diumenge, 28 d’octubre del 2018

BENVINGUTS A LA PARRÒQUIA DE SANT ROMÀ DE LLORET DE MAR


Com ja vaig comentar a l'entrada anterior, el cap de setmana del 20 i 21 d'octubre d'aquest 2018, es va celebrar la XXXVII TROBADA GENERAL DELS ANIMADORS DE CANT PER A LA LITÚRGIA DE MONTSERRAT amb una participació d'uns 120 cantaires, en total. 

L'horari que es seguí el dissabte 20, fou el següent: 
10, arribada i inscripcions a l'Hotel Anabel; 
11, visita als JARDINS DE SANTA CLOTILDE i passejada per la PLATJA DE FENALS; 
14, dinar al restaurant de l'Hotel ROGER DE FLOR PALACE; 
16, segon grup d'arribada i inscripció a l'Hotel Anabel; 
16'30, visita guiada pel Centre Històric de Lloret de Mar, Ruta dels Indians i visita a l'església parroquial; 
18, berenar; 
18'30, assaig de cants a la sala de l'Erol, amb el cor parroquial Alba de Prima i components de altres corals de Lloret de Mar; 
20, cant conjunt del VIROLAI davant la majòlica de la Verge de Montserrat, al carrer de la Vila; 
20'30, sopar conjunt al pati de l'Erol (amb la col·laboració del Xino-Xano); 
21'30, concert a l'església parroquial i bona nit (22'45). 

El diumenge 21 es seguí el següent horari: 
7'30, esmorzar; 
8'30, recorregut de la PROCESSÓ DEL DIA DE SANTA CRISTINA, sortint de l'església parroquial, per terra i per mar. Visita guiada a l'ermita de Santa Cristina; 
10'30, retorn en bus; 
11'15, assaig de cants per la missa; 
12'00, MISSA CANTADA i presidida pel Sr. Bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo; 
12'45, CONCERT DELS PARTICIPANTS A LES TROBADES; 
14, Dinar a l'hotel; 
16'00, anunci de la propera Trobada General (a la Parròquia de la M. de D. de Núria de Barcelona) i comiat. 

Properament, a la pàgina del facebook de la parròquia de Sant Romà s'hi publicarà un reportatge fotogràfic de la Trobada. 
https://www.facebook.com/parroquialloret  

El programa dossier de la trobada s'obria amb la benvinguda que havia escrit i que reprodueixo tot seguit:  


BENVINGUTS A LA PARRÒQUIA DE SANT ROMÀ DE LLORET DE MAR

Amb goig dono la benvinguda als animadors de cants que participeu a les trobades de Montserrat i que aquest any us aplegueu a la parròquia de Sant Romà de Lloret de Mar, al bisbat de Girona.

Com en moltes poblacions i parròquies del nostre país, Montserrat és un referent important, especialment des de la Renaixença per aquesta parròquia. I són diversos els elements que ho han testimoniat.

En ocasió de la decoració modernista de l’ exterior de l’església parroquial de sant Romà, el 1914  s’inaugurà un monumental mosaic amb la figura de la Mare de Déu de Montserrat envoltada d’escolans cantaires. Es situà a la part del pati parroquial, adossat a l’absis occidental del mur de tramuntana de l’església, amb un altar al davant.  A l’absis oriental hi havia un mosaic amb la Mare de Déu de la Caritat del Cobre, per les vinculacions de la població amb Cuba.

Segurament el vincle més estret amb Montserrat fou quan en Joan Soler i Seguís-Bandrich, nascut a Lloret el 1931 i un activista en la vida de la vila  (fundador de l’agrupació teatral del Casal de l’Obrera), el 1956  ingressà com a monjo a l’Abadia amb el nom de Germà Andreu M.. Al santuari, hi fundà els Nois de Servei d’Ordre Escoltes de Montserrat, es vincularia a l’Hospitalitat de Lourdes de Barcelona i seria el responsable dels joves.  El nostre Germà Andreu morí  el 2008.

Mn. Josep Benet i Cantó, rector de Lloret de Mar del 1974 al 1997, com a músic i promotor de la música litúrgica, es manifestava deutor i admirador de Montserrat.  En aquell moment, amb el Gmà. Andreu a Montserrat, s’incrementà la vinculació al santuari.  I sovint, des d’aquí, es participà a la romeria del Maresme gironí al santuari . De la seva herència deixo constància del Cor Alba de Prima que acompanya les celebracions més destacades de la parròquia.

Així fou que el 1977 l’escolania vingué a oferir un concert a la nostra església. Uns anys més tard, el juny del 1983,  un grup dels escolans realitzà una sortida de fi de curs a Lloret. A l’ermita de Les Alegries, participaren a la missa i, a la tarda, efectuaren un passeig per mar que en Jordi Rocas  els hi organitzà, fins a Santa Cristina.  Entre els escolans hi havia el fill d’en Jordi, en Josep Rocas Viader, que cantà a l’escolania des del 1979 al 1983, aleshores amb el P. Ireneu Segarra.

El 2004 les obreres de Santa Cristina (entre elles la Montserrat Vidal, neboda del germà Andreu) ofrenaren al santuari de Santa Cristina una rèplica de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat per ser-hi venerada. 

I encara, no és sobrer deixar constància que el P. Gregori M. Estrada sovint passà dies d’estiueig a la nostra vila, a la casa d’una germana seva casada amb un dels germans Mir,  al carrer del Sol (cantonada carrer Vall de Venècia).

Finalment, el 2016, en ocasió del centenari de la inauguració de la capella cupulada del Santíssim, es va inaugurar un nou mosaic amb la Moreneta i els escolans, aquesta vegada al mur meridional de la capella, al carrer de la Vila, davant del carrer St. Llorenç (disseny d’en J. M. Barba i realització d’en J. Bernat). I de nou, l’escolania vingué a cantar a la nostra església parroquial. La Moreneta també la trobem representada a diversos indrets, pels carrers de la vila, sobretot a la part més antiga, en les rajoles que hi ha amb figures de diversos sants i marededéus.

Aquesta vegada la vinculació amb Montserrat s’enfortirà de nou amb la trobada dels animadors de cant litúrgic que participeu als cursets de formació que organitza el monestir. I serà per mi un goig i un honor rebre-us ja que també hi havia participat diverses vegades, en la meva etapa de formació al seminari de Girona, els estius  de 1976, 1977, 1978, 1979 i no sé si algun altre.

Sigueu doncs benvinguts, i que gaudiu d’aquesta trobada i de l’estada a Lloret de Mar.

Martirià Brugada Clotas,
    Rector de la parròquia de 
    Sant Romà de Lloret de Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada