després de la missa del migdia, en Ramon, en Jaume, la Irene i en Josep venen a felicitar-me l’any nou i a visitar els pessebres que hi ha a l’església. Parlem un moment de l’abandó del monestir de la Divina Providència.

Cap a dos quarts de dues surto de nou cap a Banyoles. Dino a Can Teixidor amb la Carme, en Josep, en Jordi, la Collell, en Patllari i en Ferriol.

Retorno passant per Olot. Fa una tarda assolellada. Porto a Les Planes un quadre d’en Jesús que havia quedat dintre del meu cotxe. Li envio un missatge dient-li que la Mare de Déu l’espera a la porta.  


divendres, 2 / gener / 2015

Cap a les 10 vaig cap a Bonmatí. Hi vaig caminant per la Via Verda. Són uns 4 km. Quan surto de la doma, encara fa força fred. De mica en mica el sol va escalfant. Però quan passo per alguna obaga, el fred encara es fa sentir.

Arribo a dalt la plaça cap a les 11 i vaig visitant els 7 ancians impedits. Hi estic una horeta. I retorno caminant. Ara el sol ja escalfa. Tot d’una un ciclista m’atrapa i m’escridassa: “No ho veu que va pel mig”. “Si noi, li dic, la via és de tots”. Va, s’atura i se m’encara: “Li costa el mateix anar pel mig que pel costat”. “Clar, però resulta que ara anava pel mig. A més, li dic, no sé si te n’has adonat, però al clatell no hi tinc ulls. Per tant, si t’ha semblat que t’impedia el pas, no et costava res fer sonar el timbre o demanar-me que m’arraconés”. Ell continua: “Jo no li he parlat malament”. “Jo tampoc, li dic, però segurament t’has enfadat més tu que jo”. I torna a muntar a la bici i marxa direcció Anglès. Quan ja es fora, m’adono que al meu davant hi ha un gran cartell amb la indicació: “Ciclistes, respecteu els vianants”. Doncs això.

Quan ja he passat el trencant de Trullàs, em vaig creuant amb diversos ciclistes, uns amunt i altres avall i ens anem saludant amablement. M’adono que un és el meu amic que ja va de tornada: “Bon dia!” “Bon dia!”.

Un cop he passat la gasolinera, entrant a Anglès per la Triassa, em trobo amb l’Avel·lí i la Maria. Cada dia fan una bona caminada. Avui venen de la rotonda de l’Antex. També ens trobem amb en Josep que també, xino-xano, ha fet la seva caminada.

Quan el campanar toca la una, estic entrant a la doma. Em preparo un dinar amb carxofes bullides. I descanso un xic.

Em telefona Mn. Vladimir per celebrar el Nadal amb els ucraïnesos d’Anglès i de l’entorn. El celebraran el 7 de gener a les 8 del vespre. El calendari Bizantí és diferent del Llatí. Però la fe en l’Infant de Betlem, és la mateixa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada