dissabte, 22 de juny del 2013

FORTIS QUI SOLVIT CULPA MORTIS

dissabte, 15 / juny / 2013 
 
A les deu, al col·legi de la Vall dels Àngels, celebro la missa de final de curs. Hi canta el cor del col·legi i hi participa una bona volada de mainada i de pares. La capella queda plena, fins i tot amb una bona participació del germà sol que acaba de caldejar l’ambient.

A quarts de dotze vaig fins a Bonmatí. Celebrem el baptisme de l’Izan. El noi no veu gaire clar el que fem i, quan li tiro l’aigua al cap, es posa a plorar desconsoladament.

Quan acabo vaig cap a Sant Pere Sestronques on, a la una, hi batejo la Laia. La família passa els caps de setmana a Can Ginesta, una casa veïna on els avis n’havien estat masovers. Com que he arribat amb temps, a la porxada, refrescant-me amb l’aire, prego una mica. Va molt bé una aplicació que té el mòbil on hi pots seguir les pregàries litúrgiques sense d’haver d’anar amb llibres amunt i avall. 

Quan baixo de Sant Pere Sestronques,  ja cap a les dues, vaig a dinar de restaurant. M’hi trobo amb en Josep que em parla de que s’ha trobat amb l’Anna Maria Serrat, professora de l’institut d’Anglès, que li recorda que la seva mare havia estat la cuinera del Barceló i Matas quan hi treballava en Josep, on el va conèixer. Posteriorment anà a treballar a la Salut.

També arriben la colla dels caçadors que cada any fan un dinar acompanyats de les mullers. En saluden en Paco Fina, en Paco dels bastons, i l’Alfred, que no pot xerrar gaire perquè avui va estacat. Per això espera a ser el darrer d’entrar al menjador, si més no pot anar xerrant al rebedor del restaurant, ni que sigui tot sol (és dels que, si no se’l veu, ja se’l sent).  

A les cinc de la tarda, a Bonmatí, celebro el baptisme d’en Marc i de l’Aïna, que són bessons i que són ben eixerits i ben cresents.  A les sis hi celebro la missa. Hi ha una bona volada de gent.

A les vuit celebro la missa anticipada a Anglès. Hi participa molt poca gent, com a molt una quarantena. Em fan d’escolans els mateixos nens que me’n van fer a la primera missa que vaig celebrar a la parròquia, aviat farà dos anys, només que ara ja són més crescudets: un acaba cinquè, l’altre sisè i l’altra primer d’ESO.

Quan he acabat la missa i ja he tancat l’església, baixo al col·legi de la Vall dels Àngels, al sopar de fi de curs. La M. Rosa, després d’uns 42 anys de professora a l’escola, es jubila i li dediquen un homenatge. Mentre sopem, un vailet es diverteix fent algun massatge a les espatlles d’algun dels seus professors. Com que ja em coneix i em té una mica de confiança, també se m’ofereix per si vol que me’n faci. Renoi, si segueix així serà un bon massatgista o un bon fisioterapeuta.

diumenge, 16 / juny / 2013

El matí es presenta tranquil. A la missa de les 9, a Anglès, hi participa més gent que d costum.

Cap un quart d’onze vaig cap a Sant Martí per celebrar-hi la missa. Ho han preparat tot per celebrar al pati de l’església, damunt del pedró. Abans no surto a fora, un cap de núvol ho aprofita per deixar caure quatre gotes. Però ningú es mou.

Sembla que les petites reparacions i reformes que s’han fet a l’església de Sant Martí queden acceptables. Cal pensar en fer unes peanyes per les imatges. I cal començar a projectar la pintada.

Només em queda temps per visitar una malalta i baixo cap a Anglès. A la missa del migdia, l’ofici com diuen, hi ha també una volada de gent. A la missa vespertina anticipada d’ahir hi havia poca gent perquè n’hi havia que eren al sopar de l’escola de la Vall dels Àngels i també n’hi havia al berenar que feia la Llar dels Jubilats.

Treballo tota la tarda per l’estudi que estic fent i que em cal presentar la darrera setmana de juny. Se’m fa del tot impossible assistir a l’Aplec de la Sardana.

 dilluns, 17 / juny / 2013

El matí comença mig tapat i emboirat.

Passo per l’arxiu de l’Ajuntament per parlar amb l’Arxiver municipal. Hi ha algunes informacions que recullo al treball que vull contrastar amb l’Emili.

I vaig escrivint i esborrant. No hi ha massa informació però la que he recollit cal que la sintetitzi i expliqui bé. M’adono que a voltes es fan afirmacions de forma arbitraria i, contrastar-les, es fa molt difícil.  


Dimarts, 18 / / juny / 2013

Vaig aviat cap a Vilassar. Entro al museu a les 9. Saludo les noies de la casa: la Carme, la Gemma, la Montse. I parlem un xic de les obres que estic catalogant. Em resten pocs dies per anar-hi i encara hi ha feina.

Repasso les fitxes del passat divendres. Traslladem algunes peces que ja estan netes i que cal fotografiar. I vaig fent: un sant Josep (la fitxa diu que és Jesús amb un lliri, tot i que hi ha la versió amb terracota que deixa clar que és sant Josep), una Mare de Déu, uns obeliscs (suposo que és un que va fer per Miami), una Venus... I na fent...

Cap a les 11 he anat a prendre alguna cosa al Centre, al costat mateix del museu. Tenen la televisió posada i hi ha connectat la cadena de Barça TV. No sento massa el que diuen, però hi surt Palafrugell. Primer, ensenyen a Can Mario i fan alguna entrevista de carrer. Després van al local de la Penya Blaugrana, al començament del carrer Ample. Hi entrevisten el president, en Lluís Bosch. Al fons s’hi veuen la seva filla i el gran organista de Palafrugell, en Joan Xicoira. Suposo que, com que no li deixen  interpretar res, no queda massa satisfet. Després continuen el reportatge amb altres culés i el fan dintre d’una barca tot entrevistant en Carles    

Aquests dies, Palafrugell també ha sortit per TV3, amb en Màrius Serra: la Maria Bruguera, en Piferrer (M’ENTÈNS?)

Ja surten les expedicions que van caminant cap el Canigó a recollir-hi la flama de Sant Joan.  Pel whats app m’assabento que, els del Centre Excursionista de Banyoles, passen per Sant Patllari i, demà, cap a Sant Aniol, tot xino-xano, amb la Guiula i tot, la gossa dels meus nebots.

Les notícies de la Vall d’Aran i dels Pallars, són desoladores. I es veu que Lourdes també està anegat.

Dimecres, 19 / juny / 2013

Al matí atenc algunes visites al despatx.

Dues confraresses de l’escombra venen a canviar les tovalles de l’altar i a posar-hi les que havia brodat la Maria, que avui enterrarem.

A la tarda oficio les exèquies de la Maria Manau (li faltava un mes per tenir-ne 99). Havia proveït l’església d’Anglès d’estovalles El seu marit era torner i el fill, també ho ha estat. La nora, la Dolors, col·labora amb el reforç escolar.

Vaig a dinar amb els de casa. La Collell comenta el viatge que fan a Tailàndia, també amb la mainada, que sempre els han portat amunt i avall. Han voltat més aquesta mainada que no pas jo en tota la meva vida.

Al vespre venen uns nuvis per preparar el seu casament. Què ho fa que, quan preparem la cerimònia, hi ha un moment que als nuvis gairebé sempre els espurneja la mirada mentre s’agafen de la mà? “li agafaràs les dues mans, li  miraràs els ulls i li diràs: et prenc per muller (o per marit) i et prometo que seré fidel en la prosperitat i en l’adversitat, en goig i la malaltia, i que t’estimaré i et respectaré tota la vida”.

dijous, 20 / juny / 2013

A primera hora del matí vaig a l’ambulatori per fer extracció de sang per l’analítica semestral. Només bec un xic d’aigua, i avall.  

Cap a un quart de deu ja sóc de nou a Ca la Remei. Les confraresses de l’escombra fan neteja. Esmorzo.

Dino a casa de la Glòria, a Santa Coloma. També hi ha en Marturi i en Fèlix. Entre tots, a taula, som una quinzena. Entre els capellans, comentem algun canvi que es pronostica.

Al vespre hi ha reunió amb diversos col·labores per preparar la revetlla parroquial. Es fa un plantejament senzill. Caldrà trobar un bon projector per passar algunes fotografies de la vida parroquial, al llarg del curs. A la Maria del Pa li dóna per parlar de la vella Patuixa. Ara ves a saber qui era aquesta dona.  

divendres, 21 / juny / 2013

De bon matí, un record afectuós i una pregària per la mare: fa tres anys que ens va deixar. I en fa dos que se’m va dir que venia de rector a Anglès, Sant Martí, Bonmatí, Sant Julià, Constanins.

El sol comença a sortir un minut més tard que els darrers dies (6’14).

A tres quarts de vuit ja sóc a la carretera, cap a Sant Martí, Santa Coloma, Riudarenes, Hostalric... Aturada tècnica a l’àrea del Montseny i, a les 9, ja sóc a Vilassar.

Primer es parla de la situació de la casa i de la gent que hi treballa. També em toca fer un xic de confessor, que de fet és la meva feina.

Catalogo una maqueta amb una sardana, una maqueta d’un dels retaules de la capella del Bon Consell de l’Ajuntament de Barcelona amb l’adoració dels Mags i dels pastors, un motlle d’una de les virtuts cardinals a la capella del Bon Consell de l’Ajuntament de Barcelona, una maqueta d’un relleu de la tomba dels March amb l’enterrament de Jesús, un parell de frisos de simbologia civil... També repasso les fitxes anteriors. I traslladem peces amunt i avall: un musculós sant Sebastià, la part inferior de la imatge de la Mare de Déu d’Amèrica de la catedral de Washington...

A les onze, vaig una aturada i m’arribo al bar del Centre, al costat mateix. Repasso el programa de la festa major de Vilassar de Mar, aquest cap de setmana, en ocasió de sant Joan, titular de la parròquia. El programa evoca la petjada dels indians a la vila. I de tot, i variat: repic de timbals, festa cubana, salsa, correfoc, penjada de l’ase Innocenci (de cartró, suposo!), els Catarres, fira d’indians, proclamació del pubillatge 2013, arribada de la Flama del Canigó, castells, la Principal de la Bisbal, castell de focs, representació d’Antaviana... Oh, i també hi ha missa de festa major, el 24! També hi ha una entrevista amb en Nico Albert, un noi del poble, el protagonista de la pel·lícula Fill de Caín.

Surto de Vilassar quan ja fa estona que han tocat les 2. Escolto notícies. Des d’Espanya es fa tot el possible perquè creixi més l’independentisme. Es veu que en Wert també té alguna responsabilitat amb les riuades de la Vall d’Aran.

Dino a Gualba i m’aturo a Santa Coloma, a proveir una mica. Arribo a mitja tarda a la doma de Ca la Remei. Alguns nois em venen a mostrar les notes: no em toca més remei que felicitar-los i animar-los.


Cap al tard, abans de la missa, fa una ruixadot (uns 5 litres). Quan es fa fosc, es sent algun petard. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada