dilluns, 26 de desembre del 2016

Ja Nadal ve, cantem tots: cantem tots la joia del vell Nadal!

dissabte, 17 / desembre / 2016

Al migdia oficio les exèquies de la Carmen Puig (82a), la consogra d’en Rafael que fou enterrat ahir. Des que sóc a Anglès, serà l’any que hauré oficiat més exèquies (50 difunts). El 2015 vaig oficiar les exèquies de 39 difunts.

A la tarda venen els ucraïnesos amb Mn. Volodymyr. Avui oficien el bateig d’una nena, l’Evangelina.

A la missa de Bonmatí hi participa una bona volada de gent. En venen dels pobles de l’entorn. La missa s’inicia amb la celebració de la Penitència.

Després de la missa l’església de Bonmatí s’omple pel concert de Nadal de la coral Ipso Lauro i la mainada de l’escola.

Al vespre celebro la missa anticipada d’Anglès.


diumenge, 18 / desembre / 2016

Celebro les misses del matí. A Sant Martí hi participa una bona volada de gent: també iniciem la missa amb la celebració de la Penitència. I quan acabem la missa, els feligresos m’obsequien amb una bona panera molt ben proveïda. No hi falta de res. Moltes gràcies.

Cap el vespre els alumnes, pares i personal del FEDAC representen el Pessebre vivent pels carrers d’Anglès i per sota el castell. Hi fa molta patxoca. La representació del Pessebre dignifica molt el barri vell d’Anglès, i el marc del barri vell ennobleix molt la representació. Per tant, tothom en surt beneficiat.


dilluns, 19 / desembre / 2016

Al matí baixo a fer alguna compra.

A la tarda, la mainada de catequesi, amb en Miquel i la Mercè, munten un pessebre de molsa a sota l’altar de la Sagrada Família. Hi queda d’allò més bé.

Al vespre vaig cap a Girona. Tinc la classe de Fenomenologia de la Religió. Avui ve en Pep Frigola a parlar del diàleg entre cristianisme i Islam. L’assistència es triplica i hi ha 15 alumnes ja que l’Institut ha fet arribar la invitació a exalumnes i altres.

Quan acabem, acompanyo en Pep a l’estació de Girona. Abans que surti el tren cap a Figueres, anem a prendre un refresc i parlem un xic de tot.

I retorno cap a Anglès.


dimarts, 20 / desembre / 2016

Envio les fotografies de les làpides de l’església d’Anglès a en Joan Villar. No tarda gaire a contestar-me i enviar-me la lectura de les inscripcions. Mira que bé.

A la tarda, l’altra colla de mainada, amb la Maria i l’Eva, instal·len un altre pessebre de molsa i suro a sota de l’altar de Sant Antoni. Ben castís. I ens porten l’arbre de Nadal. També n’han portat un a l’església de Bonmatí.

Al vespre participo a la celebració de la Penitència d’Amer. Hi participen una seixantena de persones. Ara ja començo a conèixer algú.

Quan acabem, amb en Jesús, parlem una estona amb els germans Puigdemont, en Xavier i en Josep.

A la sortida, vaig a pagar una factura als autocars Giralt. I ho aprofito per caminar una estona pels carrers d’Amer: Jacint Verdaguer, Rambla Monestir, Sant Benet, la Plaça de la Vila (amb un arbre de Nadal molt ben il·luminat), carrer d’Avall, carrer Girona, carretera / avinguda de la Selva, plaça Sant Miquel, carrer Nou , passeig del Firal...  i cap a casa.


dimecres, 21 / desembre / 2016

Al matí ve alguna de les pabordesses a ornamentar l’arbre de Nadal i l’església. I jo redacto el suplement del full d’aquest diumenge de Nadal i el del diumenge de Cap dany

Al migdia vaig a recollir tres pessebres/diorames dels que fa en Joan Noguer. També hi ha un diorama d’en Barcelona. A l’església hi queden molt bé. Llàstima que no hi hagi més gent que en prepari.

Vaig a dinar a Ca l’Elisa. Al menjador hi ha molts grups que celebren el dinar d’empresa de Nadal. També m’hi trobo en Miquel Bagué de Palafrugell. Sembla que no és pas la primera vagada que hi ve. Ens saludem cordialment. En Joan em dóna una bossa amb les llesques de l’espatlla de porc que em van regalar la setmana passada.

A la tarda ve la mainada del reforç escolar. És el darrer dia del trimestre.   

A les set del vespre, a Les Planes, tenim la celebració de la Penitència. Hi participen una trentena de feligresos.

M’agrada veure col·locada al seu lloc la imatge de sant Cristòfor: és una imatge immensa de fusta que va ser tallada per en Jaume Busquets, el mateix escultor que va esculpir la imatge de la Mare de Déu que presideix la façana de la catedral de Girona, el sant Pere de l’església de Begur, el Naixement de la façana del Naixement de la Sagrada Família de Barcelona... 

La imatge ha estat desplaçada durant un temps a un costat de l’entrada principal. Quedava molt desproporcionada. Ara ha retornat al lloc per on havia estat pensada i tallada, és a dir, al centre de l’absis de l’església,.

L’església, a la retirada de les forces republicanes,  fou destruïda del tot el 1939 en explotar el material bèl·lic que s’hi guardava. I és un bon exemple de la campanya de reconstruccions que es va portar a terme a partir del 1939. L’arquitecte fou en Lluís Bonet i Garí, deixeble d’Antoni Gaudí i un dels continuadors de la Sagrada Família.  No és estrany doncs que l’escultor triat fos en Jaume Busquets i, el vitraller dels vitralls de l’església, en Xavier Valls Subirà (pare del polític francès Xavier Valls).
  
Quan acabem la celebració, faig una passejada pel poble, resseguint els carrers. Ben poques persones hi trobo. I així conec una mica més el poble.

dijous, 22 / desembre / 2016

Després de la missa venen algunes pabordesses a netejar l’església.
Em passo bona estona del dia preparant la classe del vespre, a Barcelona.
Surto cap a les 5 i arribo cap a 2/4 de 7 a l’edifici del seminari. Quan he aparcat vaig a caminar pel carrer València, fins la rambla de Catalunya. Ho aprofito per comprar fruita a una botiga que hi trobo.

A la classe intento explicar quatre pinzellades relacionades amb el romànic i el gòtic, i les raons de les transformacions. Acabo la classe cap a un quart de deu.
Surto de l’aparcament cap a dos quarts de deu. I vaig sortint de Barcelona amb tranquil·litat.

A la sortida de l’autopista, a Hostalric, un home ha sortit del seu cotxe i em fa senyals perquè m’aturi. Ho faig amb les portes tancades i només obrint un xic la finestra. Gairebé són dos quarts d’onze.

L’home està neguitós i el noto desorientat. Em comenta que s’ha perdut i que vol anar a Sant Pol de Mar. Li dic que estem a poc més de 20km i que només ha d’anar fins a Tordera i agafar la  carretera nacional. I li dic que em segueixi fins la rotonda d’on surt la carretera cap a Tordera. Em fa esperar però finalment veig que ve cap a la rotonda. M’aturo. L’home torna a baixar del cotxe i em pregunta cap on ha d’anar. Li dic que miri bé els indicadors i veurà que l’adrecen cap a Tordera. I així ho fa. Però jo truco al 112 per comentar-los-hi la situació. Em diuen que si no hi ha cap accident ni cap infracció, no es pot fer res. Apa, i adéu.

Arribo a Anglès cap a dos quarts de dotze. Les pastilles, una cervesa i bona nit, cargols.


Divendres, 23 / desembre / 2016

Al matí celebro la missa ferial. Hi falta alguna persona de les que hi participen habitualment.
Al migdia oficio el baptisme de la Júlia Lee, una nena nord-americana que el pare és d’Anglès.

Quan hem acabat i tothom ha sortit de l’església, vaig caminant cap a La Cellera. A l’entrada del poble ja m’espera en Ramon amb el seu cotxe, i anem a dinar a Sant Marçal on ens hi espera en Jesús.

A la tarda descanso un xic. Avui no vaig a Girona a celebrar la missa a l’església dels Dolors.


Preparo la celebració de la Penitència que tenim a dos quarts de vuit del vespre. Venen a ajudar en Jordi de Bescanó i en Jesús de Les Planes. Hi participen un centenar de feligresos: n’hi ha de totes les parròquies de l’entorn, a més dels d’Anglès. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada