diumenge, 25 de gener del 2015

Els barbuts estan de moda

dissabte, 17 / gener / 2015

És sant Antoni del porquet, que sempre s’escau el disset. Hi ha la fira que omple de vida tot el barri antic d’Anglès amb tota mena de parades al carrer Major i a la plaça de la Vila. Les primeres han arribat abans de les vuit. També n’hi ha ple al carrer de la Indústria.

La colla de l’Oncolliga instal·len la seva parada al davant mateix del pati de la doma. A les nou ja volta tothom pels baixos de la doma: extensions, taules, cadires... En  Joan i en Ricardet preparen la imatge de sant Antoni i omplen de flors el petit baiard per traslladar la imatge.

A les 10 vaig cap a Can Cendra, la casa de la vila. Hi ha esmorzar per obsequiar tots els organitzadors de la fira. Hi vaig amb quatre escolans.

Cap a dos quarts d’onze anem a l’església. En Mariano, en Ramon, en Josep M. i en Joan porten el sant. Els escolans, porten un parell d’atxes (en Taras i en Víctor), el salpasser (en Joan) i la creu processional (en Quim). I jo, al mig. Els grallers obren la comitiva i, tot xino-xano, a anem cap a la plaça de la vila. Col·loquen el sant damunt de l’entarimat, voltat dels escolans. Parlen el president del Consell Comarcal, en Salvador Balliu,  i l’alcalde, en Pere Espinet.

Quan acaben, oficio la benedicció, primer de forma general i, tot seguit, els animalons que porten al davant. També passo a beneir els cavalls, els xais, el burro, la vaca i el vedell... I, formant de nou la comitiva (s’hi afegeix d’escolà la Maria), amb els grallers tot davant, retornem cap a l’església.  Hi ha molta gent que treu fotografies, especialment dels escolans. I ells van ben estufats. 

Un cop s’ha col·locat tot a lloc, els escolans es queden a jugar a la doma. Uf, per poc que ensorren l’edifici. I de tant en tant, o la Joana o jo, hem de posar pau. Massa estona!

A dos quarts d’una oficiem la missa. Hi ha poca gent (una quarantena). Val a dir que l’hora no és gaire adient. A veure si l’any vinent la podem fer a les 12 i, la benedicció, un xic més tard (sortint de l’església a les 11).

Dino lleuger i descanso una estona. A les 3 de la tarda hi ha les exèquies d’en Juan Sánchez (81a). Havia estat guàrdia civil. La seva filla treballa al Capravo.

Poc després de les 4 vaig caminant fins a Bonmatí, a celebrar-hi la missa. Encara que l’aire sigui un xic fret, fa sol i dóna gust passejar.

A la missa de Bonmatí hi participen dues dotzenes de persones. La participació a la fira d’Anglès i el fred ha espantat el personal.  Quan acabem, en Francesc m’acompanya a Anglès. Em comenta que la seva mare està malaltona. L’encomanarem a Déu.

Quan arribo, a l’església d’Anglès hi ha uns 80 ucraïnesos que, amb Mn. Vladimir de Vic, celebren la festa del Baptisme del Senyor. Segueixo una estona la litúrgia intentant capir a quin moment de la celebració es troben. És curiós veure les moltes vegades que tots fan el senyal de la creu, de forma diferent com fem aquí, algunes vegades tres de seguides... Entren alguns feligresos d’Anglès a observar-ho un xic. Queden sorpresos de la devoció que veuen, la majoria homes i tots més joves de 60 anys, alguns d’una vintena. A la comunió s’hi acosten sobretot els infants: davant del capellà semblen cries d’orenetes que obren el bec esperant la becada. El mossèn els tira dintre de la boca un mos de Pa que treu del calze amb una cullereta, xop de Vi consagrat. I quan acaben, beneeixen aigua per endur-se’n a les cases. Gairebé hi estan tanta estona com a la mateixa missa.

Quan acaben, un cop m’he acomiadat del mossèn, preparo ràpidament la nostra missa vespertina. No hi som massa colla. Hi fan d’escolà en Quim , la Maria i en Joan.    

Venen a trobar-me una colla de nois del poble: en Bruno, en David, en Raül, en Joel.


diumenge, 18 / gener / 2015

Celebro la missa d’Anglès (9m). Hi participa poca gent. A la missa de Sant Martí, arribem al límit de la mínima assistència: 12 i el capellà (com al Sant Sopar). I vaig cap a Constantins.

A la missa a honor de sant Vicenç, a Constantins, hi participen una cinquantena de feligresos. És la festa major d’hivern.

Quan acabo de Constantins retorno a Anglès passant per la Vall del Llèmana. M’aturo a dinar a un restaurant: no he fet massa bona tria. Potser és que estic massa ben acostumat d’Anglès. Quan estic acabant, entren en Ricard Teixidor, la seva muller i la filla. La noia em diu que em coneix d’haver estat treballant a la impremta Pagès.

Baixo per Les Planes d’Hostoles i Amer. Ja al pis, enllesteixo el santoral per la Pregaria.cat i també la ressenya de santa Àgata per la Revista de Banyoles.


dilluns, 19 / gener / 2015

El matí endreço la sagristia i feinejo pel despatx. Dino al pis. I a la tarda venen els tres grups de catequesi de cada dilluns.

Després de la missa, a dos quarts de nou del vespre tinc reunió amb els pares de la mainada que celebrarà la primera comunió el maig. Hi ha la mateixa quantitat de mainada que l’any passat: una vintena. Hi ha representació de gairebé totes les famílies, si bé n’hi ha un parell de pares que s’han excusat per raons laborals. Algun infant farà la comunió a Portugal. Marquem el calendari de les celebracions que hi ha d’aquí al maig, quan hi haurà la primera comunió (el  diumenge 17). Hi ha un ambient cordial i amable.  I els animo a participar a la trobada de famílies de catequesi que tindrem a La Cellera el diumenge 1 de maig.

Quan ja sóc al pis, cap a les 10, sento algú que em crida des de la reixa del pati. Ostres, qui hi ha ara?. Es veu que s’ha deixat una bossa amb medicaments a l’església i no podria dormir en tota la nit. Renoi! Això és una família i et poden trucar a qualsevol hora per qualsevol cosa.

dimarts, 20 / gener / 2015

És el dia de sant Sebastià. Ho recordo al face amb una pintura de Rubens. Dedico bona part del dia a preparar la xerrada que tinc a Montserrat el dia 17 de febrer, el dimarts de carnestoltes.

A la tarda tinc la catequesi. La catequista que acostuma a venir cada dimarts, està malalta i agafo els dos grups (el meu i el d’ella) i tiro pel dret. Els porto a la sagristia i a l’església i els vaig explicant les coses que hi ha: els ornaments litúrgics, el vasos sagrats, els elements destacats de l’església...  Acabem resant el parenostre i pujant al cambril a venerar Santa Maria.


dimecres, 21 / gener / 2015

Em comuniquen la mort d’en Narcís Barnada (86a),en Siset de Can Quitxoi. La Conxita em comenta que la seva muller era la Maria de Can Tuixén de La Cellera.

Al migdia vaig a dinar a Banyoles. El dia és fred i la casa també n’hi fa.

A la tarda, torno aviat cap a la doma. Venen els nois i noies de repàs.


dijous, 22 / gener / 2015

Per sant Vicenç (o sigui, avui), el sol ja baixa pels torrents: i allí on el sol no hi tocarà, ni casa ni vinya no hi vagis a plantar (alguns llocs diuen “ni hort” en comptes de “ni vinya”).

En aquesta diada, enterràrem l’àvia Enrica, la mare de la meva mare. Era un dissabte. Crec que era el 1972. Jo estava acabant el batxillerat a Barcelona i el meu germà Pere em recollí a la Diagonal per anar cap a Vallveralla.

Al migdia oficio les exèquies d’en Siset. Hi participa una volada de gent de La Cellera de Ter.

Avui dino amb l’Assumpta que ha vingut a fer algunes comandes per Les Planes i per Anglès.

A la tarda envio el text del suplement a la impremta.

Al vespre participo a la reunió dels equips de Caritas a Amer. Parlem del Servei d’Intervenció Educativa (SIE o reforç escolar). Porten la reunió en Ramon, la M. Àngles Camós i l’Eulàlia Bofill (a qui conec de Palafrugell).

A la sala on estem reunits hi ha penjats quatre grans plafons amb uns relleus que representen escenes bíbliques. El primer plafó que descobreixo de bones a primeres em sembla (i m’ho corrobora el Sr. Puigdemnont) que representa l’encontre d’Abraham i de Melquisedec ((Gn 14, 17- 24) però també podria representar l’escena de David rebent els pans del sacerdot Ahimèlec (1Sam 21, 1- 10). El segon plafó representa l’escena del sacrifici d’Isaac (Gn 22). Al lloc on m’assec, darrera meu, s’hi representa l’escena de Judit mostrant el cap de d’Holofernes que jau decapitat (Jdt 13) i al davant meu hi ha situada l’escena cruel de Jael clavant una estaca a la templa de Sisserà (Jt 4, 17 – 23). A veure si m’animo a fer-ne un estudi.    


divendres, 23 / gener / 2015

Em comuniquen la mort de la Rosa Garolera (46a), la muller de l’Esteve Trias, a qui conec d’haver tractat en ocasió de les representacions dels Pastorets a l’església, aquests darrers anys. Són una família molt coneguda al poble i feia temps que la ballaven. Descansi en pau: al cel sia!

Envio a la Judit Subirachs les fotografies dels plafons que vaig veure a Amer. A més de ser experta amb l’obra del seu pare, també és experta amb l’escultura del s. XIX. Ben segur que en podrà dir-me’n alguna cosa.

També ho penjo al face per si algú em pot ajudar i aviat hi ha algú que hi diu la seva de forma força ben raonada.  

Al matí vaig a can Boix a tallar els cabells. Ja que surto, faig una passejada petita I, quan he dinat, vaig a caminar una estona més. Quan he fet una caminada quedo satisfet. Però costa posar-s’hi.


A la tarda preparo les celebracions del cap de setmana. Aquest diumenge tenim les celebracions ecumèniques a l’església (on predicarà el Rev. Arnaldo de la comunitat Evangèlica) i al centre de culte de la comunitat Evangèlica (on predicaré jo). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada