diumenge, 5 de juny del 2016

Tantum ergo Sacramentum veneremur cernui...


dissabte, 28 / maig / 2016

Al matí preparo un xic les celebracions del cap de setmana.

Al migdia celebro el baptisme d’en Gerard i d’en Max, els néts de la Dolors. I l’església es va omplint d’avis i àvies que venen per la missa de la llar dels jubilats. Que guardin silenci mentre fem el bateig, costa un xic.  

Tot seguit celebro la missa de la llar dels jubilats.

Cap a les 2 vaig a la Burés per participar al dinar dels socis de la llar dels jubilats. Em situen a la presidència, al costat de la Marta.

A la tarda, per la doma,  ja comença haver-hi enrenou preparant la celebració del Corpus: gespa tallada, flors...  

Celebro la missa anticipada a Bonmatí. Com he fet altres vegades, dono la primera comunió als dos escolans. Els dic que ha estat un regal sorpresa de Jesús mateix. I diumenge que ho celebrin amb els pares i familiars.


diumenge, 29 / maig / 2016

Em llevo a les 6, com cada dia. I a cap hora ja veig tot de gent que volteja per la doma, per l’església i pels carrers del barri antic d’Anglès. Tothom va a l’idea per confeccionar les catifes.

Abans de la missa de les 9, faig un petit tomb per l’entorn de l’església per saludar els grups que van confeccionant les catifes florals. A la missa de les nou. Hi ha una bona volada de gent. I quan acabo baixo cap a Can Centena  per agafar el cotxe, que tinc al carrer Girona, i anar cap a Sant Martí.

El pedró que hi ha a l’atri de l’església de Sant Martí està ornamentat amb flors, al damunt i al peu. La gent es situa a l’entorn. I mentre celebrem la missa, el sol es va despullant de les boires que l’embolcallaven. La missa té mot bon regust de Corpus. I quan acabem la missa, amb cants, traslladem el Pa eucarístic a l’interior de l’església per dipositar-lo al sagrari.    

Quan arribo a Anglès ja tot respira processó. La gent, pel carrer, es va saludant tot admirant els catifes florals. La Maria del Pa ha estat la directora col·locant els diferents grups que han omplert de flors i de colors el barri antic.

A la missa hi participen la mainada que celebrà la primera comunió el diumenge passat. Els cantaires de Sant Miquel interpreten els cants. I un cop acabada la missa, intentem formar la processó. Costa un xic d’arrencar. Al davant, obrint la comitiva, hi van els gegants –en Miquel i la Remei- amb els grallers. Tot seguit la creu de plata que porten uns portuguesos, ben integrats a la vida parroquial. I continua la gent. El tàlem el porten sis pares de mainada de la primera comunió. Els nens de primera comunió i de catequesi van tot a l’entorn del Santíssim que mostro en la custòdia. I anem fent tot el recorregut: carrers Jacint Verdaguer, Avall, Empedrat, plaça de la Vila, carrer Major. Quan entrem de nou a l’església, des del portal, beneeixo els assistents i tota la vila d’Anglès: “Que el Senyor et beneeixi i et guardi. Que et faci veure la claror de la seva mirada i s'apiadi de tu.  Que fixi damunt teu la seva mirada i et doni la pau”.

Ja a dintre l’església, dono les gràcies a tots els assistents. Abans de dipositar la capseta amb el Santíssim dintre del sagrari, faig besar-la a la mainada de la comunió.  I els dono a cadascú el record / diploma de la comunió.

Quan acabem, venen la Carme i en Ricard a dir-me que han participat a la missa i a la processó i que els ha agradat molt.

I la feina del matí continua. A les dues oficio les exèquies d’en Fernando González (86a). Havia treballat a les mines d’Osor i ha estat considerat com molt bona persona. Hi assisteixen molts homes.

Quan hem acabat, endreçat els objectes més delicats i tancat l’església, pujo cap al pis. Ja gairebé són les 3. Preparo el dinar, dino i descanso una estona.

La tarda la dedico a llegir, escriure, parlar amb algun amic...


dilluns, 30 / maig / 2016

Al matí surt l’autocar que va cap a Lourdes amb feligresos de les parròquies del Ter Brugent.

Des del meu estudi veig les muntanyes del Pirineu de nou cobertes de neu. Que bé.

Al matí ordeno l’església i la sagristia. Després de la processó, sembla que hi hagi passat una tramuntanada. Amb en Joan pleguem el tàlem.

Estic treballant el tema de les destruccions de les esglésies el 1936, ara farà 80 anys.

Em proposen portar un curs de fenomenologia de les religions. M’hauré de barallar amb els pros i els contres abans de decidir-ho.

A la tarda, sense la mainada de catequesi, hi ha tranquil·litat. I celebro la missa vespertina.

M’assabento de la mort d’en Manel Costa-Pau (80a). El vaig conèixer quan jo era el rector de Gaüses (1987 – 1994) i ell vivia a la rectoria, adossada a l’església parroquial. A la universitat vaig coincidir amb el seu fill, en Roger, amb qui continuo relacionant-me. I vaig acompanyar el casament d’alguna de les seves filles. No sé si també vaig batejar algun nét o néta seus. Al cel sia!


dimarts, 31 / maig / 2016

Dino al monestir de Santa Clara, a Vilobí, amb els companys de “promoció”: Josep M., Ramon 1, Ramon 2, Joan 1, Joan 2, Joan 3, Jaume Benet, Esteve i jo. Els temes de la tertúlia són els propis dels capellans  i, aquests dies, en tenim una bona colla.

A la tarda vaig a Bonmatí. Hi tinc la celebració de la penitència de la mainada de la primera comunió i l’assaig de la cerimònia de diumenge. N’hi ha algun que està força esverat.  

Al vespre tinc la missa vespertina. M’ha arribat algun missatge dels pelegrins a Lourdes.

dimecres, 1 / juny / 2016

A la tarda tenim la darrera sessió de reforç escolar.  S’acaba una estona abans i es dóna berenar a la mainada: xocolata, coca dolça i sucs de fruita. Tots marxen axeleiats, tot i que plou a bots i a barrals. I s’enduen una bosseta amb quatre llamins. Amb els voluntaris també fem un xic de brenadic de coca de flequer amb tomata i  embotits. L’Anna ho ha preparat tot. I tots els altres, n’hem gaudit: Josep, Carme 1, Carme 2, Carme 3, Ricard, Tina, M. Rosa.

Després de la missa em telefona el Ramon per comentar-me el pelegrinatge a Lourdes.

Preparo uns apunts pels alumnes del curs de Cultura Religiosa.    

dijous, 2 / juny / 2016

Celebro la missa a les 9 del matí. Em va molt bé a aquesta hora. I abans de dos quarts de 10 surto cap El Collell.

Arribo al santuari cap a ¼ d’11. Tot de mainada d’alguna colònia escolar que volta pels entorns del santuari.

Vaig a l’església i, a la sagristia, em trobo amb Mn. Joan (que em va batejar al Mercadal ara farà 63 anys i, per tant, ell en té 86). També m’hi trobo amb la M. Antònia i l’Andreu. I anem fent feina: la custòdia, un reliquiari amb un fil del mantell de la Mare de Déu, calzes... (un és donació de la família Yani de Banyoles fet el 1939, després d’escapar-se de les execucions de la guerra civil, uns a Itàlia –eren italians- i un altre, en Joaquim que es quedà a Banyoles i es va salvar de miracle)... Jo em dedico a inventariar les teles que va pintar  Mn. Soler de Morell, amb paisatges de l’entorn del Collell. El seu valor és sobretot documental. També hi ha alguna altra pintura, totes de poc valor. Altres coses que inventario són el frontal i el retaule de l’altar major (neo-romànics, d’en Ramon Pericay: no trobo enlloc cap referència d’aquest escultor i daurador).

Vaig a dinar a Banyoles. I a la tarda, vaig cap a Girona. Estic una estona a l’arxiu i, cap a les 5, participo com a professor convidat a la reunió de claustre de fi de curs de  l’Institut de Ciències Religioses de Girona presidida pel bisbe Francesc i en Pere Carreras.

Tot seguit hi ha una paralitúrgia de fi de curs a l’església de Sant Martí Sacosta. Feia anys i panys que no hi entrava per res: quants records! Presideix la cerimònia el bisbe Francesc.  

A l’aula Damià Estela, el president de Caritas Interparroquial de Girona , en Ramon Ceide, imparteix una ponència sobre el tema ERA FORASTER I EM VAU ACOLLIR. Ho segueixo al costat d’en Pere Domènec.

I tot plegat acaba amb un piscolabis a l’espai que queda damunt del museu bíblic, ara sala d’audiovisuals de l’Institut. Allà, entre queixalada i queixalada, puc saludar diversos companys i amics, entre altres en Narcís Cadenas, en Jaime Serrano... I cap a quarts de deu marxo cap a Anglès.  


divendres, / 3 / juny / 2016

És la festa del Cor de Jesús i acabem la missa amb un breu acte d’adoració.

Després de la missa, vaig cap a Bonmatí a visitar els ancians impedits. En visito un parell més que els altres mesos.

Al migdia,  can Vernis de la Cellera, dinem junts els companys de l’arxiprestat: en Ramon, en Jesús i en Jordi. Hi ha abundància de temes per parlar i per compartir.  

Al vespre, celebro la missa a l’església dels Dolors de Girona. Abans m’he arribat al carrer Santa Clara portant a enquadernar una aquarel·la d’en Lluís Bruguera amb la façana de l’església de Sant Martí. Me la regalà la seva mare, la Lluïsa, el setembre passat.

A la missa que celebro a l’església dels Dolors, preguem per la M. Luisa Ortín Pérez, la mare d’en Jesús Ortiz, i que morí el dissabte passat a Barcelona. Una bona colla de gent participa a la celebració.


Cap a dos quarts de 10 surto de Girona i arribo a la doma cap a les 10.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada