dimarts, 7 de març del 2017

No tinguis por, jo et vinc pa fer saber que Déu, suau, vol una poca cosa.


dissabte, 25 / febrer / 2017

Segueixo la rutina de cada dia, amb tranquil·litat i sense presses. No tinc la missa al matí.

A la tarda ve Mn. Volodimir i els feligresos ucraïnesos. Ells comencen la Quaresma avui.


diumenge, 26 / febrer / 2017

Després de la missa a Sant Martí, passo per Can Perich a visitar les àvies. Hi copso la preocupació pel tema de la grip aviària. És lògic. A Constantins (dintre el terme de Sant Gregori) han hagut de sacrificar uns 17 mil ànecs. I a La Cellera també els ha tocat el rebre. No és pas cap broma.

Dino a Can Tarrés. Quan pujo a la doma, agafo el cotxe i m’arribo a Sant Julià de Llor per mirar millor els bancs. Estan molt atrotinats i algun dia els feligresos es trobaran asseguts a terra. Sembla clar que ho haurem de solucionar.

A l’església de Sant Julià hi prego un xic, com és lògic. I quan surto, faig un tomb entorn de l’església. El paisatge és impressionant: Brunyola, Santa Bàrbara, el Pla de Llancers, Sant Miquel, Sant Gregori, Puigdafrou, el Far, Santa Brígida, Sant Climent, Finestres, Sant Roc, Sant Grau, Rocacorba, els Àngels, Girona... Un dels paisatges més fascinants de l’entorn, només amb el punt negre de la gran antena al costat de l’església.


dilluns, 27 / febrer / 2017

Passo un dia dolent. Diria que el tractament per compensar la tensió no em funciona bé.  Dino a Banyoles.

Em demanen una còpia del text del Viacrucis Vivent que es representà a Palafrugell. Vaig fer-ne una redacció nova cada any, millorant l’anterior. La darrera i definitiva vaig escriure-la el 2009.  A veure si, per aquests verals, algú s’anima a escenificar-lo de nou. Me l’he rellegit i, a uns anys vista, sembla que té prou consistència. Crec que hi ha moments molt colpidors: la introducció, l’encontre amb Maria, les ploraneres, el plany de Maria... Segurament els que el van representar i els que el van veure ens en podrien remarcar algun.

dimarts, 28 / febrer / 2017

He passat mala nit.

Després de la missa del matí ve en Genís Crespo. A Anglès el coneixien per en Ginés. Un seu germà és l’avi de Can Tonatic. En Genís ara viu a Castelldefels i havia tingut una botiga de confecció a Barcelona, al carrer Muntaner / plaça Adrià, sota de l’avinguda General Mitre. Em diu que vestia els fills Pujol. L’acompanyen dos capellans d’uns 45 anys: en Xavier i en Fernando.

En Xavier és capellà a l’església de la Mare de Déu de Montserrat de Castelldefels. Em diu que és nascut a Tudela i que els seus pares eren andalusos. Va estudiar a Barcelona i a València i va fer una estada d’uns 6 anys a Perú. Precisament del Perú és l’altre mossèn, en Fernando. Els comento que el que va ser bisbe d’Abancay, Mn. Enric Pèlach Feliu (1917 – 2007), havia estat batejat a aquesta parròquia d’Anglès. I que el seu secretari, Mn. Miquel Guitart Crosas (1932 – 1990) havia nascut a la parròquia veïna d’Amer i va ser rector de Sant Martí Sapresa, una de les parròquies que intento atendre.

En Genís ens mostra fotografies de quan feia d’escolà a Anglès. També hi surten en Ricardet, en Jaume Selga... I va explicant coses de l’església, de la rectoria, de la Mare de Déu del Remei,  que venerem amb tota devoció.

A la tarda hi ha la reunió del grup de Vida Creixent. També hi participa en Pere Canaleta ja que fa una ronda per tots els grups. Li comentem que els temes fan molt de tuf d’obres. Es veu que gairebé tots els grups se’n lamenten. Quan acabem la reunió, em conviden a celebrar els 36 anys de la meva ordenació. Què hi farem.

Cap a les 6 ve una parella per acabar d’enllestir el seu expedient de matrimoni. Es casaran a Linyola.

A les 9 tenim reunió del Consell de les Parròquies de la Vall de les Esglésies. Sempre hi falta algú. Hi ha bon ambient. El tema dominant és el funcionament de Caritas.

dimecres, 1 / març / 2017

Fa 5 anys que tinc perfil al Facebook, una finestra oberta al món, com si estigués enmig de la plaça del poble. Únicament que cal vigilar i no abocar-s’hi massa: hi ha el perill de caure daltabaix. Però, d’això, se’n va aprenent. I malgrat algunes relliscades, n’estic content.

A la celebració de la missa del dimecres de cendra hi participen 25 persones. En Jordi Boadas i la Consol Blanquera, tot cofois, em venen a comunicar que han estat elegits Prior i Priora de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors d’Amer. Els felicito i els encoratjo.

Preparo la xerrada que tinc demà al SAFOR, al col·legi Cartañá de Girona. 

Com he practicat el dejuni preceptiu d’avui? Per esmorzar he pres un bol de llet amb cafè i hi he sucat un parell de torradetes. Per dinar he menjat un plat de llenties barrejades amb quatre grans d’arròs i, per sopar, m’acabo les llenties que han sobrat. I per beure, avui només aigua. I res de berenar ni de beure un altra tassa de llet i cafè.  

dijous, 2 / març / 2017

Cap a les 11 surto cap a Blanes. Aparco al passeig de mar i pujo a la rectoria. M’entrevisto amb Mn. Enric Roura i amb la comissió de cultura del Consell Parroquial. Em plantegen fer una xerrada sobre iconografia i sembla que els va bé que sigui una visita guiada i comentada a l’església. I quedem per fer-ho a l’octubre.

Feia molt temps que no havia estat a Blanes, possiblement des del 1986. Quan m’estava de vicari a Calella, els diumenges ens reuníem rotativament a les rectories dels dos arxiprestats de la costa i també sovint havia anat a la rectoria. Aleshores hi era de rector en Lluís Solà. Als Pins hi havia en Quim Lleal i a la Plantera hi havia en Pep Claparols.

Quan acabem la reunió, l’Enric m’ensenya l’església. Hi ha molta obra d’en Jaume Busquets Mollera (1903 – 1968). Però també hi la imatge de la Mare de Déu de Pasqua del banyolí Josep M. Bohigas Masoliver (1906 – 1971), imatges d’en Josep M. Camps i Arnau (1879 – 1968)... tots ells artistes que conec força. També hi ha pintures més actuals dels blanencs Ricard Ferrer i Jeroni Matas.

Anem a dinar al Casino Nou i acabem just per sortir ràpid cap a Girona. Arribo al Cartañá amb uns minuts de retard, sobre les 4. L’aula ja està plena dels alumnes que participen al curset Arquitectura i l’Art del Sagrat organitzat pel SAFOR. Explico amb detall la iconografia dels sarcòfags paleocristians de Sant Feliu, la Cadira de Carlemany, el retaule de plata de la catedral de Girona... i encara hi seria si no fos que havia d’acabar a les 7. Amb una petita pausa, he estat unes 3 hores xerrant i comentant fotografies.

Arribo cansat a Anglès. I aviat cap al llit, i sense resar massa, just anar repetint IN MANUS TUAS, PATER, COMENDO SPIRITUM MEUM


divendres, 3 / març / 2017J

Després de la missa del matí, seguim el Viacrucis. Hi participem unes 25 persones.

Faig la ronda visitant les persones impedides de Bonmatí. Deixo el cotxe davant de l’església i vaig casa per casa tot passejant. També és una oportunitat de saludar la gent que vaig trobant. I així visito la Maria, la Margarida, l’Antònia, la Dolors, en Josep, una altra Maria...

Quan acabo, a dintre de l’església, hi prego amb l’hora menor. I retorno cap a la doma on hi deixo aparcat el cotxe.

Amb en Ramon i en Jordi, dinem a Ca l’Elisa.

A la tarda oficio les exèquies de l’Aristòbula González (96a). No era massa coneguda ja que, amb el seu marit, l’Alejandro Toribio, van venir de grans a Anglès per poder estar amb la seva filla, l’Àngels. Em comenten que el nom li havia posat el padrí ja que coneixia algun filòsof judeo-grec que portava aquest nom.

I vaig a Girona a celebrar la missa a l’església dels Dolors. Els convido a iniciar la Quaresma i imposo la cendra als assistents.

De retorn, a Bescanó, hi compro una pizza de verdura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada