diumenge, 5 d’abril del 2015

Hebdomada Sancta

Dissabte, 28 / març / 2015

Oficio les exèquies d’en Lluís Sureda i Huix, de can Rossinyol (municipi d’Anglès i parròquia de Sant Martí). El seu germà més jove, en Salvador,  em coneix de quan, la tardor del 1979, vaig estar d’aprenent de diaca a Santa Coloma, quan en Josep M. Pont em vetllava. En Salvador era mestre de l’escola Sant Salvador d’Horta i jo vaig fer-hi unes quantes classes.

Quan acabo les exèquies oficio el baptisme d’en Jan. El seu pare és polonès i la seva mare, de Roda de Ter.

La cartera em deixa un llibre que m’ha enviat en Pep Vila i que ha publicat conjuntament amb la Júlia Butinyà i l’Enric Prat. És el text que va escriure Narcís Collell, “Comèdia de sant Julià i santa Basilissa”i  recopilat a finals del s. XVIII a Gallliners.

A la missa anticipada de Sant Martí Sapresa hi ha una trentena escassa de feligresos. Comencem la celebració a l’exterior, al pati de l’atri, amb la benedicció.  I ja som dintre de la Setmana Santa.

A la missa vespertina d’Anglès també hi ha una bona collada de gent. M’hi fan d’escolans en Yasser, en Jofre, en Víctor, en Quim, la Maria i en Sergi.


Diumenge, 29 / març / 2015

A la missa de les 9 hi participa força gent. La celebració és continguda i intensa. Em fa d’escolà en Taras.

A dos quarts d’onze sóc a Bonmatí. A la plaça, on beneeixo els rams,  sembla que s’hi veu menys gent que els altres anys si bé l’església també s’omple. M’hi fan d’escolans en David, en Sergi, la Dèbora, la Bruna, en Gerard i en Marc.

A Anglès és on més gent hi participa. Els Cantaires animen molt i molt la celebració. Faig la benedicció al davant de l’església i enarboro el Sant Crist perquè la mainada i els pares l’aclamin. La celebració continua a l’interior i l’església s’omple. Hi fan d’escolans en Jofre, en Sergi, en Yasser, en Quim, l’Alexander i la Maria. Ells contents, i jo també.

Quan començava la celebració, m’he adonat que la porta principal de la vidriera encara era tancada. A un dels bons col·laboradors li demano que em vagi a obrir la porta del mig i li dono les meves claus. Quan ja vaig per sortir, veig que encara està tancada la porta. I m’arriba el col·laborador i em diu que la porta del pis ja està oberta. Caram, només falta que hàgim de pujar al pis. I riem.  

Vaig a dinar a Ca l’Elisa. Gairebé comparteixo taula amb en Miliu.

A la tarda, a les cinc, vaig cap a l’Hotel d’Entitats, l’edifici de l’Antic Ajuntament. Hi ha la trobada ecumènica amb la Comunitat Evangèlica d’Anglès. Hi participa el Cor Gospel que s’ha format. Entre tots som unes 30 persones. De la parròquia som en Josep, l’Àngela, en Joan, en Pere... També hi ha en Ramon. La pregària comença a les 6 i acabem cap a 2/4 de 8 del vespre.


Dilluns, 30 / març / 2015

Faig un xic d’endreça per la sagristia i l’església, com qui diu encatifada de  fulles de llorer, de romaní, d’olivera, de palmes...

A les onze celebro la missa de Setmana Santa al Centre de Dia. Ve a ser com un resum de tot el que celebrem aquests dies, amb benedicció del ram i veneració de la Santa Creu. Hi assisteixen unes 40 persones, la meitat usuaris del centre. M’hi fan d’escolans en Quim i l’Esteve. Entre tots fem arribar un gran petonàs als avis que hi participen, molts d’ells parroquians habituals fins que no han pogut més.

S’organitza un sarau al face per haver publicat el comentari: “Per cert, ara diuen que voler fer uns funerals d'estat... ¿voleu dir que no ens volen colar gat per llebre i el que volen fer és una foto dels polítics de l'estat a Catalunya?”

Algú s’estranya que no celebri missa vespertina, com faig habitualment. Dubto que, cap de les persones que hi participen habitualment, no pogués participar a la celebració del matí.

Al vespre vaig a Les Planes per col·laborar amb Mn. Jesús a la celebració de la penitència. Hi participen una trentena de feligresos.

Quan acabem parlem de la imatge de sant Cristòfor de l’església, que fou esculpida per en Jaume Busquets i Mollera, el mateix escultor que va esculpir la Mare de Déu de la façana de la catedral de Girona i el Naixement de la façana de la Sagrada Família.

Passades les 9, arribo a la doma. Els Cantaires estan assajant els cants de la Vetlla Pasqual. Dóna alegria.

 dimarts, 31 / març / 2015

Vaig a la barberia. Estan tallant els cabells a un infant. Els comento que quan, de petit, anava a la barberia, el barber de Can Capa (al començament del carrer Nou, al davant de Ca la Valentina), deixava que un periquito es passegés per les meves espatlles jugant amb el cabell tallat que queia. I així jo estava quiet. Per cert, vaig plegar d’anar a Can Capa quan vaig assabentar-me d’una batussa que hi hagué a aquell carrer. 

També parlem d’algun personatge pintoresc del poble.

Celebro la missa més aviat que els altres dies ja que haig d’anar a ajudar a en Jesús, a la celebració de la penitència de Sant Feliu. Hi participen una seixantena de persones.

Baixant de la Vall d’Hostoles, m’aturo a La Cellera. Encara són dintre de l’església, acabant la celebració. Hi ha una trentena de persones. Quan finalment acaben (ha costat prou!), saludo a la Lídia i, amb en Ramon i en Jordi, anem al bar del Centre a fer una queixalada.

Arribo a la doma a quarts d’onze.  


Dimecres, 1 / abril / 2015

El matí feinejo pel despatx i atenc alguna visita. Cap al migdia vaig cap a Girona. Passo per la llibreria del bisbat a adquirir algun petit record pels nois i noies de la Professió de Fe d’Anglès.  Enllesteixo el text del suplement que hauré d’enviar a primera hora de la tarda.

Vaig a dinar a Banyoles. Parlem dels nebots i de la família. També parlem de la Conxita Puig, de Sant Martí Sapresa, que ha morí ahir i que en Josep coneixia.  El germà de la Conxita, en Lluís, havia fet d’aio del Collell quan hi eren els meus germans. De fet, la mare de la Conxita i d’en Lluís era de ca l’Estany de Sant Miquel de Campmajor.

A la tarda, amb la Sònia, la Mònica, en Pau i l’Hèlder comentem la celebració de la Setmana Santa i preparem la Professió de Fe. Em dóna la impressió que hi posen interès.   

Després de la missa vespertina, a les 8, tenim la celebració de la penitència de la Parròquia. Ens hi ajuda en Jesús. Hi participen un centenar de persones. Crec que l’any passat érem gairebé el doble.

A partir de les 9 del vespre, venen els cantaires parroquials per preparar bé repertori de la Vetlla Pasqual. Tindrem una celebració animada i lluïda.


dijous, 2 / abril / 2015

Al matí venen les confraresses de l’escombra. Fan neteja de l’església i ho deixen tot arreglat per les festes. Retiro la imatge de la Moreneta i, damunt del seu altar (l’únic de pedra de l’església) hi situo el sagrari. En Joan ha netejat els canelobres. Queda un monument clàssic i elegant.

A Sant Martí Sapresa hi oficio lexèquies de la Conxita Puig i Estany (89 anys) de Can Padrosa. Hi ha molts familiars. També hi veig en Pere Coll de Banyoles, que és cunyat d’en Lluís Puig. En Lluís és l’únic que queda d’onze germans. Ha estat el que ha gestionat l’Hostal de la Perla d’Olot. També havia anat a fer paellades i dinars a festes populars. Per Olot, sempre es passeja amb una barretina musca.

Venen a veure’m uns amics de El Figaró, el fill de l’escultor Josep Espelta i la seva muller, l’Anna. Parlem del llegat del seu pare i com fer-ne un bon inventari. Els comento que serà un bon capítol per la meva tesi. Dinem junts.

A la tarda enllesteixo les celebracions que tinc al vespre de la Cena del Senyor. La primera és a Bonmatí. Hi participen unes 30 persones (l’any passat hi van participar unes 40). A Anglès hi participen unes 60 persones (el 2014 van ser unes 80). Faig el rentament dels peus a unes 80 criatures de la catequesi. Queda molt digne. M’hi fan d’escolà en Yaser, la Maria, en Sergi, en Quim. Quan acabem la celebració, dos dels escolans i les seves mares m’obsequien amb dos rams de flors.  


divendres, 3 / abril / 2015

A les nou del matí surt el Viacrucis. Passem pel carrer Jacint Verdaguer, carrer d’Avall, l’Empedrat, la plaça de la vila, el carrer Major i l’església. Hi participen unes 70 persones.  En Joan i en Ramon flanquegen la Creu amb una torxa cadascú. La creu la porten en Josep, la M. Elena, la Glòria, la maria, l’Albino, la Isabel, la M. Asunçao, la Cris, en Josep M., la M. Graça, la Manoli, la Conxita, la Montserrat, la Consol i la Mercè. La durada és d’uns 45 minuts i llegeixo de nou el text que vaig preparar pel Viacrucis de la Salut.

A Sant Martí, participen 13 persones al viacrucis (l’any passat van ser 15) i el fem al pati que hi ha a l’atri de l’església. A  Bonmatí hi participen 12 persones (l’any passat van ser 20).  

A primera hora de la tarda acabo de preparar les cerimònies de la tarda. A la vetlla de la Passió, a Bonmatí hi participen unes 24 persones (el 2014 van ser una quarantena). A Anglès hi participen unes 44 persones (el darrer any van ser una seixantena).

Val a dir que la participació a les celebracions d’aquests dies ha davallat considerablement, per la raó que sigui. També dec tenir-hi la meva responsabilitat.  Sovint s’ha fet dificultós trobar els col·laboradors suficients per viure dignament la celebració. Suposo que caldrà prendre alguna decisió per la celebració de la setmana santa del 2016 en el sentit d’unificar les celebracions d’entre setmana.  Caldrà pensar-hi i parlar-ne.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada