diumenge, 10 de gener del 2016

Initium sancti evangelii secundum Joannem

dissabte, 2 / gener / 2016.

Al matí preparo les misses del diumenge

A la tarda, estudio un xic. Aquests dies m’he encallat més del compte. També preparo un article sobre Casa Missió de Banyoles.

Al vespre celebro la missa anticipada. A una punta de l’altar hi poso la sacra amb l’inici de l’evangeli de sant Joan, el que proclamem avui. Flanquejant la sacra, hi encenc un parell de llums. Diverses persones s’apropen per veure de què es tracta: “Initium sancti evangelii secundum Joannem”. Celebrem el diumenge de la Paraula de Déu.

diumenge, 3 / gener / 2016

Celebro les misses del matí. La darrera, aquests diumenges que segueixen a les festes, la celebro a Bonmatí. De fet, hi participa la mateixa quantitat de gent que a les misses dominicals anticipades.

Al vespre també participo a la representació dels Pastorets, a la Burés. Molta gent no s’ha adonat de la meva identitat fins al cap d’una estona. Els altres actors m’han canviat el text del paper que tenia enmig de la Bíblia i que em serveix de recordatori camuflat del que em toca dir. Però, el paper únicament és per situar-me i de poca cosa serveix el que hi ha posat. Val a dir que tot plegat s’embolica una mica i acabo fent que els nuvis (Maria i Josep) es clavin un cop de cap. Sembla, però, que m’he passat...    

Em comuniquen la mort d’en JOAN AUBETS BLANCH (97 anys). Era vidu de Núria Saumoy Pascual i tenia una filla. Darrerament residia a Calella de Palafrugell. L´enterrament s’oficiarà demà dilluns a l´església de Sant Pere de Palafrugell. Havia nascut a Biscarri (Pallars Jussà) i, per guanyar-se la vida, anà a viure a Barcelona. Allà assistia a les misses de la parròquia de Santa Tecla, al barri de les Corts.

Quan la seva filla es casà ho va fer amb un noi de Calella de Palafrugell, de can Lloveras. La meva mare, la Marina, va servir-hi un parell d’estius, abans de pujar a servir al santuari de els Àngels. Feia de mainadera d’un parell de vailets, un dels quals seria el consogre d’en Joan.

La família Lloveres procedia de Ventalló i hi havia un cert parentiu amb la família de la mare. Per això anà a raure allà. Mentre era allà es va fer amiga de la Raquel, la filla d’una taverna -la Bella Lola- veïna de can Lloveras. La mare  guardava molt bon record d’aquella estada a Calella gaudint del mar. Amb la Raquel no es van retrobar fins que jo vaig estar a Palafrugell.

En Joan era una persona molt pietosa i molt fidel. Era molt nerviós, dels qui volen tenir acabada la feina abans de començar-la. Va entrar de sagristà a l’església parroquial de Sant Martí de Palafrugell perquè Mn. Josep Bachs de Santa Tecla el recomanà a Mn. Josep Oriol. Per tant, quan jo hi vaig arribar, ja feia més de 20 anys que realitzava aquest servei. Amb mi, va fer-ho uns 10 anys. Alguna vegada algun lladregot volgué jugar-li alguna mala passada. El recordaré sovint. Que al cel sigui.

Va ser una trobada entranyable, de comiat, ja que l’endemà d’haver-se retrobat la Raquel morí.   

dilluns, 4 / gener / 2016

A primera hora del matí telefono al tècnic de la calefacció perquè passi a revisar quin problema té. En Jordi, el tècnic, ve cap al migdia. El problema no era greu però bloquejava el funcionament del circuit d’aigua calenta. Espero que no hagi cap més problema aquest hivern.

També cap el migdia en Manel, el fuster, em porta les enfiles de la llibreria que vull instal·lar a l’estudi. Són unes portes d’armari que feia temps estaven guardades i que, serrades per la meitat, aniran molt bé. Amb unes caixes de fruita de plàstic faré els suports. Veurem.

A la tarda instal·lo les lleixes i hi col·loco els llibres. A la part superior de la torre hi tinc la major part dels llibres, però la biblioteca queda massa amunt, apartat i fred. De mica en mica baixaré a l’estudi els llibres més útils.  
  
I celebro la missa vespertina.

dimarts, 5 / gener / 2016

Tinc un dia tranquil. Vaig treballant en un article que se m’ha encomanat sobre Casa Missió de Banyoles. També preparo les misses de la diada de reis.  

M’arriba un missatge que em comunica la situació extrema del P. Cebrià Pifarré de Montserrat. Sembla que ja està apunt d’embarcar-se per passar a l’altra riba. Que el Senyor li doni força i la Mare de Déu l’acompanyi.

Celebro la missa anticipada a Bonmatí amb una trentena d’assistents. Durant la celebració s’escolten l’espetec dels petards anunciant l’arribada dels reis al poble. Baixant, a la colònia, veig de refiló les carrosses de la comitiva dels reis i tota la gent que els envolta.

A la missa vespertina d’Anglès també arribem a una trentena d’assistents. Veig que és el número de les celebracions.

Quan acabo la missa, vaig aviat cap al pis a sopar una mica i a dormir aviat.

dimecres, 6 / gener / 2016

A la missa de les 9m hi oficiem les exèquies de la Dolors Serrat (82 anys), casada amb en Santiago Llagostera. Fa un any enterràrem el seu cunyat, en Pelayo Llagostera. És la cunyada de l’Annita Llagostera i la tia d’en Lluís Llagostera que havia treballat a l’oficina de la Caixa de la Cellera.

A la missa de Sant Martí hi ha una trentena d’assistents, com també a la missa de migdia, a Anglès. A la missa hi participa la Joana Guadalupe i el seu marit. Han arribat de celebrar el Nadal a Suïssa amb el seu fill. L’any passat anaren a celebrar-lo a Mèxic i no pogueren venir a saludar-me. I de passada, un tortell de reis de Can Serra.

Quan acabo vaig cap a Banyoles, a can Teixidor. Som 16 comensals. Puc obsequiar-los amb el tortell de reis que m’han regalat. Quan acabem el dinar pugem a la sala a repartir els regals. Els mini nebots són els reis.  

I retorno cap a Anglès.

dijous, 7 / gener / 2016

Al matí vaig cap a Sant Marti Sapresa. Retiren l’estrella lluminosa que hi havia penjada al campanar. De passada fan una bona neteja al damunt de tot, entremig dels merlets i de la piràmide de la cúspide. La sorra i les herbes bloquejaven els desaigües. A més, a cada punta hi havia arrelat una olivera, una la punta de mestral i l’altre a la punta de xaloc. I des de baix semblaven herbes. I m’acabo d’arribar fins a Santa Coloma per proveir.

A la tarda oficio les exèquies d’en Joan Font (74 anys). Estava casat amb la Maria Colom a qui la gent la coneix afectuosament com la Coloma (un nom femení ben digne) i que tenia una merceria a la plaça Catalunya d’Anglès.
A les 5, vaig al tanatori de La Cellera per expressar el meu condol a la Maria, el seu germà i en Jaume. I resem un parenostre plegats en sufragi de la Paquita.
Al moments més lliures vaig enllestint el contingut del suplement del full parroquial.

Al vespre concelebro amb Mn. Volodymyr la divina litúrgia de Nadal amb els ucraïnesos. Són cap una cinquantena. També hi participen un parell de feligresos de la missa ferial de la parròquia. Jo vaig seguint amb uns fulls que m’ha lliurat el mossèn i intervinc alguna vegada fent, en català, alguna intercessió. La missa és llarga i densa, sovint semi tonada i encensant diverses vegades: l’altar, les ofrenes, les imatges, els assistents... 

Hem començat cap a les 7 i, la divina litúrgia, acaba cap a les 8. Després hi ha els prolegòmens: veneració del Nen Jesús i benedicció de cada assistent, cants nadalencs ucraïnesos... Tot plegat s’allarga fins cap a les 9. Bon Nadal, amics!

divendres, 8 / gener / 2016

El matí visito els ancians impedits de Bonmatí: la Margarita, la Maria, la Dolors, en Josep, la Maria, l’Antònia. Quan passo per davant de la casa de la Paquita, l’encomano a Déu.

Passo un moment per l’església per prendre unes mides. Renoi, si es descuiden passen de llarg.

Vaig al magatzem de construcció, a Anglès, a recollir uns blocs de pòrtland que em serviran per sostenir les lleixes de l’estudi. Les caixes de plàstic s’anyoquen i qualsevol via podria anar tot en doina. 

En Josep em comunica la mort d’en Jaume Esteba Sala (97 anys). Era de can Benefici. Feia molt temps que la ballava i que s’ho passava malament. Va ser alcalde d’Anglès del 1971 al 1976 i, abans, des del 1967, havia estat regidor. La Juanita, la seva muller, sempre ha estat bona col·laboradora de la parròquia brodant i fent tovalles per l’altar de qualitat.

Dino al pis. A la tarda vaig a Vilanna a l’enterrament de la Paquita Batlle Requesens (91 anys) de can Genís, la mare de la Maria. L’oficia el rector, en Jordi. Al cementiri, abans de col·locar la difunta al nínxol, per indicació de Mn. Jordi, hi faig una pregària final.

Quan arribo a la doma, instal·lo bé les lleixes de l’estudi. No crec que s’anyoquin.

Després de la missa atenc una parella que es volen casar a Anglès. És la segona parella que m’ha parlat de celebrar el casament aquest any a l’església d’Anglès.

Al vespre l’equip de l’Oncolliga té reunió per preparar la fira de Sant Antoni, la propera setmana.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada