dissabte, 8 de juny del 2013

Procedamus in pace!

dissabte, 1 / juny / 2013
  
Hem girat el mes i sembla que el temps es presenta més temperat, més assolellat ... i la feina del cap de setmana, com un embós.

Cap a les deu venen en Josep Maria, en Ramon, en Joan i en Mariano. Assagem una mica com portar el tàlem, no fos cas que passés com l’any passat que cadascú volia anar pel seu compte.

A les onze, en Manel i la Sílvia venen a carregar taps. Els queda la furgoneta ben atapeïda i encara no els no els hi poden cabre tots i en queda alguna capsa per un altre dia. Sempre més i mai menys.

Vaig a Sant Martí Sapresa. Hi celebren la primera comunió tres cosinets, la Sandra, l’Arianna i en Xavier. Amb la seva família, acostumen a participar a la missa del poble. Hi saludo molta gent coneguda. Em fan d’escolans dos altres cosins, tots dos ja me n’han fet altres vegades i es saben situar bé a la celebració, fer a cada moment el que toca i fer sonar la campaneta al moment que oportú.

A la tarda, a Anglès, comencen a portar herba tallada i flors. En queda el pati de la doma ple.

A la missa de Bonmatí hi fa d’escolà en Rodrigo. Quan acabem la missa li comento que la comunió que ha rebut avui és molt més important que la de diumenge passat ja que avui només hi ve per Jesús i no per cap festa o pels regals. Sembla que li agrada el que li dic. Però els altres tres, ni per finestra ni per forat.


diumenge, 2 / juny / 2013

Ja som de ple al Corpus. Cap a les set del matí, es van situant, pels carrers del barri vell d’Anglès, els grups que confeccionen les catifes florals. Abans no quedi tot tancat, trec el cotxe de l’aparcament de la Catequística i el poso a l’aparcament de l’Aliança. Tot i així, em toca passar per damunt d’una catifa que estan confeccionant, sense que cap roda la trepitgi.  

A la missa de les nou hi participa menys gent que els altres diumenges: hi ha molta gent al carrer confeccionant catifes, segurament en vindran una bona colla a les dotze... Al pati de la doma hi ha xocolatada i coques a dojo per la mainada de catequesi i també per tots els que participen a la festa. Conviden les mares de la mainada que va celebrar la primera comunió gairebé fa un mes.

La missa de Sant Martí la celebrem a l’exterior i el padró serveix d’altar. El terra està encatifat amb la verdor de l’herba i la Carme ha escampat tot de pètals de roses a l’entorn del pedró. Hi participa més d’una quarantena de persones. La Sandra hi celebra la seva segona comunió. Fa sol, s’escolten els ocells, la muntanya de Santa Bàrbara fa de verd dosser. El so somort dels cotxes que transiten per la carretera, les grans torres elèctriques amb el cablejat trenquen l’harmonia.  

Arribo a Anglès cap a dos quarts de dotze. Hi ha el nerviosisme de les grans celebracions, amb totes les portes obertes i gent que volten per tots els racons de l’església, de la sagristia, de la doma...

A la missa canten com els àngels els alumnes del col·legi de la Vall dels Àngels, dirigits per en Pep i per la Georgina. És d’agrair sentir ben cantat el Cànon de la Pau, Tots els nens del meu carrer, Ningú no comprèn ningú... L’església s’omple de cants i de gent i tothom segueix atentament l’Eucaristia.

Quan acabem la missa, es va sortint cap a fora i s’inicia la processó. La Maria del Pa i en Pedro intenten posar ordre i gairebé ho aconsegueixen. Els grallers de La Cellera precedeixen la comitiva interpretant peces de la Patum de Berga, ben adients per la diada. L’Alfred, iniciant la processó, enarbora la Creu processional, flanquejat per dues noies que aguanten unes torxes. El tàlem el porten en Dani, en Martí, en Ramon, en Josep Maria Tomàs, en Mariano i en Josep Maria Quer.  Dues noies també em flanquegen amb torxes. En Joan s’ha quedat a l’església per vigilar-la un xic i fer tritllejar les campanes. Ja se sap, no es pot anar a la processó i fer sonar les campanes. 

No cal dir que el recorregut és un esclat de vida i de goig, més semblant a l’entrada de Jesús a Jerusalem, el Diumenge de Rams, que no pas al seu pas a l’Hort de Getsemaní. Val a dir que, en relació a la processó de l’any passat, s’ha guanyat molt en el recorregut, en participació,en ordre... Segurament, amb la il·lusió que hi ha, l’any vinent serà encara millor.

Quan arribem a l’església, i un cop conclosa la processó, distribueixo els diplomes als nens i nenes de la comunió. Dels 25 que la van fer, en falten 2. El disseny que ha fet la Roser Colom agrada molt a tots.

Un cop hem acabat i ho he endreçat les coses, vaig a dinar al restaurant Duc de l’Obac de Bonmatí amb uns amics de Palafrugell: la Maria, en Josep, en Joan i la Rosa. Quan estem dinant ens saluda en Jaume Selga que ens diu que es  cosí d’en Venanci. Com que ha sentit que parlàvem de Palafrugell, dóna records per la Magda.

Arribo poc després de les quatre a Anglés i tot llueix de net com una patena, com si no hagués passat res. En Joan, la Lluïsa i en Ramon acaben de netejar el pati de la doma. Acabo el dia anant a visitar una malalta.


dilluns, 3 / juny / 2013

A primera hora, faig endreça a la sagristia i a l’església: guardar la creu i la custòdia, guardar els llibres, treure la cartellera amb els recordatoris dels nens de la comunió...

Vaig a Bonmatí a preparar l’enterrament de la tarda. I és que hi arribaré just, i cal que estigui tot apunt. Amb en Francesc parlem de les reparacions urgents que necessita l’església.

De retorn a Anglès, unes quantes confraresses de l’escombra també fan neteja: treure capses i bosses que van servir per traginar les flors, escombrar una mica... I dijous ho faran més a fons. Estan contentes de com va anar el Corpus.

A dos quarts de dotze, a Anglès, oficio les exèquies d’en Joan Solà (83a). És una persona força coneguda al poble ja que havia estat de la darrera junta de la Cooperativa.

Quan acabo, baixo al poble a comprar alguna cosa per dinar. Passo pel col·legi La Vall dels Àngels. Agraeixo al director, en Lluís, la participació del cor dels nois i noies a la missa de Corpus. Al carrer hi ha mares que esperen la sortida dels seus fills i comentem la festa d’ahir. Tothom està satisfet, malgrat algun element a millorar.

Quan he dinat, vaig cap a Amer. A la magnífica església del monestir, a les 4, hi oficio les exèquies de la Pepita Cobaleda (96a), vídua de Joaquín Sánchez, el que havia estat el notari de la vila. Mentre oficio em venen a la memòria Mn. Miquel Marquès, en Jordi R. Gultresa...

Dissabte s’hi administrà la confirmació i hi ha una cartellera amb els nois i noies que la van rebre: una dotzena. I a la sagristia hi ha recordatoris dels infants que, a la missa d’ahir, van rebre la primera comunió: no arriben a mitja dotzena.

Sortint d’Amer, vaig a les Planes. A les 5 hi oficio les exèquies d’en Miquel Badosa (64a) que morí sobtadament al bosc, mentre estava caçant bolets. L’església, que és ben gran i solemne, s’omple de gom a gom. Aquí hi faig memòria d’altres companys: Mn. Ciurana de Banyoles, Mn. Pere Font, Mn. Jou...

Al presbiteri i a la sagristia es noten els rastres d’algun acte eucarístic que, en ocasió del Corpus, s’hi devia fer ahir.

Acabo i baixo rabent cap a Bonmatí. Un autocar que tinc al davant no em deixa córrer massa. Quan arribo davant de l’església i surto del cotxe, cauen les campanades de les sis. Ja ho tenia tot preparat del matí i, per començar, només m’haig de revestir. I així oficio les exèquies de la Maria Ciurada (86a). El seu noi, l’Esteve Cidera, col·labora amb la parròquia quan cal instal·lar les ornamentacions nadalenques.  

A l’arribar a Anglès, en Ramon em telefona des de Lourdes per preguntar-me com ha anat la feina d’avui. I bé. 


dimarts, 4 / juny / 2013

No puc anar a Vilassar: quan s’està de guàrdia, cal fer fermança. Poc després de les deu arribo a Sant Feliu de Pallerols. Oficio les exèquies de l’Isidre Rigall (74a). Recordo que a Ventalló també hi és present aquest cognom amb algun il·lustre descendent a Palafrugell (el Cisteller). A Sant Feliu, no puc deixar de fer-hi memòria de Mn. Ramon, de Mn. Sarola... també de Mn. Pere...  

Al migdia vaig a visitar una malalta a Girona. També vaig a l’Arxiu Provincial. L’Isidre Prades m’atén molt bé i intentem esbrinar alguna cosa més del retaule de sant Miquel de l’església de Sant Amanç. Tot és prou fosc.

També comentem l’afició que hi ha a la vall a temes d’espiritisme. Es veu que, a finals del s. XIX i principis del s. XX, cap el Pasteral, hi havia algú que ho propagà molt. Molta gent hi anava per entrar en contacte amb els esperits dels difunts de les seves famílies.


dimecres, 5 / juny / 2013

Treballo tranquil al despatx fent els assentaments dels difunts. A més, venen en Joan, en Florenci, en Ramon... L’Assumpta ve a prendre un cafetó.

Amb en Ramon i en Joan desmuntem el tàlem i l’endrecem. I fins l’any vinent, si a Déu plau.

Vaig a dinar a Banyoles, amb els de casa. Parlem de la feina de transportista. Quan me’n vaig, passo per Girona.  A la tarda, intento fer feina al despatx. Tinc alguna visita...  A la sala gran de la doma hi ha la colla d’en Pere Pont.


dijous, 6 / juny / 2013

De bon matí hi ha les dones de neteja que esterregen l’església. Baixo un moment al poble a proveir per la manduca.

A quarts d’onze vaig cap a Bonmatí a visitar els ancians. Quan retorno a Anglès, redacto el suplement del full parroquial i l’envio a la impremta.

Ara el Fons Monetari Internacional reconeix que les mesures aplicades a Grècia han estat massa dràstiques. La Comissió Europea i el Banc Central Europeu discrepen del FMI. Es divertit veure com els gegants es barallen, però les conseqüències són imprevisibles. Suposo que, entretant, Alemanya i França, ha deuen haver cobrat els submarins i l’armament súper potent (i innecessari) que abans havien exigit a Grècia que li compressin. Vergonya.

Al vespre hi ha reunió d’arxiprestat. Parlem de la figura i la funció dels diaques, una recuperació exigida pel Concili Vaticà II. També parlem de l’anada a Lourdes, de les primeres comunions i confirmacions, de les previsions per l’estiu... Dinem al Centre i arribo a la doma cap a dos quarts de dotze.  


divendres, 7 / juny / 2013

Surto més aviat que els altres dies cap a Vilassar ja que hauré de plegar una estona abans. Quedo sol al museu i vaig fent fitxes: relleus del cadirat de l’església del Sant Esperit de Tarrassa, relleus pel mausoleu de la família March a Mallorca, relleus de la capella de la Mare de Déu del Bon Consell de l’Ajuntament de Barcelona... Gairebé em renta per fer una cinquena part de les hores que em cal fer-hi.  

Surto uns 20 minuts abans de la una. Dino a Gualba i vaig cap a Girona i, tot seguit a Banyoles. A mitja tarda arribo a la doma. Porto fets gairebé 230 km.


Al vespre hi ha la reunió del Consell Parroquial. Hi falta algú. Parlem de les activitats de fi de curs i n’apuntem algunes pel curs vinent. També parlem d’organitzar una revetlla parroquial de fi de curs (28 de juny) i la sortida dels col·laboradors (segurament el 6 de juliol).  I pujo al pis cap a les onze. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada