diumenge, 22 de març del 2015

Tenebrae factae sunt in universa terra et obscuratus est sol.

dissabte, 14 / març / 2015

A la matinada ha anat plovent

Sembla que em trobo millor del constipat, del refredat o de la grip per entregues.   

A Bonmatí tenim reunió de mares de catequesi per parlar de quatre detalls del dia de la comunió. Entretant en Josep Maria fa cantar la mainada: ho fan com àngels. Tant de bo es consolidés un grup de cant de veus blanques.  

Quan torno de Bonmatí, a la recta de Trullàs, em fitxo que es veuen enfarinats de neu la punta de Puigdafrou i, al darrera, Sant Gregori, el Coll, Sant Miquel... Som encara a l’hivern.
A la missa vespertina d’Anglès hi tinc una tropa d’escolans: l’Alexandre, en Jofre, en Sergi i en Quim. Són bona mainada, s’avenen entre ells i fan goig.   

diumenge, 15 / març / 2015

A Anglès, al migdia, oficio les exèquies d’en Jaume Garrigoles Magrià (87a). Havia nascut a La Cellera de Ter i estava casat amb la Maria Costa. Els seus fills es diuen Jordi i Jaume. Va ser un conegut transportista i, darrerament, tenia amputada una cama.

Quan acabo, vaig ràpidament a Bonmatí. Hi celebro el bateig d’en Pol.

Avui dino al Duc de l’Obac a la taula del costat hi ha uns professors tres universitats diferents. Hi conec l’Albert Rossich i en Manel Xifra.  També hi ha la Núria Tió i altres dues senyores.

A la tarda em recloc per preparar uns articles que haig de lliurar properament.


Dilluns, 16 / març / 2015

Al  matí, acabo d’arrodonir el programa de Setmana Santa . De fet l’ha preparat en Miquel. Només acabo de fer-hi alguna correcció. I l’envio. Aquest any hi sortiria la fotografia de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors d’Amer. El 1940, el bisbe Cartañá va prohibir que fos una imatge vestida. De fet, és una imatge d’un taller d’Olot i que la vesteixen al damunt. Queda prou bé. A la contraportada hi va un poema de Mn. Camil Geis.

A la tarda ve la mainada de catequesi. I al vespre venen els cantaires que preparen la missa de rams. Segur que ajudaran a donar un to alegre, animat, participat a la celebració.


dimarts, 17 / març / 2015

Al matí faig alguna gestió per Anglès. També vaig a casa de l’Arnaldo per preparar la trobada ecumènica de Setmana Santa, el diumenge de Rams a la tarda. Li dic que aquell dia és un jornada de celebració familiar i que la trobada resulta força impròpia. A veure el proper curs variem el calendari.

A mig matí vaig amb l’Eloi perquè em faci un bon massatge a l’esquena. Està ben bé una hora remenant els muscles de l’espatlla i del muscle, especialment el trapezi. Ho va fent amb delicadesa i sembla que va desfent els nusos que hi ha a les puntes. La sessió acaba unes petites descàrregues elèctriques. Quan surto semblo un zombi i em dóna la impressió que res em fa mal.

Quan he dinat, descanso un xic.

A la tarda faig la catequesi amb el meu mini grup. Els nois van seguint i anem fent la feina.
Al vespre, vespres i missa vespertina. 


dimecres, 18 / març / 2015

Al matí, a Anglès, oficio les exèquies Maria Muntadas Gamell (98 anys). La havia visitat alguna vegada. Era vídua de l’Alejandro Serrat. La seva germana és la Coloma de Bonmatí.  
Al despatx hi atenc alguna visita i inicio els tràmits per preparar un casament.

Vaig a dinar Banyoles. Dinem tranquil·lament i prenc també una doni de vida familiar.

A la tarda, a Anglès, venen els nois i noies de reforç escolar. Hi ha tranquil·litat. L’Anna Serra em comunica la mort de la mare de la M. Rosa . Es veu que l’enterraran a Castellar del Vallès on també hi està enterrat el seu marit, el pintor Alfons Gubern Campreciós.  

A darrera hora m’assabento de la mort del monjo de Montserrat P. Gregori Estrada Gamisans (98a). Va ser un dels meus mestres de cant a les trobades d’animadors de cant dels estius del 1975, 76, 77, 78, 79... a Montserrat. A casa havia après a cantar amb la mare i les meves germanes. Després en vaig aprendre una mica més a l’escolania de Santa Maria de Banyoles amb Mn. Joaquim Xutglà i amb en Pere Frigolé. Amb els escoltes, al seminari, a les activitats d’esplai... també hi vaig aprendre força repertori. Els darrers cursos del Seminari Major vaig formar part de la Polifònica de Girona, amb el mestre Josep Viader. Els anys que vaig estar a Sant Jordi Desvalls vaig formar part del Cor Filharmonia dirigit per en David Suñer (val a dir que, amb en Francesc Feliu, en Sadurní Martí, en Francesc Ten... vaig passar una de les temporades més divertides de la meva vida).    


dijous, 19 / març / 2015

Felicito els Josep que conec, especialment el meu germà.

Quan he enviat el suplement del full parroquial a la impremta, vaig cap a Girona. 

Primer passo per la Llibreria Diocesana a pagar deutes i a adquirir  material d’oficina. Recullo el llibre de Mn. Joan Busquets MOSSÈN DAMIÀ ESTELA, MESTRE I TESTIMONI (2011). Vaig vetllar-lo la darrera nit, a la Clínica Girona. Precisament el proper 14 d’abril farà 36 anys de la seva mort. Al seminari vaig tenir ocasió de tractar amb ell en forces ocasions: homilies de la missa, sobretaules al menjador... Amb els canvis polítics que es van desencadenar a partir del 1975 ens feia vibrar a favor de les opcions democràtiques, nacionalistes, compromeses...   

A la llibreria de Les Voltes hi adquireixo el llibre d’en Joaquim Nadal i la Gemma Domènech, PATRIMONI I GUERRA. GIRONA 1936 – 1940. Ha estat editat aquest 2015. M’anirà bé per alguna informació que conté.

I vaig a entaforar-me a l’Arxiu Diocesà per buidar els llibres d’actes de la Comissió Diocesana d’Art Sacre 1939 – 1944. Conté molta informació per la meva investigació sobre l’art religiós d’aquell moment.

Vaig a dinar a la plaça de les Castanyes, al restaurant Artusi. Hi ha bon servei i hi menjo bé. Veig que hi dinen diversos funcionaris dels centres oficials de l’entorn.   

Abans de marxar, passo de nou per la Llibreria Diocesana a recollir una targeta d’accés a l’aparcament del pati del Seminari. Em resultarà força més econòmic que no pas aparcar a la plaça Josep Pla o a altres aparcaments públics.

A la tarda, a Anglès, treballo en l’elaboració del text pel Viacrucis que tenim les parròquies de l’arxiprestat, diumenge, al santuari de la Font de la Salut de Sant Feliu de Pallerols.


divendres, 20 / març / 2015

El matí estic pendent de l’eclipsi, sense que m’entretingui a mirar-lo. Està un xic núvol i, amb l’eclipsi, sembla que la nuvolada és de pluja. Recordo el darrer eclipsi que vaig admirar, el 3 d’octubre del 2005. Jo era a la rectoria  de Palafrugell i, aquell dia, hi tenia la mare. Aquell dia, però, el cel estava serè. Però la sensació va ser semblant: com si el cel s’hagués ennuvolat.

El Cisteller, quan jo llegia el text de la Passió i Mort del Senyor, sempre m’havia dit que era impossible que en ocasió de l’equinocci de primavera es pogués produir un eclipsi de sol. Doncs mira, ara es demostra el contrari. Deu ser com allò que em va dir una vegada que, a l’Empordà, no hi trobaria cap església amb un portal obert a tramuntana. I resulta que el portal de l’església de l’Hospital hi està obert. I molts altres que n’he anat trobant: Mare de Déu del Mont, Sant Feliu de Guíxols, Castelló d’Empúries... (Ho recordes, Josep??)

Al migdia, a Bonmatí, hi oficio les exèquies de l’Amparo Trias Fontané (83 anys), l’àvia de can Salsa.  Va quedar viuda força jove d’en Pere  Salce Sequedo (de la deformació del cognom del marit en derivaria el nom de la casa). El seu gendre ha vingut des de la Xina on hi està treballant per una empresa de Celrà.

Dino porros de l’hort, bullits amb un xic d’arròs integral, una rodanxa de lluç i tomata. És una versió reduïda de l’olla de peix, però ben gustosa.

A la tarda poleixo el text del Viacrucis per diumenge. I m’arribo a la Impremta Pagès a recollir els programes de Setmana Santa de l’Arxiprestat. Han quedat bé. Els ha preparat i dissenyat en Miquel: per alguna cosa és de la professió. Quedo sorprès, a la Impremta Pagès, quan em mostren les obres d’ampliació de les seves instal·lacions que passaran a ocupar el doble espai. Vol dir que hi ha feina i me n’alegro de debò.

Amb els nois i noies que venen a catequesi, parlem de quins celebraran la Professió de Fe a la Vetlla Pasqual. Són un grup de 4. Curiosament, els que van a escola a Girona (tot i que diuen que van a una escola religiosa), passen de participar a la Catequesi Parroquial i a la Professió de Fe. La mentalitat és que, a les parròquies, només per si en sobra (de tot). I no critico a cap ordre religiosa clàssica de les que es dediquen a l’ensenyament.


Al vespre hi ha el viacrucis parroquial i la missa vespertina. Amb el bon temps, ha crescut la participació: una trentena grassa de feligresos. I, a les 9, ve el grup de cant que prepara el repertori de la missa de Rams. Serà missa estil Happy Day. Visca. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada