diumenge, 17 de gener del 2016

No volem ser una regió d'Espanya...

dissabte, 9 / gener / 2016

A primera hora de la tarda  oficio les exèquies d’en Jaume Esteba, alcalde d’Anglès del 1971 al 1976. Que al cel sigui.

Abans de les exèquies, algú em comenta que finalment els de Junts pel si i la CUP han arribat a un acord definitiu, en Mas deixa de ser president i es parla de que serà el nou president de Catalunya l’alcalde de Girona, en Carles Puigdemont, un dels nois de can Crous d’Amer.

A mitja tarda ja es dóna per fet l’elecció del nou president. El 13 de desembre passat va assistir a la missa de Sant Martí Sapresa en sufragi del seu amic, en Josep M. Calders, fill de can Tapa de Sant Martí, que estava domiciliat a can Rieradevall. I, abans de la missa, passà a saludar-me, a la sagristia.

Sé que va ser alumne del Collell, nebot de Mn. Joan Oliveres, que va estar de rector de Besalú fins el 1981 (un reconegut nacionalista català contra totes les directius del règim), molt amic de Mn. Jordi Gultresa (de qui en fa fer la glosa el dia del seu enterrament a l’església d’Amer, molt amic dels monjos de Poblet... Déu faci que se’n surti bé!

Al vespre, venen a veure’m amics de Palafrugell. Participen a la missa vespertina i, quan acabem, anem a fer una queixalada a la Rutlla.


diumenge, 10 / gener / 2016

Celebro les misses a Anglès i a Sant Martí. La  missa del migdia la celebro a Bonmatí. Hi fem memòria de la Paquita Batlle, la mare de la Maria Rossell, la jove de can Nyony, catequista de la parròquia. Hi ha alguna família de la mainada que té al grup de catequesi. També hi ha algú d’Anglès.

Vaig a dinar a la Barca de Sant Julià. I descanso un xic al pis.

A la tarda hi assisteixo al concert de les millors corals d’Anglès a l’església de Sant Miquel: Cantaires de Sant Miquel i Cors Alegres. També hi ha el cor de Sant Gregori. El cor de nens del FEDAC no poden assistir-hi per manca de participants. L’església queda força plena.

Al pis, miro l’acabament del debat d’investidura del nou president de la Generalitat.



dilluns, 11 / gener / 2016

Surto cap a Girona, a Casa Carles. A les 11 m’entrevisto amb Mn. Joaquim Giol, el responsable dels bens immobles del Bisbat. Parlem de com arreglar l’església de Bonmatí i empetitir-ne el volum espaial. També parlem dels usos que podria tenir la rectoria com també de la rectoria de Sant Martí.

Després de l’entrevista em trobo amb la germana del P. Cebrià Piferrer i, manifestant-li el meu condol, parlem del seu germà i de la situació dels monestirs europeus, de les comunitats parroquials, dels capellans... Una realitat molt diferent de la que bull en el cristianisme floraixent de l’extrem orient. També parlem d’en Carles Casademont i de les vinculacions que ha tingut amb el monestir de Poblet i amb el monestir de Sant Daniel.

Sortint de Casa Carles, a l’Ajuntament hi ha el ple de renúncia de l’alcalde Carles Puigdemont. M’espero un xic i el veig sortir. Saluda les persones que se li acosten i ell s’apropa a un noi discapacitat que també és per allà i que sembla que ja coneix d’altres ocasions.

M’aturo a dinar a Bescanó. A la tarda, a la doma,  ve la mainada de catequesi.


dimarts, 12 / gener / 2016  

Al matí vaig a proveir per la nevera. I treballo i gairebé enllesteixo la redacció de l’article sobre Casa Missió. Sintetitzar i dir coses interessants costa molt. Ara caldrà anar retallant i polint.

A la tarda, amb en Joan, anem a veure unes enfiles que aniran bé per posar a l’antic llenyer de la doma.

En Carles Puigdemont pren possessió com a president de Catalunya. Em penso que s’hi ha fet present tot el poble d’Amer.  

Al vespre tenim la missa en sufragi de la Isabel Méndez, en ocasió del 5è aniversari de la seva mort.

dimecres, 13 / gener / 2016  

Al matí atenc al despatx. Al migdia vaig cap a Banyoles i dino a can Teixidor. A la tarda ve la mainada del reforç. I, al vespre, la missa. Res en especial.

Des de santa Llúcia, el dia ja ha guanyat uns 10 minuts de sol al matí i uns 30 minuts,  a la tarda. I ja es nota.   


dijous, 14 / gener / 2016

Venen les confraresses de l’escombra a esterrejar l’església. Surto d’Anglès cap a les 10 i arribo al campus de la UAB cap a 2/4 de 12.

Vaig a l’edifici de Postgrau i doctorat. Tinc hora a les 12 per efectuar la matrícula del curs. Quan em criden em comuniquen que em manca l’autorització del coordinador del departament d’Art i Musicologia. Retorno cap al departament, uns 500 metres: per fora, per dintre, puja i baixa escales. A la secretaria del departament, en Josep Lluís em diu que això ho prepara la Susanna i que era està esmorzant. Vaig cap al bar de la facultat i aviat em trobo amb la Susanna. Ens saludem efusivament desitjant-li un bon 2016 i que es trobi bé després de la convalescència. Tornem a les oficines de secretaria i em prepara l’autorització i va a recollir la signatura del responsable. I avall, que fa baixada: passadissos, escales, corriols, plaça, més escales... 500 metres ben complets. I a Postgrau i doctorat em matriculen i cap més problema. Els dic que el millor és tractar directament amb el personal que, a més, són amables i eficients. Ho dic perquè aquestes gestions sembla que les hauria pogut realitzar on line. Però és un autèntic embolic. I, a més, el web de la UAB és força confusa i fins el personal mateix ho reconeixen.

Retorno al departament d’Art i Musicologia i vaig a la recerca de la Teresa Camps. Després de voltar per tot el departament i pel departament del costat, vaig al bar i me la trobo allà que m’està esperant. Tornem al departament i la Susanna, amb la seva habitual cordialitat, ens situa a una sala on podem parlar tranquil·lament. I és que, la Tere, al deixar de ser professora del departament per jubilació i ser “únicament” professora emèrita, no disposa de cap racó on poder treballar.

Amb la Tere, des de dos quarts d’una fins dos quarts de tres estem parlant de la meva recerca: les destruccions del 1936 a les parròquies del bisbat, la bibliografia sobre el tema, les reposicions d’imatges, pintures i esglésies, la comissió de litúrgia i art... En quedo molt content i ella m’anima a treballar. No sé si faré una sola tesi o bé me’n sortiran 3. Però el tema és apassionant.    

Quan acabem, baixo de nou al bar a dinar a una mica. Saludo gent coneguda. Tot bull de vida i s’escolten molts idiomes. Quan acabo de dinar, cap a les 3, retorno cap Anglès. M’aturo a descansar i fer una becaina a l’Àrea del Montseny. I arribo a la doma cap a dos quarts de sis.

A la tarda acabo el suplement informatiu del full parroquial de les parròquies.

Després de la missa vespertina vaig fins a Bonmatí, al Centre Cívic. Tenim reunió de l’equip de Caritas, un bon equip. Retorno a la doma passades les 10.

Estic content i tranquil després de les dues tasques importants que he realitzat avui a la universitat. Dormiré com un àngel.


divendres, 15 / gener / 2016

Al matí treballo amb l’article de Casa Missió i pràcticament l’enllesteixo. Fer un article d’una pàgina comporta un mes llarg de recopilació d’informació, una setmana de redacció i un parell de dies per deixar-lo enllestit.

Al matí ve el fuster a tapar unes finestres amb vidres. També arregla una persiana de la galeria i em munten un llit antic a l’habitació dels convidats.

Cap a la una vaig a dinar amb en Ramon per parlar de la situació de l’arxiprestat i de les activitats: reunions dels capellans, reunió de la coordinadora de consells, coordinació dels equips de Caritas, activitats conjuntes de les parròquies... Serà difícil de superar la feina que ha anat fent Mn. Ramon.

A la tarda enllesteixo l’article sobre Casa Missió i l’envio per ser publicat a la Revista de Girona. També hi envio unes quantes fotografies.

Sembla que el temps refresca. Em penso que per la fira de sant Antoni ens haurem d’abrigar. Al vespre faig un tomb per estirar les cames.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada