diumenge, 14 de juny del 2015

Pange, lingua, gloriosi Corporis mysterium Sanguinisque pretiosi...

dissabte, 6 / juny / 2015

Tinc el matí relativament tranquil. Comença el futris de la preparació del Corpus: herba, flocs, serradures, marro...

A la tarda celebro la missa anticipada a Bonmatí. Al vespre, la celebro a Anglès. Aparco el cotxe a baix del mur de Sant Miquel: demà no me’l deixarien treure de l’aparcament a la catequística.

Després de la gran xiulada de fa una setmana al Camp Nou, el Barça ens dóna una altra  alegria aconseguint el triplet. Pel poble, hi ha petards i celebracions de tota mena fins ben entrada la nit.


diumenge, 7 / juny / 2015

A les 7 del matí, ja comença a voltar gent pels carrers de l’entorn de la doma confeccionant catifes. I de la doma, en va entrant i sortint gent.

A les nou, hi ha la primera missa a Anglès. A Sant Martí celebrem la missa al pedró, a l’atri de l’església. Hi participen la Pilar, en Joan, el fill, la jove i els néts de Can Bofill.

Sóc aviat a Anglès. L’església es va omplint de gent, de cants, de moviment, de neguit... A les 12 iniciem la missa. Hi participa el cor de l’escola del FEDAC – Vall dels Àngels. També hi participen els Cantaires de Sant Miquel (avui assumeixen aquest nom). La missa queda solemne i participada, amb gent de totes les edats, mides, amplades... En Quim, un dels escolans, hi fa la primera comunió.

Cap a tres quarts d’una es forma la processó. Abans no ha pres forma, costa una estona. Finalment, amb la custòdia, sortim a l’exterior. La mainada, amb rams d’olivera, es situen a l’entorn del tàlem. I anem avançant, això si, a pas de processó.

Fa calor i el sol es diverteix amb nosaltres. Pràcticament tot el recorregut està encatifat amb tota mena de colors. Hi ha motius de tota mena: escuts de Catalunya, escuts del Barça, escuts indis, gegants que semblen capgrossos, estelades... També, als balcons, es veuen diversos domassos, alguns fets de ganxet., altres tipus cobrellit...  Queda clar que, per properes ocasions, no cal que els acompanyants portin torxes a les mans.

Finalment arribem a l’església i, amb Nostramo, beneeixo els assistents des del portal. Més que una processó clàssica, semblava l’entrada de Jesús a Jerusalem, amb xivarri i garbuix inclosos. Suposo que, a Canà, també seria així.

Al pis, dino i descanso una estona.  Veig que els carrers ja estan tots nets.


dilluns, 8 / juny / 2015

És dia de tranquil·litat i de situar-se en una tranquil·litat, dintre la feina habitual.   

Al matí venen les dames de l’escombra a endreçar i fer neteja de l’església i dels baixos de la doma. En Joan ve a arreplegar i recollir escombraries per llençar. També em comenten que no cal que els assistents portin torxes.

Al vespre, abans de la missa, amb en Ramon i en Joan, pleguem el tàlem. Hi estem uns 20 minuts.  


Dimarts, 9 / juny / 2015

Bona part del matí el passo rellegint i subratllant la tesina de la Maria del Carme Salvador  estudiant l’obra del metal·lista i gairebé orfebre Narcís Carmaniu.  M’agrada el tema que es situa perfectament a l’etapa que estic estudiant i que ajuda a descobrir un artesà / artista de la metal·lúrgia que equipà moltes esglésies (especialment del bisbat) de sacres, creus processionals, creus d’altar, encensers, làmpades, llànties, sagraris, canelobres...  

Celebro la missa a mitja tarda. Gairebé hi ha els feligresos de sempre, que ja estaven avisats.

A les set arribo al seminari de Girona. Ens reunim el tribunal que avalua la tesina: en Pere, en Joan, la M. Rosa i jo. Entre dos i tres quarts de vuit, la Maria Carme fa la defensa.  Quan acaba, fem les nostres objeccions que ella va encaixant i rebatent. Com era d’esperar, obté una molt bona nota.


dimecres, 10 / juny / 2015

Al despatx es succeeixen les visites: dues parelles per casar-se, una mare pel bateig del fill, una altra persona per encomanar sufragis...

Dino a can Teixidor del Terme. Fem la darrera menjada de faves de la temporada (que s’havien guardat al congelador).

A la tarda vaig a Girona. Passo a recollir unes sandàlies a l’ortopèdia. Sembla que se’m posen bé. El problema és que no em puc calçar qualsevol cosa.


Dijous, 11 / juny / 2015
A diversos mitjans de comunicació, s'està parlant de la reforma dels horaris i seguir una distribució horària de treball / descans més europea.

Relacionat amb això, fa temps que dono voltes a una proposta. No sé si se la llegirà algú que en pugui treure profit o si bé és millor no fer-ne cas.

Fa referència a les activitats anomenades extraescolars dels infants i joves: música, anglès, informàtica... També s'hi podria englobar les activitats esportives: futbol, basquet, natació... I encara les activitats d'esplai i parroquials (també catequesi).

Aquestes activitats gairebé sempre es realitzen els mateixos dies i setmanes d'activitat acadèmica, a les hores lliures. Al pic de l'hivern (desembre i gener, sobretot), sobretot quan acaba l'activitat, ja tot és fosca nit i fa fred. A més, l'acabament de curs d'aquestes activitats coincideix amb l'acabament del curs acadèmic, acumulant innecessàriament exàmens, fi de lligues esportives, fi de cursos diversos.

La meva proposta seria la d'iniciar totes aquestes activitats extraescolars a l'acabament de l'hivern (febrer?) i finalitzar-les a l'acabament de la tardor (novembre?) i deixar un mes de vacances l'estiu (agost?). A més, es podrien intensificar una mica des de finals de juny a juliol (quan els pares encara treballen). Els exàmens i l'acabament de competicions esportives es podrien situar al novembre.
Cal no oblidar que, a començament del s. XX, la primera comunió, moltes vegades es celebrava el dia de la Puríssima (8 de desembre) i, per tant, la preparació es feia els mesos abans.

Què s'hi guanyaria? Que es podrien repartir millor les activitats, que no s'acumularien ni es solaparien els exàmens i proves finals les mateixes setmanes, que els vespres dels hiverns es podria estar més calentó a casa, que l'estiu no quedaria tant despenjat... No sé si val la pena.

Durant el dia preparo la xerrada que tinc a Girona, el dimarts el vespre. Al vespre tinc alguna visita: una parella que ve a recollir documentació pel seu casament, una persona que ve a parlar...


divendres, 12 / juny / 2015

Al matí preparo les reunions de la tarda. Al migdia vaig cap a Bescanó. Dino amb els companys de l’arxiprestat. Dinem a Ca la Casilda. Tot dinant, ens posem al dia de la vida del bisbat. Si bé la coneixem poc, cadascú en sap alguna cosa, i des d’una perspectiva diferent.
Després de dinar, a la rectoria, fem la reunió dels temes que tenim assenyalats a l’ordre del dia, sobretot fent balanç de l’acabament del curs i parlant d’alguna activitat d’estiu. Mentre fem la reunió, cau un bon ruixat.

A la missa vespertina, a Anglès, celebrem la festa del Sagrat Cor de Jesús.

Al vespre, a la doma, tenim reunió de fi de curs del Consell Parroquial. Hi ha cordialitat. Plantegem alguna renovació pel proper curs. Veurem. Acabem cap a quarts d’onze. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada