diumenge, 27 de març del 2016

Cessent iurgia maligna, cessent lites, et in medio nostri sit Christus Deus

dissabte, 19 / març / 2016

Recullo un poema d’en Josepmiquel Sevià que corre per la xarxa:

“Volgut mossèn Ballarín,
vos que ja ho teniu clar
tot això del més enllà,
i de la transcendència
i ara en teniu experiència,
si és cert, feu-nos-ho notar!

I ajudeu-nos a actuar
com vos, en conseqüència
(Ah!... i si teniu influència
prop d’aquell que ens va crear,
feu que el poble català
-que tant vàreu estimar-
tingui aviat la independència.

Aquest poeta de Palamós havia estudiat al Collell on conegué els meus germans, i és nebot de la Sra. Càndida Figa, molt amiga de la mare.

Venen la Nora, l’Etna, l’Abril, en Joan Maurici i l’Ona. Els comento el pla de treball d’aquests dies per preparar-se per la Professió de Fe. Sembla que els fa il·lusió.  

Al migdia batejo en Lluís , nét d’en Joan Cañigueral amb qui  vaig coincidir estudiant al seminari menor. És el segon nét que li batejo.

A la tarda hi ha el bateig de la Sofia que oficia en Volodymyr, el capellà ucraïnès. Els ucraïnesos, quan bategen un infant, també li administren la confirmació i, sovint, la primera comunió.

La primera missa de Rams l’oficio a Sant Martí Sapresa. Hi participen 10 feligresos, dels quals 4 venen d’altres parròquies. Ja veig que el proper any no caldrà fer aquesta celebració anticipada.

A Anglès, a la missa anticipada de Rams, hi participen cap a 60 persones.


diumenge, 20 / març / 2016

Avui comença la primavera.

A les misses hi ha força gent, especialment a la de Bonmatí a dos quarts d’onze i a la d’Anglès, a les dotze. La celebració de Rams conserva molts elements populars.

Vaig a dinar a Can Vernis. M’hi trobo la M. Rosa Vila, d’Amer, i la seva família. Ens saludem i parlem una estona. Està contenta perquè anà molt bé la processó de la Mare de Déu dels Dolors.

A la tarda treballo una estona.

dilluns, 21 / març / 2016

A mig matí ve el grup que es prepara per la Professió de Fe: quatre noies i un noi. Avui toca escoltar el testimoni de dos parroquians, la Dolors i en Joan,  que els parlen amb senzillesa de les seves conviccions cristianes.

Al vespre celebro la missa. Hi participen una dotzena de feligresos. Fa goig.

Quan acabo vaig cap a Les Planes per col·laborar amb en Jesús a la celebració de la Penitència. Hi participa cap una quarantena de persones.

dimarts, 22 / març / 2016

Les notícies parlen d’un doble atemptat a Brussel·les,  a l’aeroport i al metro. Es parla d’algunes desenes de morts.

A mig matí vaig a celebrar la missa al Centre de Dia acompanyant els avis que hi són atesos. També hi participen altres feligresos, a més del grup que es prepara per la Professió de Fe. I l’Esteve em fa d’escolà.

Quan surto veig que tinc diverses trucades. Com que són gent que col·labora a la vida parroquial, els truco per mirar què volen. Resulta que a la nit algú ha entrat al magatzem de Caritas, a Santa Magdalena, i s’ha endut una bona carregada de menjar. Ara feina a canviar panys, a mirar què hi falta, a fer la denúncia...

A la tarda vaig a Sant Martí Sapresa. En Pep Oliveras porta les dues imatges restaurades: la Mare de Déu dels Dolors i en Nen Jesús dret, mostrant el calze i la partícula. I baixem de les fornícules les imatges del Sagrat Cor i de Sant Josep que s’endurà per restaurar. I em penso que ja estaran restaurades totes les imatges d’aquesta església.

En Pep ve amb els seus dos fills, en Max i en Marian. Són molt comunicatius. Estan fent ESO.  Em comenten que fan d’escolans a Sant Esteve d’Olot amb Mn. Lluís i que es preparen per la Confirmació, amb l’Anna Verdaguer (que feia de monitora a Les Fonts quan jo era per allà). Em demanen si algun dia podran venir a fer-me d’escolans. Els comento que els seus avis, en Marià i la  Roser,  quan es van casar, van començar el seu passeig de nuvis a casa.   

Al vespre, no tinc missa vespertina i vaig cap a Sant Feliu de Pallerols. Col·laboro amb en Jesús a la celebració de la Penitència. Hi participen unes 60 persones. Acabada la celebració, tot xino xano vaig cap a Anglès. Arribo a la doma cap a ¾ de 10.

dimecres, 23 / març / 2016

M’assabento que la Coral Nit de Juny de Palafrugell estan retinguts a Brussel·les on havien anat a actuar. Els envio un missatge de coratge.

Dino a Banyoles. Aprofito per anar a proveir-me per aquests dies de festa.

Després de la missa vespertina va arribant la gent per la celebració de la Penitència d’Anglès. Hi veig feligresos d’Amer, d’Osor, de la Cellera... i, clar, d’Anglès. Superem el centenar d’assistents. Hi respiro devoció i interès. Val la pena aquestes celebracions que ajuden a descobrir la Misericòrdia.

Al vespre veig, per primera vegada,  el programa de El Foraster dedicat a Ventalló. Hi surt la Paquita Roca que estava casada amb en Pere Serramitjana de Banyoles. Es veu que té 90 anys. També hi surt la meva padrina, la tia Lola acompanyada d’en Josep  (el seu germà), de la seva jove (la Isabel), del meu cosí (en Lluís). També hi surt la Núria Esponellà i el seu marit.   


dijous, 24 / març / 2016

Al matí ajudo a arreglar l’església, especialment el Monument i el que es necessita per la celebració del vespre.

Al migdia celebro la missa del Dijous Sant a Bonmatí. El to és senzill i devot. Hi participen unes 25 persones.

Amb en Ramon, en Jesús i en Jordi, dinem plegats a Ca l’Elisa celebrant així el Dijous Sant.

A les 8 del vespre oficio la segona celebració del dia, la Cena del Senyor, a Anglès. Hi participen una cinquantena de persones.


divendres, 25 / març / 2016  

A les nou del matí iniciem el Viacrucis pels carrers del barri vell d’Anglès. Hi participen unes 7 5 persones. Diversos voluntaris porten, per torns, la creu: una persona a cada estació. En Joan i en Ramon flanquegen la creu amb una torxa. La Maria fa un toc de campana a cada estació. En Pedro entona els cants del viacrucis... i jo vaig llegint els comentaris referits a cada estació.

A les 12 oficio la litúrgia de la Passió a Bonmatí. Hi participen unes 30 persones. 

Per dinar faig una olla de verdura amb bacallà, tal com m’ensenyà a fer-ho la mare.

A les 6 de la tarda tenim la litúrgia de la Passió a Anglès. Hi participen unes 5 5 persones.

Poc després de les 7 surto d’Anglès i vaig cap a Girona, a l’església de la Mare de Déu dels Dolors. Els passos ja són tots davant de la catedral. Un cop m’he vestit amb la túnica i la vesta, tot negre, sortim al carrer, davant de l’església dels Dolors. Amb els congregants diem una avemaria i els imparteixo la benedicció. I anem cap a la catedral.

Vaig al costat del pas de la Mare de Déu i, quan sortim, em situo al darrera. M’agrada observar la gent que omple els carrers per contemplar la processó: moltes famílies joves amb els fills, alguna família amb algú disminuït, la majoria de la gent va observant amb curiositat i respecte, hi ha qui mou els llavis devotament i mira la imatge amb devoció...

Arribem a les escales de la catedral cap a 2/4 de 12 i, amb la junta, pujo al capdamunt. Quedo prop del bisbe i dels capellans de les confraries. La Concepció i la Mercè em saluden...

Poc abans de les dotze arribo de nou a l’església dels Dolors. Es serveix un xic d’àpat a base de pa amb tomata, pernil i, al final, bunyols. Acabem cap a la 1 i surto cap Anglès. Hi arribo quan el campanar marca dos quarts de dues. I a les 2, cap al llit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada