dissabte, 25 de gener del 2014

Ecce quam bonum et quam jucundum habitare fratres in unum!

dissabte, 18 / gener / 2014

A Anglès avui hi tenim la fira de Sant Antoni. A les vuit, quan obro l’església, ja es comencen a instal·lar les parades. La colla de l’Oncolliga la instal·la al davant de la doma. Quan vull saludar a una paradista, no em surt la veu: estic sense veu, afònic del tot.

Quan he esmorzat, baixo a l’església a preparar les coses per la celebració: el baiard, la imatge, el salpasser, el benediccional, el missal, el leccionari, les pregàries...

Cap a tres quarts d’onze anem cap a la plaça, amb la imatge de sant Antoni, els grallers, en David que em porta el salpasser... Allà s’inaugura la fira. En Pere ens diu que avui és dissabte i que demà serà diumenge. S’oblida de dir-nos que ahir era divendres.

Beneeixo els animals: gossos de totes les races i mides, un parell de rates domèstiques i de coloraines, un hàmster, conills, gats, tortuga... i després els xais, els burros, els cavalls...

Una bona colla de gent passa a visitar les maquetes de les esglésies. Tenen una bona acceptació i tothom, amb admiració, hi diu la seva.

Capa a migdia comença a plovisquejar. L’ofici de sant Antoni el celebro sense veu, acostant-me molt al micro perquè es senti el més fonamental. Sort n’hi ha de la coral Cors Alegres que asseguren els cants. Hi participen una seixantena de feligresos. Hi veig l’Eulàlia, la Irene cunyada seva i els respectius Dominguez.

Quan pujo al pis dino una escudella barrejada ben calenta. I a reposar una mica.

A la tarda acabo de preparar les celebracions dominicals i, abans d’anar a Bonmatí, passo per Sant Martí Sapresa.

A  la missa anticipada de Bonmatí som pocs (no arribem a la trentena) i, amb la poca veu que tinc, abans de dos quarts de set ja hem acabat. A Anglès com que hi ha la Pepi que canta, hi estem una mica més. Possiblement és el que Déu vol que faci: misses curtes i taules llargues.

Com m’ha passat en altres ocasions, moltes persones em venen a desitjar que millori i a donar-me les seves receptes: ceba amb mel i llimona, llet calenta i mel, gàrgares de llimona, gàrgares d’aigua oxigenada... Em penso que la recomanació que guanya és la que em diu que em posi dintre el llit, amb una espelma encesa a la punta dels peus i anar bevent tragos de conyac fins que vegi dues espelmes... aleshores, mirar d’apagar com es pugui l’espelma, apagar el llum i ajocar-se fins que em desperti l’endemà.

Al vespre es sent algun tro.

diumenge, 19 / gener / 2014

He dormit bé fins cap a les quatre. I després, com sant Llorenç, vinga donar tombs d’un costat a l’altra del llit, fins que, cap a les sis, em llevo, com cada dia.

Des del migdia fins aquesta matinada han caigut uns 12 litres d’aigua. Anirà bé pels sembrats, i poca cosa més. Hi ha humitat i roineja una mica. Sembla que tinc un xic més de veu.

A la missa de les nou és la que hi participa més gent. A Sant Martí fluixeja la participació i tot són estossecs (a més dels meus, clar). I cap a Constantins, a l’altra punta del recorregut. Hi tenim la festa de sant Vicenç, el titular de la parròquia. Des de Sant Martí fins allà són uns 12 quilòmetres.  

A la missa hi participa cap una seixantena de persones. Hi participen feligresos de Bonmatí, d’Anglès, de Cassà de la Selva, de Ceret... a més dels de Constantins mateix.

Quan acabem la missa es serveix un vermut a l’exterior mentre va roinejant.

A la tarda enllesteixo un article per la Revista de Banyoles dedicat a la Mare de Déu Candelera tan venerada a Esponellà. També enllesteixo el santoral del febrer per pregària.cat .

I renoi, quin bell estossegar i esternudar tota la tarda!


Dilluns, 20 / gener / 2014

És el novè dia del curs al MNAC, és a dir, ja hi portem fetes més de 35 hores. El desplaçament és el que ho fa més pesat. Però bé, cantant i xiulant, només manquen set sessions i això vol dir que ja hem superat l’equador.

A l’auditori, la Conxa Rodà, cap de l’Àrea d’Estratègia i Comunicació, ens comenta les Estratègies de Comunicació digital i ens comenta, relacionat amb el MNAC, el seu entorn digital:  twiter, pinterest, facebook, blogs de museus, folksonomy, Europeana, Wikipedia... També ens presenta la nova web del MNAC que es llençarà d’aquí unes setmanes.

Després del descans, la Núria Perales (Cap del Departament de Comunicació) ens parla de la Campanya de Comunicació i ens parla de les claus per una bona comunicació, del Briefing...  El matí el clou la Núria Giralt (cap de Publicacions) parlant-nos de la producció editorial del museu.

Dino a la cafeteria. Faig el plat únic que és molt complet i saborós a poc menys de 10 euros. Sembla que la Marian ja em coneix i em reserva una taula. Surto del MNAC poc abans de les 3.

Quan arribo a la rotonda de Les Mallorquines, hi veig una collada de gent per allà, amb els mossos que vigilen. De bones a primeres crec que hi ha hagut un accident i que s’ha amuntegat la gent a fer el llufarut.  Però quan veig que la gent va equipada per caminar, m’adono que són els acompanyants del Peregrí de Tossa que s’adrecen a l’església de Sant Sebastià a Santa Coloma. De fet, ja lliga, ja que l’arribada del Pare Pelegrí a Santa Coloma està prevista a entrada de fosc, suposo a quarts de set.

A la doma venen la mainada de catequesi. Quan acaben, s’emporten els petits pessebres de paper que havien confeccionat abans de Nadal.

A la nit, quan em fico al llit, em sona el telèfon. És l’Oriol. El vaig conèixer fa poc més de 20 anys. Ell en té 88 i té ganes de parlar. Entre els temes, em comenta alguna cosa de personatges del món de l’espionatge vinculats a Olot i que ell havia conegut: en Joan Pujol (Garbo, nascut a Olot el 1912),


dimarts, 21 / gener / 2014

Pel matí feinejo pel despatx. També baixo un moment al poble a proveir-me d’algun medicament. Aquests dies, amb el constipat, n’he fet un bon gasto.


Al vespre tenim la reunió d’arxiprestat a La Cellera. N’hem avançat l’hora per no acabar tant tard. L’Ignasi, el diaca, celebra el 47 aniversari. Però aquest no és pas el punt principal de l’ordre del dia. Parlem de les vocacions, de l’estructuració de les parròquies en el futur, de la Pasqua Jove (que aquest any es celebra a Amer)...

Acabem sopant una mica, al centre. Sort que el comencem amb un bon plat de brou calent, un plat d’escofor. I abans de les deu ja vaig cap a retiro.   

dimecres, 22 / gener / 2014 

Em llevo cap a dos quarts de sis. Sembla que se m’hagi omplert la boca i la gola de sorra seca. Estic una bona estona expectorant, escopint i traient mocs i brutícia.

Surto aviat per anar cap al MNAC. La temperatura és baixa i, cap a Massanes, el termòmetre indica que estem a - 2º. Des de l’autopista es veu el Montseny nevat.

L’entrada de Barcelona està raonablement descongestionada i, abans de 2/4 de 10, sóc al MNAC. En Jordi Camps (no pas el marit de la meva neboda sinó el Conservador en cap d’Art Medieval) ens indica, a la Marta i a mi, la feina que haurem d’observar dintre la sessió EL MUSEU PER DINS.

Amb en Cèsar Favà, revisem les indicacions de la guia sonora de les sales de gòtic. Ens entretenim molt comentant aspectes diversos de les sales que visitem. Ens sembla que la introducció és massa llarga, parlem de les pintures murals de la Conquesta de Mallorca, l’entorn de l’obra del Mestre de Soriguerola, el retaule del Corpus Christi, el cercle de Ferrer i Arnau Bassa, la producció de Jaume Cascalls, el retaule de la Mare de Déu i de sant Antoni i no gaire res més. O sigui, una tercera part de l’obra comentada.

Després d’esmorzar una mica, acompanyem la Gemma Ylla-Català. Es tracta de verificar dues peces romàniques que hi ha al dipòsit i que estan relacionades amb una exposició d’art medieval d’Andorra que es realitzarà el darrer trimestre de l’any. Tot parlant, ja que el meu nom em delata d’on procedeixo, la Gemma em comenta que la seva àvia també era de Banyoles. Resulta que la seva àvia era una germana Palmada Llorà (de l’Isidre, de la Remei, de la Josefina, d’en Sidret...). Total, que resulta que hi ha un cert parentiu ja que el meu avi i la seva àvia eren cosins germans. De fet, ens toca de molt lluny. La M. Pilar, ja me n’havia dit alguna cosa, ja que la Gemma és de Vic.

La darrera part del matí, en Jordi Camps ens fa una visita comentada per les sales del romànic. Sort que de tant en tant hi ha algun banc per seure (no gaires, per cert). Ens va comentant la importància de les peces i el perquè de la seva ubicació. I acabem quan ja han passat les dues.  

Quan arribo a la doma, hi ha la mainada del reforç escolar. Els atenen la M. Carme, la Dolors i en Josep. Jo també hi faig alguna cosa.

Després de la missa vespertina, tenim la reunió dels voluntaris de Caritas d’Anglès. Estem preparant la inauguració del Centre de Distribució d’Aliments (el CDA) d’acord amb els criteris que ens venen donats.

La reunió s’amplia (a partir de les nou) quan arriben els voluntaris dels altres equips de Caritas de l’arxiprestat. Entre tots arribem a una quarantena.

La reunió acaba fent un petit tast de coques. Tampoc ens podem excedir. Tu diràs!


dijous, 23 / gener / 2014

Quan em llevo, a la rutina del matí per començar el dia, aquests dies hi ha una bona sessió de desembossament de les canonades d’on encara en surt força mucositat.

Pel xap-xap, en Vadó em reclama que li restitueixi l’honor ja que, a més de no haver-se begut el vi de missa, ell i en Jaume, en van portar dues garrafes plenes. I que, a més, en Jaume no havia fet mai d’escolà (però va arreglar l’aixeta del servei que hi ha a la sagristia!). De totes maneres, segur que aquesta rectificació, a en Vadó, tampoc li agradarà: sempre troba pèls!

Abans de baixar al despatx, endreço la col·lecció de pessebres que tenia exposada al menjador. De l’ornamentació de Nadal, únicament deixo penjats uns quadres: un dibuix en tinta de la Teresa Branyas que representa uns nens cantant davant d’un pessebre, un dibuix en tinta d’en Tano Pisano que representa el Naixement, una aquarel·la d’en Lluís Bruguera que representa una figureta del pessebre adorant i un Naixement brodat de l’Amèlia. 
  
A la sagristia, endreço les figures del pessebre d’en Josep Espelta, els models que li serviren pel pessebre que va emmotllar el 1974 per la catedral de Dublín.   

Venen unes quantes confraresses per fer neteja de la sala de la doma. Després del guateque d’ahir, ja convé. També m’ajuden a plegar la tela del tàlem que em regalà la mare i que havia adquirit a les monges de la Divina Providència quan van clausurar el convent.

Vaig a dinar a Banyoles. La Carme ha preparat una bona escudella i carn d’olla que se’m posa molt bé, en aquesta que sembla la recta final del refredat. Però encara no me l’he acabat de treure del damunt. Renoi.

Quan retorno cap a Anglès, a la recta de Cornellà de Terri, m’agrada observar de reüll pel retrovisor la blancor de les muntanyes nevades del Pirineu, presidides i precedides per la serralada del Canigó.

A la doma, un xic de repàs a uns nois de cala Remei, un grupet de catequesi, la missa vespertina... i avui, a dormir aviat.

Quin espectacle, els del Barça! Estem ben arreglats!

divendres, 24 / gener / 2014

Encara haig d’escurar un xic les xemeneies, però sembla que es van destapant.

Al migdia vaig a Bonmatí per oficiar-hi les exèquies de l’Àngel Sidera, el ferrer de Bonmatí. Mentre espero per començar, pel carrer hi passa l’esmolet que va xiulant.

Fa mig any, morí la Maria, la seva muller. L’Esteve, el fill, és professor de dibuix tècnic a l’IES Baix Montseny de Sant Celoni, ens ajuda instal·lar el pessebre a l’església.

Vaig a proveir per fer una ollada d’escudella i carn d’olla. M’anirà bé per acabar de refer-me del refredat. Mentre faig bullir l’olla, des del carrer sento el xiulet de l’esmolet. Deu resseguit tots els pobles de l’arxiprestat.  

A la tarda m’arribo a Sant Martí a deixar les coses enllestides per la missa del diumenge. I pujo a Sant Julià a deixar-hi un parell de cadires pel casament de demà, el casament de l’any.


Venen la colla de l’Oncolliga a revisar els beneficis de la parada de dissabte passa a la Fira de Sant Antoni i preparen el dinar de germanor pel diumenge 4 de maig. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada