dissabte, 31 d’agost del 2013

Homines, dum docent, discunt.

 dissabte, 24 / agost / 2013
Acompanyo un noi de Ca la Remei a la Pilastra per entrenar-se de caiac d’aigües braves. No sé si serà mai com l’Aniol Serrasolas, però segur que, amb tots els nois i noies que hi ha, s’ho passa d’allò més bé. Amb 20 anys de menys, potser també ho m’hi animaria.
Al despatx, acabo de preparar les misses d’aquest diumenge. Diumenge passat tocava recordar-se de les comunitats cristianes d’Egipte. A les misses d’aquest diumenge caldrà tenir un record pels milers d’infants que viuen els desplaçaments i els sofriments causats per la tragèdia de les guerres. UNICEF parla de més d’un milió, només a Síria. A veure si Déu escolta d’un cop el clam dels oprimits i dels innocents!
El diari informa de les malifetes dels lladregots a l’església de Platja d’Aro. Es veu que Mn. Ernest se’n veu un bull.
A la tarda vaig a Bonmatí per parlar amb la Remei i en Francesc per concretar on es posarà la senyera per la Festa dels Vells. Quan vaig a la capella de la Colònia, comença a plovisquejar. Tot i així, a la missa hi participa una bona volada de gent. Quan surto de l’església, trona cap al damunt de la Vall del Llèmana.
Abans de la missa a Anglès, es posa a ploure a bots i a barrals. Sort que no dura massa el ruixat. Com que ha estat el moment de començar, a la missa hi participa poca gent. Lògic.
Abans de pujar al pis, miro el pluviòmetre i indica que han caigut uns 15 litres.

diumenge, 25 / agost / 2013
Ha refrescat. Obro l’església. La Rossa em porta el diari amb la notícia dels robatoris a l’església de Platja d’Aro. Ella em diu que els robatoris han estat a l’església de Palafrugell.
Sovint a les misses d’Angles i de Sant Martí hi ha alguna religiosa. Avui, a les 9, n’hi ha tres: una del Cor de Maria, l’altra de Sant Josep i, la tercera, de Jesús Maria. També hi veig una bona volada de gent de Sant Martí.
 A Sant Martí Sapresa, abans i després de la missa parlem de les mostres de colors que cal definir. El blau clar volen que sigui el de to més blanc i que haurà de recobrir les naus i les fornícules dels sants. La paret del fons de cada capella lateral serà el blau marí venecià que fa unes aigües de blau més fosc i alguna de més clar.
 Després de visitar la Maria, pujo cap a Sant Julià de Llor. Hi tenim la missa de la festa major en honor de sant Julià de Brioude i de sant Agustí, sants que es celebren el mateix dia (28 d’agost) i que són els patrons d’aquesta parròquia. Sant Julià de Brioude també es venera a alguna altra parròquia i també passa quelcom semblant.
 A la missa hi participen una cinquantena de feligresos i anima la celebració la coral Ypso Lauro. A Anglès, en Pedro Abrisqueta ha dirigit una celebració de la Paraula i ha distribuït la comunió: encara sort!
 Quan baixo, deixo la bossa dels ornaments a la sagristia d’Anglès, recullo un parell de galifardeus, i anem cap a Banyoles.  Aprofitant alguna llepada de sol, els nois es banyen a l’estany mentre jo vaig a dinar amb la Carme i en Josep. A la taula, parlem sobretot del temps: a Banyoles hi van caure uns 10 litres d’aigua però, a Sant Ferriol -a Can Balcons-, uns 50 litres, i a Serinyà, a casa d’en Tiri, uns 40 litres. Es veu que la nuvolada més aviat baixava entremig del Fluvià i del Ser.
 A quarts de cinc recullo en Bruno i en Raül i ens enfilem cap a Olot. Ho aprofitem per arribar-nos a Rupit on berenem i hi passegem. Ben cert que si el nucli antic d’Anglès estigués arreglat, no hi hauria gaire res a envejar d’aquest poble tan pintoresc. De retorn ens aturem al santuari del Far. Tot està emboirat i no es veu res. Entrem a l’esglesiola a resar-hi l’Avemaria.
 Arribem a Anglès poc després de les vuit del vespre.

dilluns, 26 / agost / 2013
Ha refrescat de debò i sembla que ja som a la tardor. De fet, falta menys d’un mes perquè ho sigui. Faig bugada, estenc la roba, faig endreça a la sagristia...
Baixo al poble a comprar. Al carrer Raval, les orenetes hi fan assemblea repenjades en tots els cables que hi ha. N’hi ha un bon munt. Amb la frescor ja deuen preparar el viatge cap a terres més càlides.
 Vaig redactant la vida de santa Lluïsa de Marillac que em publicarà el Centre de Pastoral Litúrgica. Serà un bon complement a la vida de sant Vicenç de Paül que ja em van publicar fa uns anys.
 A la missa vespertina, com els altres anys, hi participa en Joan Puig que ve a passar unes setmanes a Anglès, a Can Funoy. Em comenta que és de la parròquia de Sant Narcís de Girona on, amb Mn. Benet, hi fan uns grups d’estudi de la Sagrada Escriptura.

dimarts, 27 / agost / 2013
 Al matí vaig cap a Olot, a l’Art Cristià. Hi porto a restaurar la imatge de la Mare de Déu del Roser de Sant Martí Sapresa. Fa un metre d’alçada i està força ben conservada, si bé hauria caigut alguna vegada i té una espatlla un xic atrotinada, per la banda del darrera.
 A l’Art Cristià m’hi trobo amb en Pep Oliveras que m’atén. L’havia tingut a classe quan jo feia religió al Institut Montsacopa, fa una trentena d’anys. Parlem de la seva mare, la Roser, i dels seus germans. El que més havia conegut era en Miquel, que es va fer caputxí, com el seu oncle, el P. Marià (o Jordi) Oliveras. De la família, en guardo bons records de la meva estada a Olot. 
 Parlem de quines reparacions caldria fer a la imatge, fonamentalment netejar-la sense treure-li la pàtina dels seus 60 anys. Pel preu, em sembla que també ja ens posarem d’acord.   
 De retorn, m’aturo a Les Preses a comprar alguna cosa per dinar. I de dret cap a Anglès.
 A la tarda venen els nois indis a fer una mica de reforç de català. Quan acabem, comença a ploure. Em comenten que al seu país, al Panjab, quan hi plou, tots els nois i noies surten eufòrics al carrer per deixar que la pluja els deixi ben amarats. També m’expliquen que, per evitar els llamps, no es pot portar cap peça de roba negra... El problema és que ells mateixos són ben foscos.

dimecres, 28 / agost / 2013
 He dormit amb una flassada i poc que m’ha fet nosa.  
 Comencem el dia amb ruixat i, pel tipus de pluja i de núvols, sembla que n’hi ha per estona. Finalment, entre l’aigua que va caure ahir i la d’avui s’arriben a recollir uns 15 litres.
 Venen les pabordesses de la Confraria de l’Escombra a fer neteja de l’església. Fan una bona feina.
 Al despatx, aquest matí hi passen diverses visites.
 Convido els companys a la missa del dilluns (i al dinar, clar). De l’arxiprestat i els veïns (6) en poden venir 2; els rectors anteriors (4), en pot venir 1; els que són fills del poble (4) sembla que en vindrà 1. 
 Al vespre es pot celebrar la victòria pírrica del Barça, però victòria, al cap i a la fi.

 dijous, 29 / agost / 2013
 Baixo a comprar. Passant per la plaça del Bacallà, ho aprofito per entrar a la delegació d’Anglès de l’ANC a recollir el tiquet per l’autocar que ens porti a formar la cadena.
 Es veu que de moment està previst que s’omplin un parell més d’autocars que no pas els que l’any passat van anar a Barcelona. També hi compro una samarreta de les que ha confeccionat la delegació per tots els participants d’Anglès.
 Em diuen que, a més dels vuit autocars que s’organitzen, també hi participa molta gent pel seu compte ja que la cadena passa ben a prop. També hi ha gent que va cap a Girona i cap el Delta. El cert és que hi haurà trams que la cadena humana estarà formada per més d’una filera i, a d’altres, on la cadena serà més feble.  
 M’arribo a Sant Martí Sapresa a veure com va la pintada. De moment ja s’ha donat la primera capa a les capelles laterals de migdia, a la dreta. Quin efecte! En Manel està tapant les esquerdes de la nau central i sembla que una primera capa de la pintada de la nau central ja estarà enllestida abans del cap de setmana.
 A la tarda ordeno fotografies digitals amb sants, santes, marededéus... Espero que em serveixin per alguna cosa.
 El Senyor Bisbe em comunica que vindrà a presidir la missa de la festa de Sant Martí Sapresa, el dia 10 de novembre. I així inaugurarem la pintada de l’església posant punt final a la principal etapa de reforma de l’església començada amb Mn. Fèlix (el 2007) que va cuidar que es canviés el teulat. Mn. Sebastià va cuidar-se de la nova instal·lació elèctrica (el 2011).

.divendres, 30 / agost / 2013
 El dia comença clar si bé hi ha un xic de calitja alta. Com cada matí, quan m’he estrijolat, obro les finestres perquè s’airegi el pis. I baixo a obrir l’església. Un colom, que deu cercar refugi per quan vingui el fred, entra al pis. Quan arribo fuig depressa, però deixa el seu present damunt del llit. Renoi!  No sé si s’ha pensat  que era el bany! Un matí de l’estiu passat també va passar quelcom semblant.
 M’assabento de la mort del professor Jaume Truyols Santonja, el passat dimecres 28, a Oviedo. Ell i la seva muller, la Maria Massoni Romà, eren feligresos d’estiu a Palafrugell on venien gairebé diàriament a la missa vespertina. La Maria procedia de Palafrugell (a dintre la Vila).
En Jaume ha estat un destacat paleontòleg, el primer president de la Sociedad Española de Paleontología. Ha estat membre de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales de Madrid, del Institut d’Estudis Catalans i professor, catedràtic i director del departament de paleontologia de la Universitat d’Oviedo. Ha publicat nombrosos estudis a revistes especialitzades i llibres sobre la seva matèria.
 Envio el meu condol a la seva filla Montserrat Truyols Massoni, també professora de paleontologia a la Universitat de Oviedo.  
 Tant en Jaume com la seva esposa Maria tenien una fe de pedra picada, com pertoca. A la missa vespertina, avui amb una participació elevada, els encomano a Déu.
 A primera hora de la nit el rebombori del correfoc esvalota els carrers de la vila vella trencant silencis i foragitant guilles i gats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada