diumenge, 8 de març del 2015

Març marcedor, nit freda i dia amb calor...

dissabte, 28 / febrer / 2015

Quan em llevo, estic una bona estona escurant xemeneies i canonades. Hi ha molts brutícia.

Després de tota la setmana anant com una moto, avui tinc un xic de tranquil·litat. A veure si podré covar un xic el refredat.

Al migdia m’arribo fins a Sant Martí per deixar-ho tot llest per la celebració de demà. Hi tanco bé una finestreta que la tramuntana havia obert.

Tinc la veu encara molt desballestada. El cert, però, és que no em fa mal res.

A la tarda, celebro la missa anticipada a Bonmatí.

Quan arribo a Anglès, Mn. Vladimir està celebrant la missa amb els feligresos d’Ucraïna. Cada vegada són més.

A les 8 celebro la missa anticipada d’Anglès. Tan a Bonmatí com aquí, sembla que enraono amb una sordina a la boca. M’haig d’apropar al micròfon, vocalitzar, parlar a poc a poc... I només entonar els cants més fonamentals de la celebració.

I aviat al llit.  


diumenge, 1 / març / 2015

Celebro les misses a mitja veu, amorrat al micro, cantant poc. Ja hi haurà temps de fer-ho millor.

A  Sant Martí Sapresa em comenten que, a més de la mort de l’Anicet i del seu germà, el Germà de La Salle Hermenegild Masferrer, aquesta setmana també han mort en Climent Roca Masachs, que morí a Girona als 91 anys, el 26·02·15. Era de Can Font de Sant Martí i, per tant, germà de Mn. Rossendo Roca.

I també morí a Banyoles la Consol Pidemunt Llistosella  als 92 anys el  27·02·15.  Era de Can Tapa de Sant Martí, vídua de l’Antonio Caldés Oliva  i fa uns 4 anys morí el seu fill.

A la tarda tenim la trobada de grups de catequesi i famílies de les parròquies de l’arxiprestat a La Cellera de Ter. Hi participen una vuitantena de mainada de catequesi, que juntament amb germans, pares, avis, catequistes, mossens... superem les 200 persones. Ja podem estar contents.

A l’església es fa la presentació de la trobada: Mn. Ramon fa un bon sermonet i Mn. Ignasi presenta el conte de “La llum al país de la nit”. Els nens i nenes porten un llantió a les mans i estan com fascinats.

Quan s’acaba la presentació, anem al teatre del centre. Queda tot ple de gom a gom. Cada grup parroquial hi fa la seva presentació. La pallassa Xicana (o sigui, l’Anna Montserrat) va donant l’entrada a cada grup. Es comença amb l’actuació del grup musical d’Anglès que s’ha format per la missa familiar. Canten QUANSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL. Ho fam molt bé i, si bé cal valorar tot el que van fent els altres grups parroquials, val a dir que el llistó ha quedat força enlaire.

Quan han acabat les actuacions, la PALLASSA XICANA fa la seva actuació.  I, al pati del Centre, s’hi prepara un suculent berenar on es compartiran totes les coques, galetes, magdalenes... que han portat les diverses famílies. Però estic encara molt refredat i m’excuso assistir aquesta darrera actuació i el berenar, que per la diabetis, tampoc en convé. I en Ramon em dóna el nihil obstat.  

Quan arribo al pis, trobo que s’ha bloquejat la calefacció i que ha saltat el tèrmic de la força. Ara que em pensava que podria covar, tranquil·lament i ben calentó, el refredat! Només puc engegar una estufota elèctrica que, si més no, evitarà que la temperatura baixi.


dilluns, 2 / març / 2015

No passo gaire bona nit pel culta del constipat. Al matí, quan em llevo, la calefacció tampoc funciona. Sort que no és un matí fred. Aviso aviat els tècnics: diuen que vindran avui. Espero. Cada dos per tres, aquesta instal·lació falla per un costat o altre.  

Al matí feinejo pel despatx. Faig una mica d’endreça i també faig neteja de l’ordinador. També preparo el PLA DE RECERCA pel doctorat. Sembla que queda clara la justificació, els objectius, els llocs on cal fer la recerca, el moment de la recerca...  

A la tarda, quan ve la mainada de catequesi, venen els tècnics de la calefacció. Per l’ús, s’ha recremat un cable de la calefacció i tot ha quedat bloquejat. La calefacció de la casa (i la caldera) s’hauria instal·lat amb Mn. Gil, ara ja fa més de 20 anys. I quan han canviat aquest tros de cable, tot funciona bé de nou.

A la missa vespertina hi venen a fer d’escolà en Quim, en Víctor i en Joan. Quan acabem haig de pujar un parell de vegades a fer arrancar la caldera. Espero que resisteixi tota la nit.  


dimarts, 3 / març / 2015

La calefacció ha funcionat bé. Al matí, quan em llevo, mandrejo una mica.

A mig matí ve en Narcís, l’aparellador del bisbat. Amb el paleta, i sobre el terreny, es van concretant les reparacions que caldrà fer a l’absis de l’església d’Anglès per eliminar les humitats. També es concreten algunes actuacions a dintre del domicili del rector.    

Quan acabem d’Anglès, ens arribem a Constantins per veure la capella de la Pietat (o de Nostra Senyora de Natzaret, com es deia antigament). Aquí, de moment caldrà tapiar bé els accessos a l’interior per protegir millor l’edifici i, sobretot, per evitar-hi possibles accidents.  

A primera hora de la tarda m’arribo a Sant Martí Sapresa a recollir un parell d’imatges que portaré a restaurar a Olot. Són les de sant Pere i sant Pau que es veneraven a la capella de Sant Pere Sestronques abans que s’enrunés. Quan es restaurà la capella (cap el 1995, quan fou alliberada la M. Àngels Feliu) s’hi col·locà un relleu de fusta neo-romànic representant sant Pere i una imatge de la M. de D. dels Àngels. Tan se val.

A la tarda faig catequesi a l’únic vailet del meu grup que avui assisteix a la catequesi. Renoi.

A la missa del vespre hi fan d’escolà en Quim, en Joan i en Víctor.

Sembla que el meu refredat es va esbargint, però encara sembla que parlo amb sordina o amb una careta. I sovint eixabuiro a dojo.


dimecres, 4 / març / 2015

És dia de despatx i ve alguna visita. Enllesteixo el Pla de Recerca. Ve a visitar-me l’Assumpta. Parlem una mica d’art i d’artistes: la Rosa Serra, l’Anna Manel·la... També parlem d’en Narcís Salgueda.

El cel es va tapant. Cap a la una, baixa un bon temporal d’aigua i calamarsa. Arriben a caure uns 25 litres.

Vaig a dinar a Banyoles. La Nuri també està malalta. Renoi, sembla que pel WhatsApp ens ho hem anat encomanant.

Després de dinar pujo cap a Olot. Vaig als taller de l’Art Cristià a recollir les imatges de sant Salvador d’Horta i de sant Dalmau Moner. Hi deixo, per restaurar, les imatges de sant Pere i de sant Pau. Estic parlant una estona amb en Pep Oliveras Coll que havia tingut d’alumne quan feia classes a l’Institut Montsacopa.  

Al vespre, a la missa vespertina, hi fan d’escolà en Víctor i en Joan.

Cap a les 9 comença a bufar fort la tramuntana. Ve un xic mestralada. Totes les finestres fimbren. Estic a punt d’ancorar el llit perquè, a la nit, no surti voleiant.


dijous, 5 / març / 2015

Al matí, quan he enviat el text del suplement a l’impremta, surto cap a Bellaterra. La tramuntana bufa de valent. Quan arribo a la facultat, no puc tenia intenció de prendre alguna cosa a la cafeteria, però hi ha molta cua i no em puc entretenir.

A les 12 tinc entrevista amb la directora de la tesi, la professora Teresa Camps. Entrevistar-me amb ella, sempre m'anima. Comentem el treball que he fet fins ara i les localitzacions de documentació diversa, sobretot,  a l’Arxiu Diocesà, documentació de la Comissió d’Art Sacre del Bisbat al moment de la post-guerra. Val a dir que hi ha força cosa. Em comenta que cal que redacti un estudi sobre aquesta comissió. No li costa gaire engrescar-me.

També li presento el PLA DE RECERCA perquè hi doni una darrera ullada. Com que ja el troba correcte, quan surto del seu despatx entro a secretaria i el lliuro juntament amb la resta de la documentació que se’m demana. Val a dir que la Susanna,  la secretària, és una persona alegre i que facilita la solució dels problemes. Si ho fes tot per correu electrònic, no quedaria pas tan tranquil. I els tràmits, no hi ha com fer-lo cara a cara. I li agraeixo de debò. Li dic que es nota que som de la mateixa comarca, ella de Llagostera. I la faig riure.

Amb l’esvalot que s’organitza a secretaria, ve algun altre professor a treure el nas, entre altres la Núria, que va ser la coordinadora del curs de màster. Parlem de diverses coses i, clar, també surt el programa Divendres.

Acabo cap a les 2 dels tràmits que em calia realitzar. I dino a la cafeteria. El menjar no és cap meravella, però m’estalvio aturar-me per la carretera.

Com sempre, he aparcat el cotxe un xic apartat de la facultat, uns 600 metres, i així camino un xic entre l’anar i el tornar. De retorn m’aturo a Santa Coloma a proveir alguna cosa, sobretot el material per la trobada d’adolescents que hi ha aquest divendres, a la doma.

Arribo a Anglès poc abans de les 6. M’adono que la tramuntana ha esqueixat una branca de l’olivera que hi ha a la plaça de Santa Magalena. A veure si serà l’ocasió que la coronin un xic. Aquesta oliera ha crescut molt desgavellada  i ja era d’esperar una cosa com aquesta.

Al vespre, celebro la missa. Hi venen d’escolans en Quim, en Víctor i en Joan.


divendres, 6 / març / 2015

A primera hora baixo al poble.  Passo per una oficina bancària per enllestir un tràmit. També m’arribo a la farmàcia a proveir d’algun producte que se m’acabava.

A mig matí m'arribo a Bonmatí. No hi puc anar caminant perquè vaig curt de temps. Visito els ancians habituals i algun més. En general, els trobo força atuïts. Amb els que tenen el cap més seré, comentem les darreres notícies, especialment la mort de Mn. Ramon Ros, que coneixen bé d’haver compartit la infantesa.

Al migdia m’arribo fins a Sant Martí Sapresa a deixar-hi les imatges de sant Salvador d’Horta i de sant Dalmau Moner. Són de la col·lecció del taller d’en Josep Espelta que em va lliurar el seu fill, en Josep M. Espelta, fa ja més de 10 anys. De moment les col·loco al lloc on hi havia les imatges de sant Pere i de sant Pau. Hi fan patxoca.

A primera hora de la tarda oficio les exèquies de l’Annita Miquel i Bosch (88 anys), vídua d’en Josep Lluís Pielias, que havia vingut d’Osor. La gent la coneixia pel segon cognom del marit, l’Annita Pielias. Amb tres filles, són una família molt coneguda i hi participa força gent. L’Annita havia estat molt activa a la vida parroquial d’Anglès: Caritas, catequesi, escoltisme... Hi ha gent qui ho recorda i molts, ja no. En faig esment en forma d’apunt.

Al vespre tenim el viacrucis i la missa del divendres. La lletra nova del viacrucis es va seguint, tot i que hi ha alguna estrofa que no acaba d’encaixar. Fa d’escolà en Víctor. En Joan i en Quim són amb els seus pares.  

A les set ha vingut el diaca de l’arxiprestat. Amb la seva filla i amb l’Alfred preparen la trobada d’adolescents de les nostres parròquies.

Em reuneixo amb el consell parroquial. No hi som tots. Però no podem posposar més la reunió que ja fou aplaçada per culpa del meu refredat. Hi ha bon clima i, fonamentalment, plantegem les celebracions de Setmana Santa i Pasqua. Hi ha bon clima.

Quan acabem, m’afegeixo a la trobada d’adolescents. Hi participen una cinquantena de persones, entre nois i noies (uns 40) i els acompanyants. N’hi ha de Sant Feliu de Pallerols, Les Planes, Amer, La Cellera i Anglès. Dels altres poble, no hi ha cap representació. Hi percebo bon ambient, alegria, companyonia...  Felicito l’Ignasi que ha portat tot el pes de la trobada i que ha deixat bon regust. La propera trobada serà la participació a la Pasqua Jove, a Sant Daniel.

Quan ho hem recollit tot i pujo cap al pis, ja són cap a dos quarts de dotze. I demà serà un altre dia.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada