diumenge, 20 de novembre del 2016

El cel nou, la terra nova, de nosaltres encara és lluny.

Dissabte, 12 / novembre / 2016

A  la tarda venen Mn. Vlodymyr Kalabishka i els ucraïnesos a celebrar la missa de sant Josafat.

En Josep em comunica la mort d’en Josep Salvà Vidal, nascut a Anglès i que vivia a Blanes. Quedem per oficiar les exèquies el dilluns, a Bonmatí d’on és la seva muller.

Celebro les misses anticipades a Bonmatí i a Anglès. Amb la gent que participa a les dues misses, potser sortiria una missa sola i més reeixida.   


Diumenge, 13 / novembre / 2016

Després de la missa de les 9 a Anglès,  la Teresa de La Palma em comenta que en Josep Salvà, que vivia a Blanes, era el seu germà. La mare, la Maria Vidal,  i el pare, en Josep Salvà, era de cal Domer de Casavells. Per tant, és cosí germà de Can Centena i dels Julià

A les 11 celebro la missa de la festa major de Sant Martí Sapresa. L’església s’omple. Hi participa el consistori de Brunyola i la coral Cors Alegres d’Anglès. A la sortida hi ha un petit concert de música popular, es serveix un vermut i la cobla La Bisbal Jove interpreta una audició de sardanes.

Vaig cap a l’Empordà. Volia dinar a Viladasens i està tot ple. El mateix em passa a Camallera. Finalment puc dinar al restaurant Tramuntana a la gasolinera de Saus. S’hi menja bé, però hi sobren unes quantes mosques. La mare sempre ens recordava que Saus és (o era) la terra de la mel. Potser per això hi ha tantes mosques. Jo, defensant la capella de Sant Roc de Gaüses, també hi havia tingut alguna enganxada, però pas precisament amb mel.  

Arribo a 2/4 de 4 a Valveralla i van arribant els familiars pels funerals de la germana de la meva mare, la tia Pilar Clotas Batlle. Havia mort el 26 d’octubre. Em commou celebrar la missa a la petita església de Sant Vicenç de Vulveralla. Hi faig memòria de l’avi Benet i de l’àvia Enrica, dels oncles grans Mn. Joaquim i el germà Quildo, dels oncles Àngel, Josep i Pere, dels meus pares... i, evidentment, de la tia Pilar. Agraeixo en Miquel que l’hagi atès fins a fer possible que la tia arribés als gairebé 94 anys. Convido a encomanar a la misericòrdia de Déu les bones obres de la tia i a demanar que sapiguem continuar el solc i el testimoni que ella ha obert a les nostres vides...    

Quan acabem la missa, els familiars ens anem saludant. M’agrada especialment poder saludar la tia Maria (també germana de la mare) amb 97 anys, i la tia Lola, la meva padrina, amb 92. M’arribo a casa de la meva padrina, a can Costa, al costat mateix de l’església,  a prendre una infusió. Entretant en Quico i l’Alfons instal·len l’estufa perquè la padrina pugui escalfar-se bé a l’hivern. En Lluís i la Isabel, sempre amables,  m’obsequien amb una caixa de pomes dels seus camps.

Retorno passant per Valldevià, Vilopriu, Colomers, Sant Jordi Desvalls... Quants records! Arribo a Anglès cap a les 7 del vespre.

Dilluns, 14 / novembre / 2016

En Francesc Caparrós em comenta que ha mort el seu germà, en José, a Montcada i Reixach. Li expresso el meu condol i quedem per dedicar-li la missa del dissabte 26 en sufragi seu, a Bonmatí, a les 6 de la tarda.

Al migdia, a Bonmatí, oficio les exèquies d’en Josep Salvà. A més de la família, hi participen molts amics de Blanes, on viu la família. També em saluda algú de Banyoles.

A la bústia hi trobo l’exemplar de la revista BONART. M’hi ha subscrit l’Anna Maria. S’hi comenta l’actualitat del món de l’art especialment a les comarques de Girona. S’hi parla d’en Xevi Vilaró a la Galeria Contrast de Barcelona.  També es comenta que la seva obra “Mi padre, mi madre y yo” fou preseleccionada per al premi de pintura BMW. 

M’arriba la traducció d’en Xavier Corredor a la lletra de la cançó d’en Leonard Cohen YOU WANT IT DARKER . Si me n’arriba alguna més, en servirà per afinar millor en una versió catalana.
Quan acabo la classe a l’Institut de Ciències Religioses (Seminari de Girona), prego una mica tot caminant pel pati del seminari. Està molt il·luminat amb la claror de la lluna que fa el ple i, a més, està en perigeu: esplèndida.


Dimarts, 15 / novembre / 2016

A la missa d’aquests dies estem llegint el llibre de l’Apocalipsi. Sort que sé de què tracta i que m’ho he llegit abans!

A mig matí baixo al poble a proveir alguna cosa: farmàcia, fruita, proteïnes... També passo per correus a comprar segells. Els segells que em serveixen són ja els propis de Nadal: semblen embolcalls de xocolatines.


Dimecres, 16 / novembre / 2016

Al matí tinc despatx obert. Espero algú que m’havia demanat hora per venir, però no es presenta.

Al migdia vaig cap a Banyoles. Després de dinar beneeixo el nou tractoret que han comprat el meu germà i el meu nebot. El darrer es va adquirir fa  uns 55 anys i forma part de la col·lecció de maquinària vella que té el meu germà, però que per ben poca cosa serveix.

Al vespre vaig a Bonmatí. Tenim reunió conjunta del Consell de les parròquies. Algú que es troba malament no hi participa. Arribo a la doma cap a quarts de dotze.

Dijous, 17 / novembre / 2016

Celebro la missa a dos quars de nou i, tot seguit, ja que venen les confraresses de l’escombra a netejar l’església. Fan un bon servei.

Al migdia oficio les exèquies de la Maria Caparrós. Un seu cosí em comenta que li deien “la Seca”. El germà de la Maria és en Pere Caparrós i que viu a dalt del carrer Empedrat. I el nebot, els diumenges, fa la neteja d’on s’ha fet el mercat: fa un parell d’anys, quan era més jove, s’assemblava a en Messi.

A les 2 ens trobem els companys de “promoció” a dinar, a les clarisses de Vilobí: en  Miquel Àngel, en Pere D., en Ramon, en Pere B., en Joan B., en Joan N., en Joan P., l’Esteve, en Jaume, en Josep M. i jo. En Jaume ens fa celebrar el seu aniversari i en Josep M. ens obsequia amb una fotografia de la seva ordenació, a Santa Colloma, el 15 de novembre del 1981. Tots hi sortim amb cara de criatures. 

Quan acabem el dinar, ja vaig cap a Barcelona. Com que arribo amb temps, vaig a visitar l’exposició de OKUDA SANMIGUEL a la galeria 3 PUNTS, al carrer Enric Granados 21. Coloraines en sentit pur. A veure si la setmana vinent puc visitar l’exposició d’en Xevi Vilaró, que és a una sala propera.

Abans d’entrar a classe parlo amb el rector de l’Ateneu Universitari (l’Armand Puig), amb en degà de la facultat de teologia (en Joan Planellas) i amb el degà de la facultat Antoni Gaudí (David Abadías).

A classe, amb els alumnes de la facultat Antoni Gaudí, parlem de l’art cristià a l’Església primitiva i a l’època de les persecucions (des del s. I fins el s. IV). Acabo la classe a ¼ de 10. Parlo una estona amb un dels alumnes, l’Albert, que ja coneixia d’abans.

Arribo a Anglès cap a 2/4 d’11. I cap a dormir. 


divendres, 18 / novembre / 2016

En Josep em comunica la mort de l’Assunción Rodríguez (84 anys). Ja hem superat de llarg el contingent dels difunts de l’any, tant a Anglès com a Bonmatí: i encara falta més d’un mes i mig per acabar l’any! Sospito que algú posa alguna cosa a l’aigua.

Vaig caminant fins La Cellera. Amb el cotxe d’en Ramon, anem fins Les Planes, al Rebost d’en Bacus. Ens hi trobem amb en Jesús i amb en Jordi. Dinem junts i celebrem el 72 aniversari del naixement (1944) d’en Jesús i el 54 aniversari de l’ordenació presbiteral d’en Ramon a l’església de Sant Martí Sacosta pel bisbe Cartañà (el 1962, a la mateixa cerimònia també hi foren ordenats en Pere Torras  i un caputxí). Fou  la darrera ordenació que oficià l’ancià prelat.

Quan acabem, en Jordi m’acompanya fins Anglès.


A la tarda, descanso una mica i, cap a les 6, vaig cap a Girona. Ho aprofito per fer alguna compra i, cap a ¾ de 8, pujo cap a l’església dels Dolors per celebrar-hi la missa. Fredor. 

Arribo a Anglès cap a 2/4 de 10. M'arribo a la Burés on estan preparant els Pastorets. Hi estic fins cap a les 11. Fredor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada