diumenge, 14 de febrer del 2016

Pulvis eris et in pulvis reverteris

dissabte, 6 / febrer / 2016

Al matí preparo les celebracions de les misses.

Al migdia atenc en Vlodymyr que ve a oficiar un baptisme de ritus catòlic bizantí ucraïnès d’un nadó de poques setmanes. 

A la tarda celebro les misses anticipades a Bonmatí i a Anglès.

Al vespre vaig a sopar a La Cellera, a casa d’en Ramon on sopem plegats amb la Montse i en Josep. Mirem algunes fotografies antigues de Banyoles i de capellans, especialment de Mn. Boix que va ser vicari de Banyoles i capellà de Llagostera, La Jonquera, Arbúcies. Són fotografies que em va regalar Mn. Pere Artigues.

diumenge, 7 / febrer / 2016

Al matí celebro les misses d’Anglès (9m) i de Sant Martí (2/4 d’11).  I a 2/4 d’11 celebro la missa de La Cellera. Els porto records i salutacions de la Remei. Avui ens ha tocat fer una carambola ja que hi havia l’aplec de Santa Brígida. Mn. Ramon ha celebrat la missa d’Amer i jo l’he substituït a La Cellera.  La germana Lídia em ve a saludar a la sagristia i parlem de la Mare Castany de Banyoles.

Amb en Manel i en Ramon anem al Centre a fer-hi el vermut. I vaig a dinar.

La tarda faig una bona migdiada: a la nit no havia descansat bé. Al meu estudi, treballo una mica, llegeixo, parlo amb algun amic...  Enllesteixo l’article dedicat a l’escultura de Calonge del sant Jordi d’en Joan Rebull per la Revista del Baix Empordà. És el segon que hi publico i sembla que va bé. N’estic content.

dilluns, 8 / febrer / 2016

Vaig a demanar hora a l’ambulatori per fer-me una analítica. També vaig a comprar una mica. Amb trobo amb en Francesc que em saluda cordialment i parlem una estona. Anant amunt i avall faig una bona caminada. M’aturo a casa de la Matilde per veure-hi el pessebre. Esperava desfer-lo que jo hi anés.

Tinc un dia descansat per continuar algun estudi. Ho tinc tot massa endarrerit. 

dimarts, 9 / febrer / 2016

Vaig a Can Cendra a deixar-hi una carta. I surto cap a l’Empordà, a visitar la meva padrina Lola a Valveralla  i la tia Pilar, a Ventalló.

La tia Pilar té 94 anys. La trobo menjant.  També saludo en Miquel, el meu cosí, i la seva filla, la Clàudia. Quan la tia Pilar acaba de menjar, li administro la comunió. Sempre havia participat a la missa dominical. Mentre vaig fent els ritus pertinent, ella em va mirant fixament i va mirant també la tia Lola. Diria que se n’adona. I quan li apropo el Cos de Crist, combrega amb tota naturalitat.

Quan acabem, anem cap a Vallveralla, a can Costa. Mentre la meva padrina va enllestint el dinar, jo paro taula i vaig parlant amb en Josep, el seu germà.  La padrina em comenta que ha fet naronges confitades.

Mentre dinem parlem de les diferències que hi ha entre les taronges, les naronges, els poncems,  les llimones, les limes, les mandarines, les nectarines, taronges agres, aranges... Em venen a saludar el meu cosí, en Lluís, i la seva dona, la Isabel. 

A la tarda anem un moment a l’església. Hi resem un parenostre pensant en tots els difunts de la família. L’església és neta i fa goig. Gràcies a l’astúcia de l’avi Benet, es van salvar les imatges barroques que sempre m’agrada veure de nou. Faig una fotografia de la imatge esmicolada d’alabastre que va guardar la mare després de que fos trinxada el 1936. He ajuntat les peces que hi ha i es pot refer mig cos. Tant de bo es puguin trobar les peces que falten i que hi deu haver enmig dels trastos de la sagristia vella.   

 I quan marxo cap a Anglès no ho faig pas de buit: un jersei, taronges de l’hort, pomes de tota classe, confitura de naronja...

A Anglès, obro l’església i la doma a la mainada de catequesi, i vaig a Bonmatí, a pagar els deutes de la xocolatada de la nit de Nadal a Sant Julià de Llor.

dimecres, 10 / febrer / 2016

Poc després de les nou vaig  a l’escola FEDAC, l’escola de les dominiques. Fins fa poc en deien “de la Vall dels Àngels”. Amb la mainada fem una petita celebració de la cendra. Potser quedem massa amuntegats i parlar a tots amb el mateix llenguatge es fa difícil ja que hi ha petitons i mainada d’onze anys.

Al migdia estic una estona al despatx. Venen un parell de persones. En Ramon i en Florenci passen els comptes de la parròquia. Al correu hi trobo la carta que m’arriba del bisbat amb el nomenament que em fa el bisbe Francesc de consiliari de la Venerable Congregació dels Dolors de Girona.

Vaig a dinar a Banyoles. Avui, a més de la Carme, en Josep i la Nuri, a taula també hi ha l’Assumpta.
A la tarda ve la mainada del reforç escolar. I, al vespre, tenim la celebració de la missa de la litúrgia del dimecres de Cendra. En Víctor i en Quim hi fan d’escolans i els agrada la variació. En Quim és qui m’imposa la cendra a mi. Hi participa poc més d’una vintena de feligresos.

Quan ho he endreçat tot i he tancat, vaig cap a Girona.  Hi arribo cap a dos quarts de nou i aparco al costat de la muralla. A l’església dels Dolors em trobo amb alguns dels responsables de la junta de la Congregació dels Dolors que em donen la benvinguda com a nou consiliari.

Primer m’ensenyen l’església i els annexos amb tot el que hi ha guardat. Serveix de magatzem de les confraries de Setmana Santa de la ciutat. El més interessant són les grans teles amb sis dels Dolors de Maria suara restaurats.  Són del s. XIX, del pintor Marià Colomer, com bé ha estudiat en Francesc Miralpeix.

Tot seguit fem una mica de reunió amb alguns components de la junta: en Francesc Cayuela, l’Antonio Martín, l’Anna Maria, en Jesús Ortiz... M’expliquen un xic el funcionament de la Congregació i m’esbossen el calendari de les principals activitats, especialment el quinari abans de Setmana Santa i la processó del Divendres Sant.

Em serà difícil superar els anteriors consiliaris: el P. Antoni Samsó (+ 10·09·15), Mn.  Joan Boadas, Mn. Josep Buch...

Poc després de les 11 arribo a la doma. I bona nit, i tapa’t!

dijous, 11 / febrer / 2016

En Joan Planellas ha fet el comentari a l’evangeli d’avui, a Radio Estel. M’ha agradat el que ha dit i com ho ha dit. Si és  degà de la facultat de Teologia, no és pas perquè si.  

Vaig a Girona, a gratar a l’arxiu diocesà. Faig el buidatge de les fitxes que es van fer el 1939 per avaluar les destrosses fetes a les esglésies amb la guerra civil. Vaig més lleuger del que em pensava i gairebé enllesteixo les fitxes de les parròquies que formaven l’arxiprestat de Figueres.  A veure si abans de l’estiu puc enllestir-ho.

Vaig a dinar a l’Artusi, com també feia el curs passat. A la tarda també estic una estona a l’arxiu i me’n torno cap a Anglès.

Al vespre celebro la missa. Quan acabo, venen en Toni i la Sílvia per acabar d’enllestir l’expedient del seu casament.

Divendres, 12 / febrer / 2016

A les 10 del matí ja sóc al davant de l’església de Santa Cristina d’Aro. Quan estic aparcant també arriben la M. Antònia i l’Andreu i anem a la rectoria. Mn. Josep Colomer ens rep efusivament. El veig molt millor que quan vaig visitar-lo l’estiu del 2014.

Anem cap a l’església. I comencem la tasca d’inventariar. La M. Antònia fa l’orfebreria, l’Andreu va fent les fotografies de cada objecte i jo vaig fent les pintures i les escultures.  Hi ha un bon patrimoni. Ja estaven inventariats les taules amb els episodis de la vida i martiri de santa Cristina i les taules amb els episodis de la vida i martiri de sant Vicenç. Hi ha també les teles d’en B. Casabó (1951) amb diversos episodis de  l’evangeli : Anunciació, Flagel·lació, Jesús a casa de Marta i Maria, Jesús i la Samaritana (molt semblant a la tela que hi ha a La Cellera i a la que hi ha a la capella de can Bonmatí), el taller de Natzaret i Jesús perdut al temple. Hi ha també unes taules amb els sants Joan i 2, amb Maria Magdalena .  A la pica de batejar (del s. XVII) hi ha les quatre barres esculpides. També hi ha una talla de santa Maria Magdalena (s. XIX).

Quan acabem, anem a Solius. Ens atén el Gmà. Albert. Ens comenta que, al 1936, no es va destruir res de l’església. I hi inventariem els objectes de la parròquia. Deixo constància del retaule del Roser i del retaule de sant Isidre, tots dos del s. XVIII . També hi ha el retaule de sant Baldiri (del 1856) i el retaule de santa Agnès (que ho havia estat del sant Crist). El sant Crist (també del s. XVIII) i la pica de batejar (també amb les quatre barres esculpides) són a l’habitació del campanar. La M. Antònia ha anat fent l’inventari de l’orfebreria i, l’Andreu, ho ha anat fotografiant tot.

Mentre hem anat fet l’inventari, els monjos han fet tèrcia (al començament) i nona (quan acabàvem). També hi ha una mitja dotzena d’hostes que passen dies al monestir per diverses raons. El P. Abat es veu que està malaltó

I anem a dinar a una casa rural.

A la tarda, fem l’inventari de l’església de Bell-lloc. Hi ha poca cosa: un Crist del s. XVIII que procedeix d’una altra església , una talla de l’Assumpció molt senzilla, d’en Modest Fluvià i un sagrari de l’Emília Xargay. També són interessants la pica de batejar i alguna altra pedra curiosa. A l’exterior hi ha els vestigis d’un interessant baptisteri paleocristià.  I acabem la jornada retornant les claus a Mn. Josep Colomer.

Retorno cap a Anglès i arribo cap a un quart de set, amb el temps suficient per preparar el viacrucis i la missa que iniciem puntualment a dos quarts de set amb una quinzena de participants.


Després de sopar, vaig cap a La Cellera. Hi tinc la meva primera reunió de la Coordinadora dels Consells Parroquials de l’Arxiprestat.  En Ramon s’hi acomiada com a arxipreste. En Josep Valls hi ha de secretari. Fem un balanç global del Nadal i parlem de les activitats de la Quaresma i de Setmana Santa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada