dissabte, 8 de març del 2014

Carnestoltes, poca-soltes...

dissabte, 1 / març / 2014 

El matí feinejo per la doma mentre. Ve la mainada dels dos grups de catequesi.

Al migdia m’arribo a Sant Martí Sapresa. Quan he preparat l’altar per la missa dominical, dono una volta per l’entorn. Em fixo que hi ha molts pixa-llits florits, moltes violetes i moltes violetes blanques, que no n’havia vist mai.

Al migdia, oficio les exèquies de la Maria Martín (79a). Al cel sia!  

A la tarda, a Bonmatí, oficiem les exèquies d’en Pere Figarola (92a.), el pare del diaca Mn. Miquel Figarola. Hi participen Mn. Àngel Pla, Mn. Joan Riu, Mn. Ramon Oller, Mn. Josep Carreras. Mn. Miquel ens fa l’homilia.  

A la missa vespertina hi participen les famílies amb mainada de catequesi. La celebració va bé. N’hi falten moltes perquè són al Carnestoltes de Santa Coloma. Aquests dissabtes (també el que ve i l’altre) es van alternant els carnestoltes a les poblacions veïnes.

Quan he acabat la missa i ho he tancat tot, vaig a sopar a La Cellera, amb en Ramon, la Montse i en Josep. Parlem dels nostres avantpassats i sobretot del meu besavi Jaume que de cognom es deia Brugada – Teixidor i Raigosa - Campderrich (em penso que necessitava dos DNI per posar els seus cognoms), i que va ser caporal del sometent. La ser tot un personatge que va marcar època, a més de ser el caporal del sometent de Banyoles. La seva mare, la Maria Raigosa, era de Can Campderrich de Sant Iscle del Colltort.  


diumenge, 2 / març / 2014

Abans de la missa a les 9, la Rossa de Cant Tants em comenta que ahir va visitar el Cotolengo del P. Alegre, a Barcelona.

A Sant Martí, quan acabo la missa, vaig a visitar la Maria. De reüll veig que, a la tele, miren la missa que es transmet des de Montserrat: presideix el P. Gelpí, el mini nebot de Mn. Lluís Gelpí i Mn. Josep Gelpí.

A la missa del migdia, a Anglès, en nom del Sr. Bisbe, hi faig la recepció de dos catecúmens: la M. del Mar i l’Artur. Si Déu plau rebran els sagraments de la iniciació cristiana abans de l’estiu.

Després de la missa l’Albert em telefona dient que no sap com pujar fins a l’església i que és al davant de l’escola de la Vall dels Àngels. Li dic que m’esperi i anem a dinar plegats, a Bonmatí.

Tot dinant fem una repassada de tots els records que tenim pendents i ens posem al dia. Curiosament coneix persones de Banyoles que més o menys coneixem: la filla del Llarg de l’Esport (que es veu viu a Bescanó), la Berta Zeiliner i d’aquí ja passem a parlar de la Quitèria,  la Teta Forra (ell no n’havia sentit a parlar mai) . I encara hi hauria la Boia de la carretera, la Lola d’en Pepet, la Marrenya, la Rectora...

Quan acabem de dinar pugem a Sant Julià de Llor i es sorprèn quan es troba amb la Isabel que havien estudiat junts a l’Institut Pere Alsius. També anem a veure el pont de Sant Julià... Tenim indrets ben interessants però, tant ell com jo, considerem que estan poc promocionats i no massa cuidats.


dilluns, 3 / març / 2014

A la matinada fa un ruixadot i hi torna a mig matí. Arriben a caure cap a 10 litres.

Vaig al CAP a fer una revisió rutinària. M’atén la Iris. No em moc d’on sóc.  

Quan sóc al despatx em telefona un amic per parlar de la pintura religiosa d’en Perico Pastor i de l’escultura, també religiosa, de Guido Dettoni. Tenen aportacions interessant, especialment la pintura de Perico Pastor representant la pluja del mannà al desert i la de la multiplicació dels pans. En Guido té una imatge, si més no curiosa, de la Mare de Déu. Ens manquen aportacions dels artistes contemporanis, sovint perquè ningú els ho demana.  

També parlem de l’escultura religiosa del barroc espanyol tan exageradament dramàtica, com la del Crist de Medinaceli.

Estic preparant un article sobre el Terme de Banyoles i Can Teixidor del Terme que m’ha encomanat en Josep Grabuleda, l’arxiver de Banyoles. Veurem què en sortirà. De moment ja en tinc l’esquema i molt material per anar-hi col·locant.  

A la tarda ve la mainada de catequesi.

Bufa fort el mestral. Al vespre sembla que la casa vol agafar el vol i totes les finestres fimbren. Curiosament, la tramuntana gairebé no hi arriba.


dimarts, 4 / març / 2014
Per no perdre el costum, cap a dos quarts de vuit del matí surto cap a Vilassar de Mar.

A l’arxiu vaig buidant informació dels quaderns de comptabilitat de l’Enric Monjo. Em fa l’afecte que podré reconstruir el taller que treballava per ell. També disposo d’alguna informació bibliogràfica i, encara, si puc intentaré entrevistar-me amb alguns dels artistes que van treballar-hi i que són vius. M’hi haig d’afanyar.   

De retorn, dino també a El Nou Clàssic, sortint d’Agell. Hi ha una colla de treballadors que fa molta gatzara. No sé si deuen celebrar el dimarts gras.

M’aturo a comprar alguna cosa a Santa Coloma. Vaig enfeinat i no puc voltar gaire per Anglès.

A la doma ve el grup de la Teresa i de la Pilar. També faig un xic de repàs a un noi de Ca la Remei.


dimecres, 5 / març / 2014

I ja som a la Quaresma. Poc després de les nou vaig al col·legi de la Vall dels Àngels. Fem una petita celebració de la cendra, barrejant fang, cendra i aigua. Quin poti-poti! I acabem posant un xic de la barreja al front de cada alumne, fent una creu als que són cristians. 

Amb la Maria Pilar, per telèfon, parlem d’avis, besavis, rebesavis, oncles, tietes... i de gent que voltava per casa: mossos, jornalers, masovers, estadants i veïns, de minyones, bugaderes, mocaderes, planxadores, cosidores, coquesses, remeieres... Quin món, aquell!

Vaig a dinar a Banyoles. Parlem de mossos i del personal de servei que, fa més de cinquanta anys, voltava per la casa, una mena de poble on hi voltava gent de tota mena. O, com dirien els historiadors, una unitat de producció agrària. A veure si podré fer un bon treball

Abans de les cinc haig de ser a la doma per atendre la mainada que venen al  reforç escolar amb en Josep, la Tina, la Dolors i la Carme. Llàstima que no tinguem més voluntaris!  A la sala de la doma, en Pere Pont fa dinàmica d’autoajuda.

A la missa vespertina de la imposició de la cendra hi participa una quarantena de persona, una colla d’Ucraïna. Que malament que s’ho estan passant!


dijous, 6 / març / 2014

enllesteixo el suplement del full. Darrerament he tardat massa a redactar-lo i, des de l’impremta m'han estirat les orelles. També responc varis correus.

Vaig al Museu d’Art, a Girona. També aprofito per passar a la llibreria del bisbat.

A la tarda, faig feina de despatx.

divendres, 7 / març / 2014

A les 10, en Venanci i jo oficiem les exèquies d’en Fermín Martín (64a).  

Quan acabo, vaig a visitar els ancians de Bonmatí i algun altre que hi ha a mig camí. Parlem dels carnestoltes. De fet, poques experiències en tenen ja que la seva joventut va transcorre en la post-guerra.

A la tarda, en Pepet  i jo oficiem les exèquies de la Maria Recasens. Havia nascut fa 94 anys a La Cellera de Ter (¿n’hi ha alguna altra?). Morí a Torredembarra. Era vídua d’en Josep Pont. La majoria dels assistents són forasters.

A la tarda imprimeixo un fulletó amb els cants de Quaresma. També preparo el viacrucis. I, al vespre, tenim el viacrucis i la missa. Hi participen una trentena de parroquians.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada