dissabte, 1 de juny del 2013

Tantus labor non sit casus

dissabte, 25 / maig / 2013

El matí és tranquil. A les 10 venen l’Anna, la Sílvia i la mainada del seu grup. Preparen un xic la catifa del dia de Corpus. I acaben fent una pregària a l’església.

Cap a les onze ve la coral Cors Alegres que, amb en Josep Maria, assagen per cantar a la missa del migdia. Entretant vaig preparant les coses per la celebració i per les misses del diumenge.

La nau central de l’església gairebé s’omple amb els jubilats que venen a celebrar la festa del seu casal amb una missa d’acció de gràcies. Aquest any, entre els socis més grans, homenatgen la Teresa Exposito, l’àvia de Cal Culnegre,  i en Ramon Boix, el barber, que estan contents com unes pasqües.

La junta del Casal, em convida al dinar que fan a la sala de ball. Em situen a un extrem de la taula de la presidència, al costat de l’alcalde, en Pere Espinet. Em va bé perquè em va presentant gent del poble, especialment els que ens venen a saludar: encara hi ha molta gent que no conec (o no reconec). També parlem de gent coneguda de Palafrugell: en Siso Martí, en Josep Montseny... i d’alumnes seus.

Passo per les taules a saludar la gent. Hi ha qui m’ensenya una fotografia de quan jo feia de monitor a les colònies d’estiu a Sant Feliu de Guíxols. Al darrera hi ha la dedicatòria i l’any: 1975. Els faig riure dient que, el de la foto, és el meu germà petit. De fet, sóc el petit dels germans. A la fotografia també hi ha en Jaume Angelats, el seu germà Rafel, en Tama Tarradas (a. c. s.), en Pep Oliver...

Al final del dinar, fan l’acte d’homenatge a la Teresa i a en Ramon. En Ramon, amb els seus 91 anys, agafa el micro i va fent un bon discurs i cantant. Ens fa escoltar “La Mare” i l’ària de Cançó d’Amor i de Guerra (de fet, té prou manxa per cantar-la tota, o sigui, que passem amb poc).

Quan retorno a la doma, es posa a ploure i fa un ruixadot. I continua plovent a la tarda i al vespre.

A la missa vespertina hi participa poca gent. Hi ajuda que està plovent i que molts dels habituals han participat a la missa dels jubilats. Hi fa d’escolà l’Alex. Sembla que el noi, amb la comunió i fent-se gran, s’ha posat. Possiblement perquè tampoc cap company que el punxa.      

Aquests dies, a les misses ferials, fem una lectura contínua d’un dels llibres sapiencials, el de Jesús fill de Sira. Amb la Rossa de Can Tants parlem de com cal llegir “Jesús, fill de Sira”. Ella sempre ho pronuncia “fill de Sirà”. I no hi ha manera que piqui la i. Li comento que es llegeix com cadira, ira, gira... Veurem com acaba. 

Al cap del dia, han arribat a caure uns 10 litres grassos.

diumenge, 26 / maig / 2013

És el diumenge de la Santíssima Trinitat. Quan obro les finestres, poc després de les sis, veig la lluna, estarrufada, que fa el seu ple just damunt de Bellveí. Sembla voler competir amb el sol (o potser el vol seduir?). Però en Llorenç, amb la seva claror, ja ho va embolcallant tot. Quan obro els portals de l’església, a les vuit, el cel és blau i lluent; cap a tramuntana, al Cadí i als Bastiments, la neu hi brilla amb blancor; quatre núvols baixen pel colls d’Osor i de Susqueda...   

Celebro la missa de les nou  i vaig cap a Sant Martí Sapresa, a celebrar la de dos quarts d’onze. I baixo cap a Bonmatí on hi celebro la missa al migdia, amb les primeres comunions de l’Elsa, en Fabio, en Rodrigo i en Robert. El Flàvio, el germà d’en Rodrigo, al començament, dóna la benvinguda en portuguès. I en Rodrigo, a les pregàries, les llegeix en portuguès: “Para nosos professores e educadores. Para todas as crianças do mundo que sofrem pobreza, fome e doenças”.

A la celebració hi ha respecte i es respira alegria. Ho poden dir uns amics de Palafrugell, la Júlia amb els seus pares i l’àvia, que han vingut a veure’m i que m’han portat molts records de la Cinta. També m’hi trobo amb en Marc Aguilar, el tiet de l’Elsa. Amb en Marc, a la universitat, varem ser companys i ara és el cap d’estudis del institut de Sant Feliu de Guíxols.    

A la tarda venen en Francesc i la Marta per preparar un treball de fi de curs on s’ha de parlar de la vida religiosa a Anglès el 1997. Fotografien la quarta pàgina de tots els fulls parroquials d’aquell any que era el rector en Marturi.

Amb en Jaume parlem una estona: les vestes dels vells, el director de cinema Ventura Pons (que es veu va estudiar a El Collell), el monjo de Montserrat Andreu Marquès, la poetessa Quima Jaume...  


dilluns, 27 / maig / 2013

De bon matí, la lluna, ja una mica retallada, es passeja pel damunt de Santa Bàrbara. Quan baixo, faig endreça de la sagristia.

En Joan em comenta que han repartit arreu els programes del Corpus, també a La Cellera i Sant Martí.  

El grup de la Maria i de la Vicky celebren el darrer dia de catequesi amb un xic de coca.

La Roser em presenta el record / diploma que repartirem a la mainada de la primera comunió. Sembla ben castís.

Abans de la missa vespertina plou una mica. No es recull ni mig litre d’aigua.

Ahir, va ser el 53 aniversari de la meva primera comunió i avui és el 48 aniversari de la comunió solemne.

dimarts, 28 / maig / 2013

El matí es lleva lluminós i transparent. La lluna, gairebé transparent i una mica més retallada, es situa damunt de Can Bellveí.

Per la radio hi ha una tertúlia interessant amb Carles Capdevila (ARA), Elisenda Paluzie (professora d’economia), Àlex Salmon (El Mundo), Enric Hernández (El Periódico).

Vilassar de Mar faig les fitxes de les maquetes dels portals del Banc Vitalici de Barcelona (cantonada Gran Via / Passeig de Gràcia), d’àngels de l’altar de la Mare de Déu d’Amèrica a Washington...

Quan pujo al cotxer per marxar de Vilassar, comença a tronar i a ploure. Pel camí em va acompanyant la pluja sense que sigui res significatiu. Quan he fet 36 km, a Gualba, dino.

Després d’Hostalric, a la carretera de Sils, quan ja he passat el pont de l’AVE i ja porto 52 km, veig en Tiri caminant a la carretera. M’aturo per mirar què li ha passat. Surt de dinar i va a recollir el camió, a uns metres abans, que li estan carregant. Demà ho ha de portar cap a França.

A Anglès, hi ha reunió de l’equip de Vida Creixent. Llegim i comentem el tema: SINCERS DEL TOT, a partir de la pregunta que fa Jesús a Pilat: “¿Surt de tu, això que em preguntes, o bé altres t’ho han dit de mi?” (Jo 18, 34). Val a dir que el qui ha preparat els temes, ho ha fet molt espès i s’ha oblidat de fer uns comentaris adequats  a les persones que participen a grups d’aquesta mena. Quan acabem el tema (ben bé una horeta) parlem del Corpus, de la Baguenya, de la Patxanga, dels capellans secularitzats fills d’Anglès i els que hi ha estat vinculats...

Dimecres, 29 / maig / 2013 

Al matí atenc al despatx. Hi ve una parella per sol·licitar el baptisme de la seva filla.

M’arriben fotografies antigues, anteriors al 1936. Unes són de l’ermita de Calders, amb la imatge antiga de la Mare de Déu i detalls del retaule, que es veu que contenia uns plafons de terracota historiats. També n’hi ha de la imatge antiga de la Mare de Déu del Remei d’Anglès (sense vestits postissos) que, fins ara, era inèdita. També hi ha un copó del s. XVIII.
 
Al migdia vaig a casa. Des de Rocacorba, baixa una broma espessa i fosca que cobreix el Pla de l’Estany. Quan arribo a Banyoles comença a ploure i, al cap de poc, a tronar. I cau un bon ruixat.

A la tarda, a Anglès, hi ha l’acabament de curs de la mainada que venen al reforç escolar. Fan una estona de repàs i els donem un xic de berenar. Cal agrair la col·laboració de la Carme, la Dolors, la Tina i en Josep. Val a dir que si hi hagués una colla més gran de voluntaris, seria possible oferir la possibilitat de participar-hi.

En Josep ens comenta que, a la plaça de la Rutlla, el va saludar un noi de Palafrugell, en Serrat, que havia estat alumne seu quan era mestre al Barceló i Matas, ja fa uns 30 anys. Es veu que una germana d’aquest noi és professora aquí Anglès.


dijous, 30 / maig / 2013

Amb en Josep i en Lluís anem a Sant Martí per a veure si acabem d’enllestir un tema de la instal·lació, és a dir, amagar un xic els tubs dels cables que es veuen més que no el Sant Crist. També ve en Toni que haurà de fer-hi alguna petita feina de paleta.

Al matí enllesteixo la redacció del suplement. És la feina del dijous al matí.

Al migdia vaig cap a les clarisses de Vilobí. Passo per la carretera de Brunyola cap a l’església de la Mare de Déu de Serrallonga. Pel camí escolto que treuen l’Èric Abidal del Barça. Els responsables del club queden com uns porcs.

Al refetor del convent de la Fraternitat de Santa Clara ens trobem els companys de promoció, els que fórem ordenats a finals dels 70 i principi dels 80: Joan Baburés, Benet Galí, Pere Domènec, Jaume Angelats,  Miquel Àngel Ferré, Josep Maria Amich, Joan Naspleda, Ramon Masachs, Esteve Sureda. En falten alguns, els més enfeinats de la colla (els altres, es veu que no anem enfeinats).

Parlem de la situació actual sobretot de les anècdotes del papa Francesc i de les seves homilies de cada dia on va marcant un itinerari. També parlem de la trista situació de l’església espanyola amb tantes mostres que la desmarquen de l’estil del papa Francesc.

A la tarda, quan arribo a Anglès, vaig a la barberia. Parlem de l’aplec de Santa Bàrbara i de l’homenatge que van fer al pare dels barbers, en Ramon. A la doma, venen en Harman i en Harpreet a fer els deures. Mentre, jo vaig fent: haig d’enllestir el treball que dedico al retaule de sant Miquel de l’església de Sant Amanç.  


divendres, 31 / maig / 2013

El matí es presenta emboirat. El carregador del telèfon fa el burro i l’aparell no es carrega. Vaig cap a Vilassar de Mar. Abans d’entrar a la feina, vaig a prendre un tallat a Can Daunis. Renoi, sembla que hi hagi l’ànima d’en Joan allà! Ha estat la primera i la darrera vegada d’entrar-hi: ja hi ha altres cafeteries a la vila.

La Montse i la Gemma estan preparant una exposició al Museu de la Marina i  quedo una bona estona sol al Museu Monjo. Per la paga, l’ordinador també fa el burro i no hi ha forma que es guardin les dades que hauria guardant. Ho vaig intentant, i sembla que alguna en queda. Em toca fitxar peces de la capella de la Mare de Déu del Bon Consell de l’Ajuntament de Barcelona i algun plafó que ves a saber on són els originals.

Enfadat amb la computadora, surto un xic abans del museu. Quan passo per davant de l’església de Sant Joan, veig que està oberta i entro a fer una estona de pregària i, de passada, visito l’edifici: una construcció molt renovada i que recorda un edifici del s. XVII, de tres naus separades per columnes, amb creuer i cimbori. Fa Maresme. A les capelles laterals hi ha retaules (no acabo de veure si són de mosaics)  de regust neobizantí.

Surto i vaig cap a Gualba. Per la ràdio, parlen de programes de televisió i, a les notícies, únicament s’escolten les entrevistes amb els jugadors del Barça. Per avorrir el futbol i aquest equip! Com si la vida únicament fos futbol, i del Barça!

A Anglès, venen en Joan i en Ramon i muntem el tàlem. El deixem al cancell de l’església. En Joan té por que el robin. Ja seria divertit veure algú corrent amb el tàlem robat pels carrers del poble.


Al vespre, després de la missa, vaig a la Clínica Girona. Avui hi ha ingressat la Felícia i m’ha demanat que la visités. Sembla que està tranquil·la, tot i que segur que el genoll li fa el seu mal. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada