diumenge, 11 de gener del 2015

Quan traspuntava el dia de Reis...

Dissabte, 3 / gener / 2015

A mig matí m’arribo a Sant Martí per deixar-ho tot apunt per la celebració de dominical. De retorn, m’aturo a Can Perich per visitar-hi les àvies. La Cecília se n’ha anat a caçar bolets.

A Anglès, oficio les exèquies d’en Sebastià López (67a). Tothom em diu que era bona persona i força conegut. L’església s’omple. Al cel sia.  

A la tarda vaig caminant fins a Bonmatí. Surto de darrera la Burés, passo per can Garriga i m’arribo fins el carrer Nou o carrer Major de Sant Julià. Segueixo pel carrer Petit i agafo el camí vell de Sant Julià pel damunt de can Tolsà. Surto al cementiri de Bonmatí. Vorejant el camp d’en Verònic, arribo fins el camí de la Massana i entro a Bonmatí pel carrer de l’Aulina, baixo pel carrer Ponent i enfilo el carrer de l’Església.  Des de la doma fins l’església (uns 5 km) hi he estat una hora ben bona.  

A l’església de Bonmatí, quan ho he preparat tot per la missa, descanso una mica. Val a dir que agafo fred.

A la missa hi participa una bona volada de gent. Un que ho ha contat, em diu que hi ha 8 homes, 40 dones i el capellà. Vaja, ja seria estrany!  

Agraeixo que en Francesc  Caparrós em porti amb el seu cotxe fins a Anglès, sinó no arribaria a temps per la missa anticipada.

Quan arribo, engego la calefacció, il·lumino l’església, preparo el calze i el copó... A la missa també hi participa una cinquantena de persones. Hi fan d’escolà en Víctor i en Quim.
  

 diumenge, 4 / gener / 2015

A les 8 obro l’església. Com sempre, trobo la Rossa darrera la porta esperant que obri. A la missa primera hi participa poc més d’una cinquantena de persones. A Sant Martí en som una quarantena, també algú de Palafrugell, els primers d’aquest any.

Quan acabo pujo al poble, a Cal Curt. La Maria està més aixeleiada i, en canvi, avui en Joan està pioc: “Que la pau del Senyor ompli aquesta casa i tots els que hi habiten!”. El més preocupant no és fer-se vell o estar malalt, sinó haver de viure en la solitud aquestes situacions. I aquí no és pas així: els fills es van tornant i, als dos pares,  no els manca de res, que d’això es tracta.

Al migdia celebro la missa a Anglès. També hi ha una bona corrua de gent. 

A totes les misses, per ser primer diumenge de l’any, hem pujat a venerar la sagrada imatge de la Mare de Déu del Remei. Després de la missa de les 12, l’Avel·lí i la Carme van cantant les cobles a la Mare de Déu.

El sant pare anuncia el nomenament de nou cardenals, un dels que ha estat nomenat és Mons. Ricardo Blàzquez,  arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Española. També n’ha estat nomenat un agustí recol·lecte nascut a Pamplona , Mons. José Luís Lacunza Maestrojuán, arquebisbe de David – Panamà.

També ha elegit dos salesians i la majoria dels cardenals són arquebisbes a les  quimbambes.   

Veig que en Jordi López ha penjat al face una fotografia del Mural de la Pau d’en Tano Pisano. Molta gent hi escriu comentaris positius.


Dilluns,  5 / gener / 2015

Cap a migdia vaig cap a Sant Martí per endollar les estufes. Quan surto d’Anglès, em trobo amb la comitiva dels patges que, amb cavalls, entren a la vila. Quina elegància!

A la tarda oficio les misses anticipades de Bonmatí i d’Anglès. A Bonmatí hi participen més de 40 persones: més que un dissabte normal. I és que aquests dies de Nadal, a totes les misses de Bonmatí, hi ha participat una bona collada de gent. Quan marxo de Bonmatí, em trobo amb tot l’enrenou de la gent que ha anat a esperar els reis.

A la missa anticipada d’Anglès, en canvi, no hi participa gaire gent. És molt buida.  Segurament que l’arribada dels reis ha absorbit molta gent.

I cap a dormir aviat.


dimarts, 6 / gener / 2015

Trobo adient, per aquest matí, el poema HIVERN d’en Climent Forner:

Oberts a l’alba els porticons, em sobten
-il·lusió que m’esparpella els somnis-
clarícies de neu com de miracle.

Així, d’infant, quan traspuntava el dia
de Reis, al rovellat balcó de casa
em sorprenien les joguines pures.

Ah, si sabéssiu com tinc blanca l’ànima!

Déu n’hi do la gent que participa a les misses d’aquest matí: més que a les d’un diumenge, tant a Anglès com a Sant Martí. I això que, els primers feligresos arribats, tant a un lloc com a l’altre, pronosticaven una participació ben magra.

Després de les misses, abans de marxar, enllesteixo els paquets que m’han deixat els reis pels nebots, un paquet per un nebot gran i un altre per un mini-nebot, que és com ho tenim establert.

Dino a Banyoles. Som una bona teulada, si bé hi manca algú. Ha fet de cuiner en Martirià i li ha sortit tot prou suculent.

Els mini-nebots estan nerviosos,  especialment el més petits. Quan acabem de dinar, pugem a la sala on tots hi trobem un paquet dedicat. I tothom content i satisfet.

A la tarda retorno tranquil·lament cap a Anglès. Vaig fent memòria dels obsequis rebuts aquests dies: pijames, productes d’alimentació, unes tovalloles de bany i unes gorres pels escolans, pals per anar a caminar, roba interior, llibres... I sobretot, la vida, la fe, els familiars, els amics, els companys, els feligresos... Què més vull?    


dimecres, 7 / gener / 2015

Envio una nota de condol a la Vicky Poch i als seus fills Pablo, Salvador, Maria i Elena per la mort del Dr. Paulino Castells Cuixart (71a). L’havia conegut (i m’havia ajudat) quan jo estava de rector a Sant Jordi Desvalls, Colomers, Gaüses i Vilopriu. Solien venir tota la família a missa a Vilopriu i a Valldevià. Hi venien en bici i tots ajudaven en alguna cosa o altre. La darrera vegada que el vaig saludar fou a les exèquies del seu oncle, en Modest Cuixart (el 01·11·2007), a Sant Martí de Palafrugell.

Al matí oficio les exèquies de la Dolores Izquierdo (92a). És la mare d’en Miquel Martínez, el marit de la Pepi Colomer, professora del cole de les Hermanes i bona col·laboradora d’aquesta parròquia.

Al migdia oficio les exèquies de la Lluïsa Font (91a), de Cal Carreter. La família és ben coneguda. La seva germana està casada a ca l’Aulina.

A la tarda, la M. Rosa ve a fer repàs a uns vailets.  

Després de la missa vespertina, ve Mn. Vladimir per la celebració del Nadal dels ucraïnesos de litúrgia bizantina. Hi participen una quarantena de feligresos, la majoria homes, molts d’ells joves. Són curioses algunes peculiaritats. I no es cansen de senyar-se i de persignar-se, pel costat invers al nostre, amb  tres dits junts...

La missa té una durada de cap una hora i mitja. Uns quants feligresos d’Anglès que s’hi ha quedat, han anat desfilant de mica en mica. Quan acaba la celebració, els ucraïnesos s’escampen als diversos altars, al davant de les diverses imatges, per fer les seves pregàries personals. Em fixo en un noi que deu tenir uns 25 anys que es situa al davant de la Mare de Déu del Carme i que hi queda com extasiat. Renoi!  

Pujo al pis quan ja són les 10 tocades.

dijous, 8 / gener / 2015

El sol comença a sortir un minut més aviat. Al vespre, des de santa Llúcia, ja s’ha guanyat gairebé 20 minuts.
 
Vaig a Barcelona. Hi arribo cap a les 11m i deixo el cotxe a l’aparcament del Mercat de Santa Caterina.  Vaig de dret al Museu Europeu d’Art Modern, el M. E.A. M., al carrer Barra de Ferro.  M’interessa principalment visitar l’exposició dedicada a l’escultor Josep Llimona, amb una interessant producció d’escultura religiosa.

Quan acabo, m’arribo fins la Rambla, al Palau Robert. Volia visitar la llibreria però la trobo tancada. De tornada, al carrer Boters, mentre estic badant a una botiga d’antiguitats, em tusta l’esquena i em saluda en Jaume Castro, el responsable de la Comunitat de Sant’Egidio. Parlem una estona i anem junts fins al davant de la catedral. Ell continua per un carrer (amb un altre noi de la comunitat, en Manel) i jo vaig al Museu Frederic Marés.   . Aquí si que gairebé faig figa i agafo mareig de tanta obra acumulada i exposada. El que m’agrada més és un frontal de sarcòfag paleocristià (s. V) i visitar l’estudi on  treballava en Frederic Marès, també amb bastant obra religiosa.

Vaig a dinar a un restaurant del davant de la Formiga d’Or. El menú i el servei està bé: 10 €. Quan acabo entro a la Formiga d’Or a donar una ullada als llibres que més m’interessen: mirar i prou! També m’arribo a la llibreria Laie, entre Casp i Pau Claris.

De retorn busco una botiga de pòsters per comprar-ne un i m’arribo a la que hi ha al carrer Cardenal Casañas, al costat de Santa Maria del Pi. I quan acabo, retorno al cotxe i cap a Anglès.  

Arribo a la doma cap a dos quarts de set del vespre. La Mercè ja pateix perquè està tot fosc i li fa basarda entrar a l’església si no hi ha llums.

Al pis, la calefacció no funciona. Catxis dena!


divendres, 9 / gener / 2015

Al matí, tampoc s’ha engegat la calefacció i tot el pis és gèlid. I sort que tinc una estufa elèctrica. També em toca dutxar-me amb aigua freda. Sort que ja ve l’estiu!

Cap a les 9 ve en Josep per arreglar la calefacció. Sembla que va entrar aigua a la conducció del gasoil i caldrà treure’l.

Dino carxofes que em van regalar ahir i un tall de mitjana de vedella.

A la tarda m’arribo al monestir de Santa Clara de Vilobí per recollir partícules. Aquests dies s’ha buidat força el rebost.

També ho aprofito per anar a comprar altres coses al supermercat.
I m’aturo a l’església de Sant Martí per endollar les estufes elèctriques i deixar-ho tot llest per la missa del diumenge.

Al vespre celebro la missa amb tres escolans. Amb les vacances n’havia desaparegut algun i, amb la normalitat, sembla que van reapareixent tots. Els que han estat més fidels i més complidors també els ho he agraït.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada