diumenge, 18 de setembre del 2016

Junts escriure'm amb lletres lluminoses la història de la nostra llibertat

dissabte, 10 / setembre / 2016

Al matí preparo les celebracions d’aquest diumenge.

A la tarda celebro la darrera missa de l’estiu a la capella de Can Bonmatí i venerem la petita imatge del s. XVIII de la Mare de Déu, patrona de la casa. I a les 8 celebro la missa anticipada a Anglès.  


diumenge, 11 / setembre / 2016

Celebro les misses del diumenge a Anglès i a Sant Martí. Les pregàries inclouen intencions per la nostra pàtria. A Sant Martí, en Joan fa un petit muntatge amb llantions que representen l’estelada. I, quan acaba la missa, llegeix un poema

Quan hem sortim, arreplego i menjo alguna figa de les figueres que envolten l’església. I vaig cap a Bonmatí, que tenim la missa de la festa d’homenatge a la gent gran. L’església s’omple. La coral Ipso Lauro acompanya la celebració i la presideixen l’alcalde i els regidors. Quan acabem la celebració, la regidora de cultura i l’alcalde feliciten els assistents i acaben amb una “Visca Catalunya” que la gent arrodoneix dient “Lliure!”.

Vaig a dinar a la Cellera i, amb en Ramon, anem amb l’autocar que ens porta cap a Salt. L’autocar ens deixa a La Mirona cap a 2/4 de 3 i, caminant, anem cap el tram que tenim assenyalat, uns 2 km.

Pel camí vaig trobant coneguts d’arreu: de l’Alt Empordà, de la Garrotxa, del Pla de l’Estany, del Baix Empordà i de la Selva, òbviament. I de mica en mica anem quedant condensats. A l’avinguda dels Països Catalans estem just al davant de la casa n. 125, amb la colla dels gegants de Lloret de Mar. I anem cridant les consignes de consuetud i els himnes, ara drets, ara asseguts (a terra). L’entusiasme s’enardeix a les 5’14, o sigui, a les 17’14.

Quan ja són prop de les 7 comencem la retirada. Però és impossible avançar per l’atapeïment. Perdo en Ramon de vista. En un moment determinat giro per un carrer i vaig avançant fins al pavelló poliesportiu on es comença a notar un xic d’esponjament. I es veu el pont damunt l’autopista ben atapeïda de gent, amb estelades, que també es van retirant.

Finalment, davant de la sala de festes de La Mirona, ens trobem amb en Ramon. Allà asseguts, mentre esperem el bus, fem les vespres. Però els mosquits també s’hi aprofiten. A les 9 arribem a La Cellera.   


dilluns, 12 / setembre / 2016

Després de la missa del matí, acabo de preparar la classe del curs de Fenomelogia de la Religió que comencem avui.

En Harpreet em  ve a visitar i em porta un record de l’Índia: una estatueta del déu Ganesha. Els indis consideren que foragita obstacles, protegeix les arts i les ciències, el coneixement i la intel·ligència. Tot un feix de bons desitjos: per agrair.

Cap a dos quart de sis arribo al seminari. Passo per secretaria a recollir el llistats dels alumnes que seguiran el curs de Fenomenologia de la Religió: la Solange i la Francine (religioses, una provinent de Rwanda i l’altra del Congo), en Josep M. i en Roger. A la classe hi fa molta calor. Faig la presentació de l’assignatura i del curs i distribueixo la feina.

Quan hem acabat puc saludar a altres companys. I surto que ja són les vuit tocades. Arribo a Anglès cap a tres quarts de nou.


dimarts, 13 / setembre / 2016

Celebro la missa al matí pregant per Mn.Josep Padrós que morí ahir. 

Quan acabo la missa estenc la bugada. I treballo un xic a l’escriptori.

Cap a les 2 ve en Joan Garcia. Ha fet una entrevista a en Jordi Planagumà parlant de la carretera de la Vergonya i han fet el trajecte des de Salt fins a Amer. A finals de setembre o començament d’octubre s’emetrà des de Catalunya Ràdio.

Anem a dinar a Can Co de La Cellera. Amb en Sergi Serramitja també parlem de la carretera de la Vergonya. I fent un xic de tertúlia parlem d’altres temes de la comarca i de la situació.

Acompanyo en Joan a Girona, fins la seu de Catalunya Radio. Ara tindrà feina a editar l’entrevista. Em diu que s’editarà a finals de mes o a començament del proper. Pel camí també parlem de la Maria, d’en Carles (el fill gran que ja comença la universitat), d’en Joan i la Mar, els bessons, que ja fan 3r d’ESO.

Quan retorno, deixo el cotxe al garatge per fer la primera revisió, els dels 1500 km i fer alguna petita reparació.


dimecres, 14 / setembre / 2016

El matí és per feinejar en temes de la parròquia: algun assentament, certificats, telefonades, contestar missatges... 

A la tarda llegeixo i treballo en la recerca.


dijous, 15 / setembre / 2016

al migdia marxo cap a Banyoles. Recullo en Josep, la Carme i en Tiri i anem a Can Xabanet pel dinar dels pabordes de la Confraria de sant Abdó i sant Senén i les respectives parelles. Estic al costat d’en Ramon, el rector.

A la tarda, a Anglès, hi oficio les exèquies d’en Valentín.

I al captard vaig cap a Girona, a la missa de la Mare de Déu dels Dolors a l’església de la Congregació dels Dolors. Hi concelebren en Miquel Ramió, ara rector de la parròquia del Carme i de la parròquia del Mercadal, i en Joan Baburés, com a consiliari de la junta de les Confraries de Girona. Hi participa una bona collada de gent. Presideix la junta de la Congregació. També hi ha representació d’altres confraries de Setmana Santa. El repertori musical és interpretat per la Coral del GEiEG.

Destaca l’assistència d’una bona colla de religioses de Sant Josep de Girona ja que un dels elements de la celebració és l’homenatge a les germanes Facunda Margenat RouraFidela Oller Angelats Josepa Monrabal Montaner  que van ser assassinades cruelment el 1936 i beatificades el 23 de gener del 2015 a la catedral de Girona. La germana Facunda havia format part de la Congregació dels Dolors de Girona i la germana Fidela civilment es deia Dolors. Al principi de la celebració es destapa una fotografia de la germana Facunda que li va fer el fotògraf Casanovas quan aquesta religiosa formava part de la comunitat de Palafrugell.

Curiosament, a més de la germana Facunda, hi ha diversos beats assassinats el 1936 vinculats amb Palafrugell: el caputxí Fra Timoteu de Palafrugell, el carmelita descalç P. Antoni M. de Jesús  (Antoni Benet) i crec que també un germà marista.

Arribo a Anglès cap a les 11.


divendres, 16 / setembre / 2016

Al matí baixo per fer  alguna gestió pel poble.

Passada la 1 vaig a La Cellera. Hi recullo en Ramon i en Jordi. Anem a dinar plegats amb en Jesús a l’Hostal del Fang, sortint d’Amer. Una de les noies que serveix és d’Anglès,  em reconeix i em saluda amablement.

Em comuniquen la mort de l’Agustí Cullell (86a). Era nascut a Sant Julià de Llor i estava casat amb la Maria Peracaula. Els seus fills, dos nois i dues noies, són professors i he conegut diversos néts que han participat a la catequesi.


Al vespre vaig a Girona, a celebrar la missa setmanal a l’església dels Dolors. Arribo a Anglès cap a quarts de deu.   


Demanant disculpes a la Maria Abascal per alguna informació imprecisa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada