dilluns, 18 de juliol del 2016

Si Nadal fos a l'estiu...

Dissabte, 9 / juliol / 2016

Queda clar que estem a l’estiu i la calor s’hi fa de valent.  De totes formes, cada dia estem més a la vora de Nadal. Però, com diu el poema d'en Joan Vilardell: 

Si Nadal fos a l’estiu,
jo no sé com ho faríem.
No hi hauria neu enlloc
i els torrons es desfarien.

Els pastors amb banyador
a la cova anirien
i al nen Jesús, amb amor,
un gelat li compararien.

Què farien els Tres Reis,
abrigats amb tantes capes?
Es tallarien els cabell
i potser també la barba.

Es posarien “bermudes”
i camises de colors.
Al cap un barret de palla
i unes ulleres de sol.

Fins i tot “Els Pastorets”
al parc aquàtic faríem
i als dimonis, amb tanta aigua,
el foc se’ls apagaria.

Res d’avirams farcides,
ni canalons, ni escudelles.
Unes bones amanides
i tres o quatre costelles.

Però Nadal sempre és Nadal,
sigui a l’hivern o a l’estiu
i per això celebrem,
que Jesús és nat i es viu

A la tarda celebro les misses anticipades a Bonmatí i a Anglès. Anuncio la benedicció de vehicles per demà al migdia. També els anuncio que, dissabte vinent, diada de la Mare de Déu del Carme, sortint de missa, beneiré les barques i vaixells.  


Diumenge, 10 / juliol / 2016

Celebro les misses a Anglès i a Sant Martí. I quan acabo, visito la Carme.
A mig matí em comuniquen la mort de Mn. Vicenç M. Capdevila. Fou un dels millors professors que vaig tenir al seminari de Girona, especialment del tractat de gràcia. També ens va impartir el tractat de Eucaristia.

Era fill del periodista i escriptor Josep M.CapdevilaEn Joan Carreras, rector de Tossa de Mar, va ser alumne seu a la que es denominà amb humor la “Universitat de Borgonyà”.


Al migdia, celebrem la missa en honor de sant Cristòfor. La participació és mitjana. A la sortida, beneeixo els vehicles que passen davant meu: uns 25. M’han vingut a visitar amics de Palafrugell a qui també els beneeixo el cotxe, clar.  

dilluns, 11 / juliol / 2016

Amb en Ramon, anem a les exèquies de Mn. Vicenç M. Capdevila, a la Catedral de Girona. Hi participen pocs capellans (cap a dues dotzenes) i poca gent (no s’arriba a omplir la primera meitat dels bancs). Jo m’assec al costat d’en Joan Ferrer.

Em comuniquen la mort de la Maria Encesa (82a), Era de Bonmatí però darrerament vivia a Anglès, a casa de la seva filla. El seu marit, l’Enric, passava per les cases a mirar els comptadors de l’electricitat. Ells dos eren bons sardanistes que acostumaven a participar a ballades i aplecs. Al cel sia. Les exèquies les oficiarà en Miquel Figareda, el diaca, que coneix la família. 

A la tarda enllesteixo els escrits que caldrà incloure al programa de la Festa del Terme del darrer diumenge de juliol. Hi parlo d’en Modest Fluvià, que morí la tardor del 2015. En Pep Claparols, en Jep de l’Horta,  també hi publica un escrit.   

Dimarts, 12 / juliol / 2016

Amb en Ramon i en Jordi anem cap a Figueres. Tenim la sortida d’estiu dels companys de l’arxiprestat. En Jesús no s’hi pot afegir.

A la rambla de Figueres ens trobem amb en Pep Frigola. I junts anem a visitar el MUSEU DE L’EMPORDÀUna de les novetats és tota la memòria de la reconstrucció de l’església de Sant Pere. Es veu que es va localitzar en un antiquari. Els arquitectes eren en Llopart (Amadeu Llopart i Vilalta?), en Mora (Francesc Mora i Berenguer?) i en Segarra.

Sortint ens anem a visitar l’església de Sant Pere, ben interessant i ben cuidada. Anem a saludar en Josep Taberner, el rector, i visitem el pis on viurà en Pep Frigola. L’estan acabant de pintar.

Tot xino-xano, pel carrer Nou, fins després la plaça de la Creu de la Mà i anem al restaurant bufet lliure Gafi-Gafi. Ens hi trobem amb en Miquel Àngel, en Carles Sànchez, en Jordi Pla, en Pere-Lluís Aymerich, en Manel Masvidal. I, amb la colla de companys, dinem plegats.

Després del dinar i de la sobretaula, en Ramon, en Jordi i jo, anem al Museu de la Tècnica de l’Empordàhttp://www.mte.cat/ Quedem ben farcits d’estufes, planxes, rellotges de paret, màquines d’escriure, calculadores, màquines de cosir, pesca-pous i andròmines diverses... de totes les èpoques i de totes les mides. Amb tot, hi trobo a faltar segadores, màquines de batre, embaladores, afaitadores, depiladores... Els hi ho vaig suggerir.

Anant cap a l’Empordà férem l’hora menor i, tornant, resàrem vespres. I a les 7 del vespre arribava a Anglès per celebrar-hi la missa vespertina.    

Dimecres, 13 / juliol / 2016

Felicito els Enric. Tinc diverses visites al despatx. Al migdia vaig cap a Banyoles. Tot dinant parlem de la festa del Terme. També parlem dels mestres que hem tingut a la nostra infància a partir d’un llibre que s’ha editat darrerament parlant d’un professor que han tingut en Martirià i la Nuri. De fet, no queda massa ben parat.

Em comuniquen la mort de la Maria Ferran. Darrerament l’havia visitat. Una seva filla és la flequera de Bonmatí i una altra filla serveix a la fleca de Can Centena. Un dels néts és en Xavier Sarsanedas, el noi que porta Radio Bonmatí. 

Dijous, 14 / juliol / 2016

Ha refrescat considerablement i l’aire és de tramuntana.

A les 10, a Bonmatí, oficio les exèquies de la Maria Ferran. A l’enterrament hi participa una bona collada de gent.

Vaig cap a Salt per entrar a l’autopista i anar cap a Bellaterra. Hi arribo cap a les 12. Pel campus, quan vaig cap a la facultat de Filosofia i Lletres, cap el Departament de Musicologia i Història d’Art, em trobo amb en Jaume Isern que acompanya la seva filla a matricular-se. Quan ens creuem, no ens reconeixem. Però, quan som un xic enllà, ens girem de cop i ens saludem cordialment. Parlant de la família, em comenta que la Siseta, la seva bona mare, morí fa uns quatre anys.

Pels cataus de la facultat, vaig cap al despatx de la professora Teresa Camps. Estem dos hores ben completes parlant de l’esquema de la tesi. Disposo de molt material i ben interessant, però ara cal anar analitzant i ordenant la informació i anar deixant clar el desllorigador. Com sempre que em trobo amb la Teresa, en surto animat. Quan estem acabant, ve la Pilar Gil.

I, pels corredors, em trobo amb la secretària del departament, la Susanna. Em comenta que, abans del 8 de setembre, cal que presenti l’estat de la qüestió de la recerca que estic elaborant.

Dino a la cafeteria de la facultat. Hi veig un noi de Palafrugell que, pel carrer, veia sovint. De fet no ens havíem saludat mai ni sé com es diu.

Cap a les 4 sóc de nou a Anglès.

divendres, 15 / juliol / 2016

Al matí passo en net les idees que em va suggerir  la Teresa i li envio perquè li doni una ullada.

Amb en Ramon anem a dinar al Centre Cívic de Bonmatí. En Jesús és a Besalú i en Jordi és a Camós. 

Després de la missa, vaig a la plaça dels Horts. Hi recullo la Rosa, la Maria, la Carme i la Maria Badia.  En Miquel Valentí i en Miquel Tolosa recullen altres. I anem cap a Les Planes, al Rebost d’en Bacus, on hi tenim la trobada dels consells parroquials del Ter Brugent: Sant Feliu de Pallerols, Les Planes, Amer, La Cellera, Anglès, Sant Martí, Bonmatí i Bescanó. Entre tots els participants, una seixantena de persones.

En Josep Valls, com a secretari de la coordinadora, dóna la benvinguda i, breument, ens presentem un per un, tots els assistents. I fem la pregària cristiana amb la creació que hi ha al final de tot de l’encíclica LODATO SI.


El sopar és abundant: pa amb tomata i embotits i, de segon, carn a la brasa. Hi ha molt bon clima.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada